Έντυπη Έκδοση

«Απόβαση» Νταβούτογλου στο ψευδοκράτος, προτείνει σε Σαμαρά κοινή επίσκεψη στην Κύπρο

Την επιμονή της Τουρκίας, πως η πρόοδος των κατεχομένων είναι ένας στόχος που πρέπει να δρομολογηθεί ανεξάρτητα από τη διαδικασία λύσης, τόνισε μεταξύ άλλων κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη χθεσινή επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Κάλεσε παράλληλα τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για λύση το συντομότερο και απηύθυνε πρόσκληση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για κοινή επίσκεψη στη «νότια» και τη «βόρεια» Κύπρο.

Ο χρόνος τελειώνει

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, τόνισε πως η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό γίνεται στα κατεχόμενα και αυτό αποτελεί συμβολική πράξη στήριξης της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε πως η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειχναν πάντα καλή πρόθεση, καθώς, όπως τόνισε, «θέλαμε η Κύπρος να γίνει νησί ειρήνης και να έρθει η ειρήνη, η ευημερία και η γαλήνη στην ανατολική Μεσόγειο» μέσω της λύσης του Κυπριακού. Πρόσφατα, μέσω της επιμονής της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως είπε, στάθηκε δυνατό ο πρόεδρος Αναστασιάδης να λάβει το μήνυμα πως «ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο Αναστασιάδη λέγοντας: «Ας κάνουμε την ειρήνη πραγματικότητα όχι αύριο, αλλά σήμερα, όχι την επόμενη εβδομάδα ή αυτή την εβδομάδα».

«Πάρτε το ρίσκο»

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στις επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Αγκυρα και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθούν μαζί τη «νότια» και τη «βόρεια» Κύπρο. Εξέφρασε την ελπίδα ο νέος απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό να ξεκινήσει από εκεί που είχε σταματήσει ο κ. Ντάουνερ και απηύθυνε έκκληση στην Ελλάδα και τη Βρετανία να αναλάβουν μαζί με την Τουρκία ως εγγυήτριες δυνάμεις το ρίσκο που απαιτείται για τη λύση του Κυπριακού.

«Μπορούμε», είπε, «να δώσουμε το παράδειγμα για τις άλλες κρίσεις στον κόσμο», αρκεί όλες οι πλευρές να είναι ειλικρινείς. Ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε πως αν ο Κύπριος πρόεδρος πιστεύει πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση, να το πει και τότε θα πρέπει να συζητηθεί η άρση του λεγόμενου εμπάργκο στο ψευδοκράτος και η αναζήτηση άλλων λύσεων.

Το φυσικό αέριο

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα στο αν η Αγκυρα επιδιώκει λύση ομοσπονδίας ή λύση δύο κρατών, λέγοντας πως η Τουρκία συμφωνεί με το κείμενο που έχουν συνομολογήσει οι δύο πλευρές. Πρόκειται για το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο οι δύο πλευρές αναλύουν με άλλη οπτική γωνία λόγω της «εποικοδομητικής» ασάφειας του κειμένου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο φυσικό αέριο, λέγοντας πως αποτελεί πλούτο του νησιού και δικαιώματα έχουν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι το νερό θα εξυπηρετήσει ολόκληρη την Κύπρο. Οπως σημείωσε, με παρόμοιο τρόπο (με αγωγό) θα μπορούσε να γίνει και η μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Τουρκία και από κει στις αγορές της Ευρώπης.

** Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η κυπριακή κυβέρνηση, με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, καταδίκασε την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στα κατεχόμενα, για την οποία θα προβεί άμεσα σε διαβήματα προς τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως η παράνομη επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου έστειλε τα λάθος μηνύματα, καθώς πραγματοποιήθηκε τη μέρα που ο νέος ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Espen Barth Eide, προσκάλεσε τους δύο ηγέτες σε δείπνο.

Τα ερωτήματα κατά τον κ. Χριστοδουλίδη ενισχύονται, αν αναλογιστεί κανείς ότι και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε και επισκέφθηκε παράνομα την Κύπρο, λίγες μόνο μέρες πριν από την προγραμματισμένη πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο του νέου ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης κατέστησε σαφές πως αν ο κ. Νταβούτογλου και η Τουρκία πραγματικά επιθυμούν λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να εγκαταλείψουν οριστικά τις απαράδεκτες θέσεις τους, οι οποίες είναι διεθνώς καταδικαστέες, μεταξύ των οποίων και η απαίτησή τους για αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στις κατεχόμενες περιοχές.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κούτρας, τόνισε ότι «η Ελλάδα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου στηρίζει την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «στην Τουρκία εναπόκειται να συμβάλει στην επίτευξη λύσης, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αφορούν στον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή την ύπαρξη των κατοχικών της στρατευμάτων, το μη σεβασμό, από πλευράς της, των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το συνεχιζόμενο εποικισμό και την αντιπαραγωγική στάση που τηρεί, μέχρι σήμερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά στις δικοινοτικές συνομιλίες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Κατεχόμενα
Εξωτερική πολιτική
Τουρκία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις