Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ * ΙΣΩΣ ΚΛΗΘΕΙ ΚΑΙ Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ

Στο δρόμο της Δικαιοσύνης οι καταγγελίες Λαγκάρντ

Εισαγγελική παρέμβαση και μάλιστα σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, τον Αρειο Πάγο, προοιωνίζονται τόσο οι δηλώσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, περί απειλών κατά της ζωής της, με επίκεντρο τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας, όσο και η αποκάλυψη με το ίδιο περιεχόμενο που έκανε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

Επίσκεψη στον Αρειο Πάγο καλείται να κάνει η επικεφαλής του ΔΝΤ Επίσκεψη στον Αρειο Πάγο καλείται να κάνει η επικεφαλής του ΔΝΤ Το έναυσμα έδωσε η χθεσινή κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου να αποστείλει επιστολή προς την κ. Λαγκάρντ, με την οποία της ζητεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με όσα ανέφερε πρόσφατα δημοσίως, προκειμένου οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στις νόμιμες ενέργειες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συνέντευξής της στους «Financial Times», η διευθύντρια του ΔΝΤ είχε πει: «Καλύτερα να μη λέω πολλά γι' αυτό το θέμα γιατί όταν μίλησα στην Ελλάδα για το θέμα των πλουσίων που φοροδιαφεύγουν δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου. Χρειάστηκε να αυξηθεί η προσωπική μου ασφάλεια».

Λίγο αργότερα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, αποκάλυψε ότι και εκείνος είχε δεχθεί παρόμοιες απειλές κατά της ζωής του το 2012, όταν αναφέρθηκε στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής. «Παρόμοιες απειλές δέχθηκα και εγώ το 2012, όταν μου είπαν "έλα να μας βρεις για να μας φορολογήσεις". Βέβαια αυτός που το είπε βρέθηκε στη φυλακή», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε συγκλονιστική τη δήλωση Λαγκάρντ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απαράδεκτη σιωπή».

Από την πλευρά των εισαγγελικών αρχών εξετάζεται σοβαρά να διαταχθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενδεχόμενο που για πολλούς θεωρείται εξαιρετικά πιθανό μετά και την επιστολή Αθανασίου. Ετσι, στο πλαίσιο της έρευνας -δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα ξεκινήσει, αν δηλαδή θα αρχίσει μετά την απάντηση της κ. Λαγκάρντ- δεν αποκλείεται να κληθεί να δώσει διευκρινιστικά στοιχεία και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση ΔΗΜΑΡ

Το θέμα έφθασε και στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Νίκη Φούντα, ζητώντας τη δικαστική και διοικητική διερεύνηση των καταγγελιών Λαγκάρντ.

Αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η αποκάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με τη σαφή υστέρηση της Ελλάδας ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, παραπέμπει περισσότερο σε πλαίσιο άνομων σχέσεων «τύπου μαφίας» παρά σε ευνομούμενο κράτος δικαίου και καλούν τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης να απαντήσουν αν είναι σε γνώση της κυβέρνησης τα συγκεκριμένα γεγονότα, κι αν έχει επιληφθεί η ελληνική Δικαιοσύνη και οι άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εισαγγελικές έρευνες
Αστυνομικές-Δικαστικές έρευνες
ΔΝΤ
Δικαιοσύνη
Δικαστικό ρεπορτάζ