Έντυπη Έκδοση

Το ΠΑΣΟΚ ρίχνει δίχτυα στο Κέντρο

Στη γραμμή του «μεσαίου χώρου» επιλέγει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ με την ανακίνηση του ζητήματος της αλλαγής του εκλογικού νόμου, την πρωτοβουλία του οποίου ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μάλιστα η Χαριλάου Τρικούπη ανοίγει διμέτωπο, σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να εμφανιστεί ως η «ήρεμη» δύναμη που είτε θα διασφαλίζει το «προοδευτικό πρόσημο» σε μια συγκυβέρνηση με πρώτο κόμμα τη Ν.Δ., είτε θα είναι η «υπεύθυνη» δύναμη σε μια μελλοντική συγκυβέρνηση όπου πρώτο αλλά όχι αυτοδύναμο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Βασικό μέλημα του ΠΑΣΟΚ είναι -μέσω της αλλαγής του εκλογικού νόμου- να απευθυνθεί σε συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο το οποίο δεν διακρίνεται για το «ριζοσπαστισμό» του (είτε προς τ' αριστερά είτε προς τα δεξιά), αλλά για την ανάγκη του να υπάρχουν «ισορροπίες» στη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε διαφορετικούς τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά και απευθυνόμενος προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι πρέπει με τη στάση του να αποφεύγει να καλλιεργεί τον «εθνικό διχασμό», αλλά την «εθνική ενότητα και συστράτευση».

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Χρήστου Πρωτόπαπα, στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατηγόρησε τους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα ότι «θέλουν να παίξουν δικομματικό παιχνίδι στις εκλογές και να πάρουν ποσοστά από τα υπόλοιπα κόμματα» και πρόσθεσε ότι «ο δικομματισμός του 27 και του 23% οδηγεί σε αδιέξοδο τον ελληνικό λαό. Με τέτοια ποσοστά δεν μπορείς να κυβερνήσεις αξιόπιστα. Είναι προτιμότερο να ρίξουμε το μπόνους για να σχηματιστούν συμμαχικές κυβερνήσεις οι οποίες θα έχουν ευρύτατη λαϊκή πλειοψηφία» (Action 24).

Στην πραγματικότητα, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα προκειμένου να αντέξει την εκλογική πίεση σε μια οξυμένη προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με τον υπάρχοντα νόμο θα λειτουργήσει (και) σε βάρος του η θεωρία της «χαμένης ψήφου» στην περίπτωση μιας επαναληπτικής εκλογικής μάχης όπως το 2012.

Υπάρχει συμφωνία

Προς το παρόν στη Χαριλάου Τρικούπη αρνούνται να μπουν σε λεπτομέρειες για τις αλλαγές που σκέφτονται. Αρκούνται να υπενθυμίζουν στον Αντώνη Σαμαρά ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπάρχει στην προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης και παράλληλα αρχίζουν σταδιακά τις επιθέσεις φιλίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης υπενθύμισε ότι «ο κ. Βενιζέλος από το 2012 είχε μαλλιάσει η γλώσσα του να λέει ότι πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση σωτηρίας από όλα τα κόμματα» και διευκρίνισε ότι και σήμερα η πρόσκληση αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ «αρκεί να μην εκτοξεύει ύβρεις, πολεμικές κραυγές, λάσπη και απειλές κατά των πολιτικών του αντιπάλων» (Alpha 9,89).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ