Έντυπη Έκδοση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: «ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ» ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΝΤΟΝΕΤΣΚ ΚΑΙ ΛΟΥΧΑΝΣΚ

Στην Ε.Ε. με γκρίζες ζώνες

Με εντυπωσιακό φόντο την ψήφιση νόμου για τη σύνδεση της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε επίσης νομοσχέδιο για την παραχώρηση «ειδικού καθεστώτος» στις ανατολικές επαρχίες, την ώρα που η εκεχειρία παραπαίει. Η παραχώρηση «ειδικού καθεστώτος» στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ προβλέπεται από το πρωτόκολλο, το οποίο υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου από την ουκρανική κυβέρνηση και την ηγεσία των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Ομόφωνα οι 355 βουλευτές της Ουκρανίας ψήφισαν «ναι» στην ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. Ομόφωνα οι 355 βουλευτές της Ουκρανίας ψήφισαν «ναι» στην ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα, ένα δεύτερο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας στους αυτονομιστές μαχητές.

Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ανοίγουν το δρόμο για την αποκέντρωση, παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις «για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας μας».

Επίσης, όπως διευκρίνισε η ουκρανική προεδρία, ο νόμος περί αμνήστευσης καλύπτει όλους τους μαχητές, εκτός από όσους έχουν κατηγορηθεί «για δολοφονίες, βιασμούς και τρομοκρατικές ενέργειες». Εξαιρούνται επίσης και οι υπεύθυνοι της κατάρριψης του μαλαισιανού αεροσκάφους, τον Ιούλιο, με 298 νεκρούς.

Το σχετικό νομοσχέδιο υπέβαλε στο ουκρανικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές, από την πλευρά τους, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι απορρίπτουν την πρόταση του Κιέβου και εμμένουν στη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας των ανατολικών περιοχών.

Ομοφωνία

Χθες όμως επικυρώθηκε και η συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε., η οποία στην ουσία προκάλεσε την πτώση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. «Καμία χώρα δεν έχει πληρώσει τόσο υψηλό τίμημα για να γίνει ευρωπαϊκή», είπε χαρακτηριστικά ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η συμφωνία επικυρώθηκε ομόφωνα και από τους 355 βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, ενώ ταυτόχρονα έγινε η επικύρωσή της και από την Ευρωβουλή.

Για «ιστορική στιγμή» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, υπογραμμίζοντας πως «δεν έχει υπάρξει ποτέ μια ταυτόχρονη ψηφοφορία δύο κοινοβουλίων που καλούνται να επικυρώσουν μαζί μια συμφωνία σύνδεσης».

Παρ' όλ' αυτά η Ε.Ε. και η Ουκρανία συμφώνησαν την προηγούμενη Παρασκευή να καθυστερήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μετά το τέλος του 2015, κάνοντας ουσιαστικά μια παραχώρηση στη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, συμφωνούσαν για τη σημασία της διατήρησης της εκεχειρίας στην Ουκρανία, πέντε πολίτες και τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών δήλωσε ότι η περιοχή του Ντονμπάς «δεν έχει πλέον καμία σχέση με την Ουκρανία». Σε ένα παράλληλο επίπεδο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογράμμισαν, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, τη σημασία που έχει να συνεχιστεί ο διάλογος για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση