Έντυπη Έκδοση

Είχαν χρήματα για τη φιέστα, όχι όμως αρκετά για τις αποζημιώσεις

Μ' ένα χολιγουντιανό «γκαλά» το Ευρωκοινοβούλιο χθες, κατά τη διάρκεια της ταυτόχρονης επικύρωσης της συμφωνίας σύνδεσης Ουκρανίας - Ε.Ε., από την Ολομέλεια και το ουκρανικό Κοινοβούλιο, επιχείρησε να κρύψει τη γύμνια και την αδυναμία της Ευρώπης ν' αντεπεξέλθει οικονομικά στις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Η Ευρωβουλή επικυρώνει την ένταξη της Ουκρανίας, σε ταυτόχρονη σύνδεση.. Η Ευρωβουλή επικυρώνει την ένταξη της Ουκρανίας, σε ταυτόχρονη σύνδεση.. Βλέποντας τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο σε μία γιγαντο-οθόνη να εκλιπαρεί για την υιοθέτηση της συμφωνίας, υποσχόμενος πάταξη της... διαφθοράς στην Ουκρανία και υπεραμυνόμενο της άποψης ότι «χωρίς Ουκρανία δεν υπάρχει Ε.Ε.», η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών καταχειροκροτούσε... όρθια, χωρίς να έχει συναίσθηση ότι με την επικύρωση αυτής της συμφωνίας ερεθίζεται ακόμη περισσότερο η ρωσική αρκούδα. Η συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας - Ε.Ε. επικυρώθηκε από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με βάση αυτή, η διακίνηση προϊόντων από ευρωπαϊκές χώρες προς την Ουκρανία και αντιστρόφως θα γίνεται χωρίς την επιβολή δασμών.

Προκλήσεις

Οι μεμονωμένες αλλά συνετές φωνές που ακούσθηκαν στην Ολομέλεια, ότι είναι περιττή η συνέχεια των προκλήσεων προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι η συστράτευση της Ε.Ε. με τις επιταγές του ΝΑΤΟ φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο της έναρξης ενός πολέμου με τη Ρωσία, δεν έδειξαν να επηρεάζουν τους εμφανώς ΝΑΤΟκαθοδηγούμενους Χριστιανοδημοκράτες, κυρίως, ευρωβουλευτές.

Προχθές το βράδυ, όμως, μετά τη δημόσια παραδοχή του Ρουμάνου επιτρόπου Ντάτσιαν Τσιόλος, ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να αποζημιωθούν οι Ευρωπαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, από τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο, που προκλήθηκε από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, φάνηκε καθαρά ότι η Ε.Ε. βαδίζει στα τυφλά εναντίον της Ρωσίας, χωρίς να είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στις θεωρούμενες ως βέβαιες αντιδράσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο ίδιος ο επίτροπος «ομολόγησε» ότι η Ρωσία είναι η δεύτερη αγορά για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές φρούτων, λαχανικών και κρέατος και ότι η ρωσική αγορά απορροφά το 1/3 των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Παραδέχθηκε ακόμη ότι τα χρήματα που εγκρίθηκαν για την αποζημίωση των πληγέντων από το ρωσικό εμπάργκο αγροτών δεν είναι καν αρκετά και άρχισε να ψελλίζει ότι, τώρα, η Κομισιόν, διπλασιάζοντας το αρχικό κονδύλι, θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους παραγωγούς να βρουν διέξοδο εξαγωγής των προϊόντων τους σε άλλες αγορές.

«Πώς θα χρηματοδηθούν αυτές οι αποζημιώσεις;» αναρωτήθηκε ο επίτροπος και διαμήνυσε, προς πάσα κατεύθυνση, ότι για την έγκριση συμπληρωματικών αποζημιώσεων στους Ευρωπαίους παραγωγούς πρέπει να προϋπάρξει πολιτική απόφαση και συζήτηση για το από πού θα προκύψουν τα χρήματα για την κάλυψή τους. Τελική απόφαση θα έχουμε σε μερικούς μήνες, είπε χαρακτηριστικά την ώρα που, μετά την έγκριση της συμφωνίας σύνδεσης Ουκρανίας-Ε.Ε., αναμένονται και νέα μέτρα επιδείνωσης του ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο