Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΤΣΕΖΟΥΣ

Ορκοι αιώνιας αγάπης

Μετά τα δάκρυα στην ομιλία του στο Αμπερντίν, ο Ντέιβιντ Κάμερον επιστράτευσε τους όρκους και τις υποσχέσεις για να πείσει τους Σκοτσέζους ότι το συμφέρον τους είναι η παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο «όρκος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδό της η σκοτσέζικη εφημερίδα «Daily Record», είναι η παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στη Σκοτία εάν οι ψηφοφόροι απορρίψουν την ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Κάποιοι δεν φαίνονται  να πείθονται, και προτιμούν  τις παλιές αγάπες... Κάποιοι δεν φαίνονται να πείθονται, και προτιμούν τις παλιές αγάπες... Στο πλευρό του βρέθηκαν και οι ηγέτες των άλλων δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ και των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ, οι οποίοι συνυπέγραψαν τον όρκο.

Οι τρεις άνδρες υπόσχονται «εκτενείς νέες εξουσίες» για το Κοινοβούλιο της Σκοτίας, «παραδοτέες σύμφωνα με τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί» μεταξύ των Συντηρητικών, των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Επιπλέον υπόσχονται πως «το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει για να εξασφαλίζει ευκαιρίες και ασφάλεια για όλους, μέσω της ισότιμης κατανομής των πόρων».

Το σύστημα Υγείας

Τέλος, και οι τρεις ηγέτες δεσμεύτηκαν «κατηγορηματικά» πως η τελική απόφαση για τη χρηματοδότηση του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, γνωστό ως NHS, θα ληφθεί από τη σκοτσέζικη κυβέρνηση, καθώς θα συνεχίσει να ισχύει η φόρμουλα Μπάρνετ, με βάση την οποία καθορίζεται η κατανομή δημόσιων δαπανών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι τρεις αρχηγοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην πολιτική των υποσχέσεων και των όρκων μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν οριακή μεν, αλλά επικράτηση δε, του «ναι».

Τόσο ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Εντ Μίλιμπαντ όσο και ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν υποστήριξαν με έμφαση στις ομιλίες τους ότι σε περίπτωση ανεξαρτησίας της Σκοτίας το αποτέλεσμα είναι οριστικό και αμετάκλητο.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στον Τύπο φαίνεται να γίνεται επικίνδυνα βίαιη, καθώς δημοσιογράφοι πέφτουν θύματα εκφοβισμού και τρομοκράτησης μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από «οπαδούς» και των δύο «στρατοπέδων».

Το γεγονός ανάγκασε την Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων να ανακοινώσει χθες ότι δεν θα είναι ανεκτική σε περαιτέρω περιστατικά εκφοβισμού και προσωπικών βίαιων επιθέσεων κατά δημοσιογράφων που καλύπτουν το θέμα του δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για επανειλημμένα κρούσματα βίας.

Είχε προηγηθεί διαδήλωση περίπου 1.000 ατόμων έξω από τα κεντρικά γραφεία του βρετανικού δικτύου BBC στη Γλασκόβη, όπου το πλήθος αποδοκίμασε τον τρόπο με τον οποίο το BBC χειρίζεται την υπόθεση της πιθανής ανεξαρτησίας της Σκοτίας.

Συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές ζητούσαν την απόλυση του επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ Νικ Ρόμπινσον, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με τον Σκοτσέζο πρωθυπουργό Αλεξ Σαλμοντ εκφράστηκε υπέρ της παραμονής της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ενωση Δημοσιογράφων απείλησε ότι θα κατονομάσει πρόσωπα και οργανισμούς που τροφοδοτούν αυτή την αντιπαλότητα και την τρομοκρατία που απειλεί την «ελευθερία του Τύπου».

(Πηγές: Independent-BBC- ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Σκοτία