Έντυπη Έκδοση

Συντάξεις και καταθέσεις επικαλούνται οι υποστηρικτές τού «όχι»

Με κάθε τρόπο το σύστημα δίνει τον νυν υπέρ Λονδίνου αγώνα για να αποτραπεί η απόσχιση της Σκοτίας. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ΜΜΕ, πολιτικοί και παράγοντες των αγορών βάζουν πλάτη για το «όχι» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Τη Δευτέρα, ο βρετανικός «Independent», που πρόσκειται στην Κεντροαριστερά του βρετανικού πολιτικού φάσματος, αποκάλυψε πως οι τράπεζες έχουν μεταφέρει με άκρα μυστικότητα εκατομμύρια χαρτονομίσματα στο Βορρά της βρετανικής επικράτειας, ώστε να καλυφθεί πιθανή ζήτηση από τους Σκοτσέζους μετά το δημοψήφισμα. Πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν πως αναμένονται πιθανές κινήσεις αποταμιευτών που θα θελήσουν να μεταφέρουν τα λεφτά τους σε αγγλικές τράπεζες, αν επικρατήσει η επιλογή της ανεξαρτησίας. Εμμέσως πλην σαφώς, προειδοποιούν πως αν ψηφιστεί το «ναι» την Πέμπτη, θα επικρατήσει πανικός στα ΑΤΜ την Παρασκευή. Η είδηση έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των Royal Bank of Scotland και Lloyds πως θα μεταφέρουν την έδρα τους νότια των συνόρων, αν η Σκοτία αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπορεί, βεβαίως, στο παρασκήνιο πολλά να λέγονται, αλλά οι μεγάλες βρετανικές τράπεζες επισήμως διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν κάτι προκύπτει από τα παραπάνω, είναι πως το bank run αναδεικνύεται στην εποχή της κρίσης ως το νέο μαστίγιο του κατεστημένου απέναντι στους μικρομεσαίους, όποτε εμφανίζεται κίνδυνος για αποφάσεις και επιλογές που ξεφεύγουν από τις επιταγές του.

Χθες ήταν η σειρά του BBC να κινδυνολογήσει με θέμα το οποίο σαφώς συγκινεί περισσότερο τους ψηφοφόρους των Εργατικών και κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων της Σκοτίας, θυμίζοντας το μνημονιακό επιχείρημα «πώς θα πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις». Εμπιστευτικά έγγραφα, που ήρθαν στην κατοχή του βρετανικού δικτύου και της σκοτσέζικης εφημερίδας «Herald», δείχνουν πως σε περίπτωση που η Σκοτία αποσχιστεί, θα υπάρξει πρόβλημα με το σύστημα Υγείας της νέας κρατικής οντότητας.

Πιο συγκεκριμένα, οι οικονομικοί διευθυντές του NHS προειδοποίησαν για μαύρη τρύπα 400-450 εκατ. λιρών ώς τον Απρίλιο του 2007, καθώς το πρόγραμμα του SNP δεν καλύπτει πλήρως τη χρηματοδότηση. Επιπλέον αναφέρουν πως το Εδιμβούργο δεν πρόκειται να διατηρήσει το status quo σε αριθμό υπηρεσιών και εργαζομένων. Θεωρώντας πως η γήρανση του πληθυσμού και το αυξανόμενο κόστος συνταγογράφησης ήδη έχουν φέρει το σύστημα στα όριά του, προβλέπουν πως σε περίπτωση απόσχισης θα πρέπει να περικοπούν δαπάνες ίσες με το 3,5% του σκοτσέζικου προϋπολογισμού για την Υγεία. Τις αιτιάσεις, που έσπευσε να υιοθετήσει αμέσως ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, απέρριψε κατηγορηματικά ο Αλεξ Σάλμοντ.

Το Κεμπέκ

Ακόμη και σε οριακή επικράτηση του «όχι», τα πράγματα θα είναι άσχημα για τη Σκοτία, σύμφωνα με τον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό UBS, που επικαλείται το «σενάριο Κεμπέκ». Η ανάλυση της τράπεζας (8.9) συνδέει την οικονομική επιβράδυνση της καναδικής επαρχίας με το οριακό αποτέλεσμα παρόμοιου δημοψηφίσματος το 1995, αναγνωρίζοντας, βεβαίως, πως η συσχέτιση δεν είναι πλήρης. Την περίπτωση του Κεμπέκ αναφέρει άρθρο στον χθεσινό «Scotsman», κάνοντας λόγο για «neverendum». Λίγοι θυμούνται πως ένας από τους λόγους που ενίσχυσαν τις αποσχιστικές τάσεις του Κεμπέκ τότε ήταν η γενική δυσαρέσκεια από την ύφεση της καναδικής οικονομίας στις αρχές του '90.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σκοτία
Δημοψηφίσματα