Έντυπη Έκδοση

3.000 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Με στρατιώτες στη μάχη κατά του Εμπολα

«Εκστρατεία» εναντίον της επιδημίας του Εμπολα με την αποστολή 3.000 Αμερικανών στρατιωτικών στη Δυτική Αφρική ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με σκοπό να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του ιού που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 2.461 ανθρώπους.

Συνηθισμένος στις εκστρατείες ο Ομπάμα, στέλνει και μια αποστολή στη Δυτική Αφρική να πολεμήσει τον ιό... Συνηθισμένος στις εκστρατείες ο Ομπάμα, στέλνει και μια αποστολή στη Δυτική Αφρική να πολεμήσει τον ιό... Το στρατιωτικό προσωπικό θα συμμετάσχει κυρίως στην κατασκευή νέων κέντρων περίθαλψης στις περισσότερο πληγείσες ζώνες και η αμερικανική κυβέρνηση θα βοηθήσει στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα αναλάβει να τα διαχειρίζεται. Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα μόνιμο κέντρο που θα επιτρέπει την εκπαίδευση 500 εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα την εβδομάδα για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Το κύριο μέρος των αμερικανικών προσπαθειών θα επικεντρωθεί στη Λιβερία, μία από τις τρεις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό μαζί με τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Ενα κέντρο διοίκησης το οποίο θα εξασφαλίζει το συντονισμό των επιχειρήσεων, θα εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα Μονρόβια.

«Για να καταπολεμηθεί η επιδημία στην πηγή, οφείλουμε να αρθρώσουμε μια αληθινή διεθνή απάντηση», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμώντας πως το σχέδιο Ομπάμα θα συμβάλει «στην οπισθοχώρηση» της επιδημίας, η οποία είναι η σοβαρότερη στην ιστορία αυτού του αιμορραγικού πυρετού που εντοπίσθηκε το 1976.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) θα διανείμει, σε σύμπραξη με τη UNICEF, κιτ προστασίας που προορίζονται για τις 400.000 πιο ευάλωτες οικογένειες της Λιβερίας.

Στο στάδιο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αφιερώσει 100 εκατ. δολάρια στον αγώνα κατά του ιού. Η USAID ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποδεσμεύσει 75 εκατ. δολάρια κυρίως για να αυξήσει τον αριθμό των κέντρων περίθαλψης, ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε εξάλλου από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει επιπλέον 88 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ομπάμα θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης του στη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην έδρα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα. Την προσεχή Πέμπτη θα συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να εξεταστεί η κατάσταση και να παρθούν «συγκεκριμένες δεσμεύσεις», σύμφωνα με την πρέσβειρα των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερς, η οποία υπογράμμισε πως είναι πολύ ασυνήθιστο να καταπιάνεται το Σ.Α. με ένα θέμα δημόσιας υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι η αντιμετώπιση της «πρωτοφανούς» επιδημίας Εμπολα στη Δυτική Αφρική θα απαιτήσει χρηματοδότηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ποσό δέκα φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την εκτίμηση του περασμένου μήνα, την ώρα που υπολογίζεται ότι μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο θα προσβληθούν από τον ιό πάνω από 40.000 άνθρωποι. Από τους 4.985 ανθρώπους που έχουν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από Εμπολα, συνολικά 2.461 άτομα έχουν υποκύψει στον αιμορραγικό πυρετό. Η επιδημία ξέσπασε πέρσι το φθινόπωρο στη Γουιάνα και αργότερα επεκτάθηκε στη γειτονική Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Κρούσματα έχουν αναφερθεί και στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη, ωστόσο οι Αρχές φαίνεται ότι κατάφεραν να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
ΗΠΑ
Υγεία