Έντυπη Έκδοση

«Νεκρή ζώνη» στα σύνορα με Συρία και Ιράκ σχεδιάζει η Τουρκία

Η Τουρκία είναι η χώρα που κυρίως «τροφοδοτεί» με στρατιώτες την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «New York Times», που εκτιμά ότι περίπου 10.000 Τούρκοι έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στην τζιχαντιστική οργάνωση Ι.Κ.

Τέσσερις Τούρκους συνέλαβε η αστυνομία της Ινδονησίας,  με την κατηγορία ότι συνδέονται με τους τζιχαντιστές. Σύμφωνα  με τους «New York Times», δέκα χιλιάδες Τούρκοι έχουν ενταχθεί  στην οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους Τέσσερις Τούρκους συνέλαβε η αστυνομία της Ινδονησίας, με την κατηγορία ότι συνδέονται με τους τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τους «New York Times», δέκα χιλιάδες Τούρκοι έχουν ενταχθεί στην οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους Τη Δευτέρα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έγραφαν ότι ο στρατός της χώρας φαίνεται πως σχεδιάζει τη δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» στα σύνορα στο νότιο τμήμα της Τουρκίας. Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία, ωστόσο δεν διευκρίνισε το σημείο όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια τέτοια ζώνη.

Οι τζιχαντιστές

Στις ΗΠΑ, ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Μάρτιν Ντέμπσεϊ, και ο υπουργός Αμυνας, Τσακ Χάγκελ, «άδειασαν» χθες τον Αμερικανό πρόεδρο στη Γερουσία (έχει κατ' επανάληψη δεσμευτεί ότι δεν θα στείλει στρατό στο Ιράκ) δηλώνοντας ότι δεν αποκλείουν τις επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία «κατά περίπτωση».

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατέρριψαν συριακό πολεμικό αεροσκάφος επάνω από τη Ράκα, επιχειρησιακή και διοικητική τους βάση στη Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (ΑΚΙΜ) και η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) καλούσαν τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και στη Συρία να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον του συνασπισμού που έχει συγκροτηθεί για να πολεμήσει εναντίον των εξτρεμιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού και αναρτήθηκε στη συνέχεια στο Διαδίκτυο. Την ίδια έκκληση απηύθυναν και στη συριακή μετριοπαθή αντιπολίτευση.

Με αυτή την πρωτοφανή στα χρονικά ανακοίνωση, οι δύο οργανώσεις ζητούν από τους «αδελφούς μουτζαχεντίν στο Ιράκ και στο Λεβάντε να σταματήσουν να αλληλοσκοτώνονται και να ενωθούν εναντίον της εκστρατείας των ΗΠΑ και του διαβολικού συνασπισμού τους που μας κατασκοπεύουν όλους».

Η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ και η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο παραμένουν πιστές στον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που από την πλευρά του είναι πολύ επικριτικός απέναντι στην οργάνωση Ι.Κ.

Οι Κούρδοι

Οι Κούρδοι μαχητές ανακατέλαβαν πολλά χριστιανικά χωριά στο Βόρειο Ιράκ έπειτα από μάχες με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Τα χωριά αυτά βρίσκονται στην κοιλάδα της Νινευή, που εκτείνεται από την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, ώς τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, την οποία ελέγχουν από τον Ιούνιο οι μαχητές του Ι.Κ.

Δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί του Ιράκ, στην πλειονότητά τους Χαλδαίοι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τον Αύγουστο εξαιτίας της προέλασης των τζιχαντιστών.

Η Καρακός, η μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ, και δεκάδες χωριά είναι πλέον εγκαταλελειμμένα, με τους χριστιανούς θρησκευτικούς ηγέτες να χαρακτηρίζουν αυτή την επίθεση του Ι.Κ. τη χειρότερη καταστροφή στη μακρά ιστορία της χριστιανικής μειονότητας στο Ιράκ.

(Πηγές: Afp, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Τουρκία
Εξωτερική πολιτική
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Ιράκ