Έντυπη Έκδοση

Στα κάτω η δημοτικότητα, κάτω και η εμπιστοσύνη

Μια ακόμα πιο «αδύναμη» (σε σχέση με τον Απρίλιο) ψήφο εμπιστοσύνης εξασφάλισε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς. Υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν 269 βουλευτές (306 τον Απρίλιο) και 244 κατά.

Ελλιπής κάλυψη... Ελλιπής κάλυψη... Η χθεσινή ψήφος εμπιστοσύνης είχε μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση που καταγράφει ρεκόρ αρνητικής δημοτικότητας καθώς οι πολιτικές της αμφισβητούνται και από τα ίδια τα μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος. Είναι άγνωστο ποιοι είναι οι υπουργοί «αντάρτες» που αποφάσισαν να μη δώσουν την εμπιστοσύνη τους στον Γάλλο πρωθυπουργό και οι οποίοι στην ουσία τον κατηγορούν ότι παίρνει το μέρος των εργοδοτών.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη εξαμηνιαία συνέντευξη Τύπου του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, την παραίτηση του οποίου επιθυμεί το 62% των Γάλλων, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, και με υπόβαθρο την επικείμενη επιστροφή στην πολιτική αρένα του δεξιού προκατόχου του, Νικολά Σαρκοζί.

Τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου και του πρωθυπουργού του συνέχισαν να υποχωρούν τον Σεπτέμβριο, με τον αρχηγό του κράτους να πέφτει στο 13% και τον πρωθυπουργό στο 30%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Χθες, πάντως, ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη η χώρα του να μην παρεκκλίνει από τις «μεταρρυθμίσεις» που είναι απαραίτητες για την εξυγίανση των οικονομικών, καλώντας τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη.

«Τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει να αποκλίνουμε από τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε στην εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών (...). Πρέπει να περιορίσουμε τα δημοσιονομικά έξοδα», δήλωσε ο Βαλς σε ομιλία του ενώπιον των Γάλλων βουλευτών πριν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του από την Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο τα σύννεφα αμφισβήτησης πυκνώνουν στον ορίζοντα για τον Γάλλο πρωθυπουργό: το επόμενο εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει είναι τον Οκτώβριο, με την εξέταση του προϋπολογισμού για το 2015.

(ΠΗΓΕΣ: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Γαλλία