Έντυπη Έκδοση

Κούρδους και αλεβίτες δικαίωσε το ΕΔΑΔ

Δύο καταδίκες με «νόημα» εισέπραξε χθες η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως μία πολιτικώς ερμηνευθείσα παρέμβαση να συνετιστεί με τα επιβαλλόμενα από τη Σύμβαση μέτρα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με την πρώτη του απόφαση το Δικαστήριο, εκδικάζοντας την προσφυγή οπαδών της αίρεσης Αλεβί, έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση και της συνέστησε «να μεταρρυθμίσει χωρίς καθυστέρηση τη θρησκευτική της εκπαίδευση στα σχολεία, με τρόπο που να εξασφαλίζεται ο σεβασμός στις πεποιθήσεις των γονέων. Το θέμα προέκυψε όταν οι γονείς κάποιων παιδιών, που φοιτούσαν στα τουρκικά σχολεία και ανήκαν στους οπαδούς της μειονοτικής θρησκευτικής πίστης των αλεβιτών στην Τουρκία, προσέφυγαν στο Δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι ότι το περιεχόμενο του υποχρεωτικού μαθήματος σχετικά με τη θρησκευτική και ηθική καλλιέργεια προσβάλλει την προσέγγιση του σουνιτικού Ισλάμ.

Σημειώνεται ότι, το 2010, με άλλη του απόφαση το ΕΔΑΔ είχε ζητήσει από την Τουρκία να αφαιρέσει την αναφορά του θρησκεύματος στις εθνικές ταυτότητες, λέγοντας ότι η δήλωση αυτή ήταν αντίθετη προς την ελευθερία.

Με άλλη του απόφαση και σε συνέχεια της καταδίκης της Τουρκίας, στις 16 Απριλίου 2013, στην υπόθεση Μεργιέμ Τσελίκ και άλλοι κατά Τουρκίας, το Δικαστήριο επεδίκασε αποζημίωση περίπου 160.000 ευρώ στους συγγενείς των 13 Κούρδων που εξαφανίστηκαν και ενός που βρέθηκε νεκρός, ύστερα από επιδρομή των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, στις 24 Ιουλίου 1994, σε κουρδικά χωριά της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Εξετάζοντας το θέμα της καταβολής μιας δίκαιης αποζημίωσης, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Τουρκία πρέπει να πληρώσει 60.000 ευρώ για ηθική βλάβη, από κοινού στους 14 προσφεύγοντες, 65.000 ευρώ και 32.500 ευρώ αντιστοίχως στους κληρονόμους των δύο εκ των αγνοουμένων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)
Τουρκία