Έντυπη Έκδοση

SAVEGREEKWATER: ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΙΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΑΝ... ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ

Το νερό δεν πωλείται... τελεία και παύλα

«Συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι φυσικοί πόροι θα παραμείνουν δημόσιο αγαθό;». Είναι «μία εκ των ερωτήσεων που διατυπώνονται με αυτήν τη σειρά και σύνταξη από γνωστή αθηναϊκή εταιρεία δημοσκοπήσεων με θέμα την «ενδεχόμενη» ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ», όπως μας πληροφορεί η Savegreekwater:

Πέραν του ότι η δημοσκόπηση αυτή έρχεται μετά τις δημόσιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν τίθεται πλέον ζήτημα πώλησης των δύο εταιρειών (κατι της ΕΥΑΘ) και επίσης ότι αυτό δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια πλέον ούτε των κυβερνώντων ούτε και εκείνων που επιβουλεύονται τα κέρδη των εταιρειών ύδρευσης -αποτελεί δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ.

Αν πάντως κάποιοι θέλουν να μάθουν διακαώς τη γνώμη των πολιτών που υδρεύονται από την ΕΥΔΑΠ, «ας πείσουν τους πολιτικούς τους φίλους να τολμήσουν να ρωτήσουν τους πολίτες απ' ευθείας όπως στη Θεσσαλονίκη -το όχι στην ιδιωτικοποίηση ήταν 98%, αλλά κάποιοι δεν το κατάλαβαν».

Η Savegreekwater τονίζει εξάλλου, αναφερόμενη στην έρευνα, ότι «είναι μάλλον άστοχο να μιλά κανείς για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του νερού σε μία ιδιωτικοποιημένη μονοπωλιακή υπηρεσία, αφού αρκεί η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης προκειμένου να καταστεί κενό γράμμα η προστασία» (αυτό αναφέρει στην αιτιολόγησή του το Συμβούλιο της Επικρατείας).

Σε άλλες (δυτικές) χώρες στη συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικοποιήσεων του νερού δεν παρουσιάστηκε «το ακραίο φαινόμενο της ιδιωτικοποίησης του ίδιου του δικαιώματος επί του αγαθού αυτού επί του νερού, των ποταμών, λιμνών, ή υδροφόρων οριζόντων».

Ισως κάποια στιγμή, σημειώνει η οργάνωση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, «πρέπει να ανοίξει η δημόσια συζήτηση προκειμένου να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς (Ν. 3603/2007) και στη διαφάνεια που θα πρέπει να διέπει τις έρευνες αυτές».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αποκρατικοποιήσεις
Ιδιωτικοποιήσεις
Νερό/Υδροδότηση
ΕΥΔΑΠ