Έντυπη Έκδοση

* ΜΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ DOMEFEST

«Σπιντάρει» ψηφιακά το Νέο Πλανητάριο

Πανόραμα ψηφιακών ταινιών, που βραβεύτηκαν στο Domefest, το πρώτο φεστιβάλ φιλμ θόλου στον κόσμο, θα παρουσιάσει το Ευγενίδειο Πλανητάριο την ερχόμενη Δευτέρα (22.9), γιορτάζοντας έτσι τη φθινοπωρινή ισημερία.

Θα δοθούν τρεις παραστάσεις (18.30, 19.30 και 20.30) με τα καλύτερα αποσπάματα ταινιών, διάρκειας σαράντα λεπτών, που επιλέχθηκαν από όλα τα Domefest. Τα αποσπάσματα αυτά, όπως αναφέρει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, θα καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας παραγωγών για θόλους: «Μινιμαλιστικές προσεγγίσεις, μελλοντικές εικόνες, περίτεχνες συνθέσεις, πειραματικές εργασίες, φανταστικοί κόσμοι και ρεαλιστικές αναπαραστάσεις διαστημικών φαινομένων».

Το Domefest ξεκίνησε το 2004 από το εργαστήριο ARTS (Art Research Technology Science) του Πανεπιστημίου Αλμπουκέρκι στο Νέο Μεξικό των Ηνωμένων Πολιτειών, με έμπνευση του David Beining -παράλληλα με την άνθηση του πρώτου «κύματος» ψηφιακών παραγωγών για θόλο, που προορίζονταν είτε για πλανητάρια (στο μεγαλύτερο ποσοστό τους) είτε για άλλες εφαρμογές σε θόλους.

Οι κατηγορίες που βραβεύονται στο Domefest είναι: Τέχνη, Design, Σενάριο-αφήγηση, Πρωτοπορία, Best of Fest (το καλύτερο κομμάτι του φεστιβάλ) και Σκηνοθεσία.

Στα φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών διαγωνίζονται στούντιο και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και φοιτητές (με την εργασία τους -animation).

Η είσοδος για το κοινό και στις 3 παραστάσεις του Πλανηταρίου θα είναι ελεύθερη, με πρόσβαση σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος για άτομα με ειδικές ανάγκες (είσοδος από την οδό Πεντέλης 11).

Πέρυσι το υπερσύγχρονο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου συμπλήρωσε δέκα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα πλανητάρια στον κόσμο.

Τα πλανητάρια είναι και ένα μέσον «συνθετικής επιμόρφωσης». Εκατομμύρια άνθρωποι τα επισκέπτονται για να γνωρίσουν πράγματα που θεωρούσαν ότι «είναι πέρα από τη μαθησιακή τους ικανότητα».

Τα πλανητάρια χρησιμοποιούν μία ευρεία γκάμα τεχνολογιών: προβολείς διαφανειών, ειδικούς προβολείς, βίντεο, συστήματα προβολής θόλου και λέιζερ. Μέσα στις κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες του πλανηταρίου παρέχεται η δυνατότητα στο θεατή να παρακολουθήσει σε αναπαράσταση (τρισδιάστατη) τα μυστήρια του Σύμπαντος.

Και φυσικά τις θέσεις και τις κινήσεις των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος από τους θόλους που φέρουν εξελιγμένη τεχνολογία.

Το παλαιότερο πλανητάριο που είναι ακόμα σε λειτουργία βρίσκεται στην ολλανδική πόλη Φράνεκερ (ολοκληρώθηκε το 1781 έπειτα από εργασία περίπου επτά χρόνων στο σπίτι του Eise Esinga, 1744-1828).

Οι θόλοι των πλανηταρίων έχουν συνήθως διάμετρο από τρία έως τριάντα μέτρα και οι αίθουσες είναι ανάλογες.

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο στο Ευγενίδειο ίδρυμα έχει διάμετρο 25 μέτρων και συνολική επιφάνεια 950 τ.μ., όσο δηλαδή 2,5 γήπεδα του μπάσκετ, και είναι χωρητικότητας 280 θέσεων. Είναι αποτέλεσμα ενός οράματος με αρχικό εμπνευστή τον αείμνηστο Νίκο Βερνίκο-Ευγενίδη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα
Ερευνες & μελέτες
Ψηφιακά Μέσα