Έντυπη Έκδοση

Σε αναζήτηση ταυτότητας

Ενα χρόνο πριν πενηνταρίσουν, τα Δημήτρια, το πολιτιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ψάχνουν το στίγμα τους

Τέσσερα χρόνια μετά την αλλαγή διοίκησης και αντίληψης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, τα Δημήτρια, το πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης, ακόμη αναζητούν το χαρακτήρα και την ταυτότητά τους. Κι ας κοντεύουν να συμπληρώσουν 50 χρόνια ζωής. Αλλωστε, όπως επανέλαβε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, βούληση του δήμου είναι «τα Δημήτρια να μη συνεχίσουν να είναι ένα γραφείο μετακλήσεων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων».

 Στο ίδιο πνεύμα, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, εικαστικός Ελλη Χρυσίδου, δηλώνει: «Εμείς έχουμε άποψη για το τι Δημήτρια θέλουμε. Κι εγώ έχω και η διοίκηση του δήμου έχει. Αλλά το θέμα είναι τι Δημήτρια θέλει η πόλη».

Ημερίδα

Γι' αυτό και στο πλαίσιο των φετινών 49ων Δημητρίων θα γίνει διαβούλευση με τους φορείς της πόλης, ημερίδα με θέμα τα φεστιβάλ και τις στοχεύσεις τους, αλλά και μία έρευνα, ώστε να προκύψει ένα συμπέρασμα, για το ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν, πώς πρέπει να είναι, αλλά και τι να είναι τα Δημήτρια.

Για τον ίδιο λόγο, φέτος θα υπάρξει πρώτη φορά και «βραβείο κοινού», για να δουν οι διοργανωτές ποια εκδήλωση ψήφισε ως καλύτερη το κοινό της πόλης και ποιες εκδηλώσεις προτιμά περισσότερο. «Θα δούμε σε ποια σημεία συγκλίνουμε με τους φορείς, με τους καλλιτέχνες, τους δημιουργούς και τους πολίτες, ώστε από την επόμενη κιόλας χρονιά, ή και πολύ νωρίτερα, να ξεκινήσει η υλοποίηση της επιθυμίας της πόλης», τονίζει η Ε. Χρυσίδου. Γι' αυτό και χαρακτηρίζει τα φετινά Δημήτρια «εργοτάξιο». Αφ' ενός λόγω της αναζήτησης ταυτότητας, και αφ' ετέρου γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα ξανανοίξει τρεις χώρους που παρέμεναν κλειστοί για πολλά χρόνια. Ενα χώρο στη Νέα Παραλία, που λειτουργούσε σαν μπαρ-ρεστοράν, δίπλα στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», στο οποίο θα γίνονται εναλλακτικές νεανικές εκδηλώσεις, αλλά θα αποτελέσει και χώρο συνάντησης των καλλιτεχνών με το κοινό, τη Βίλα Πετρίδη, στην οδό Αναγεννήσεως, που πρόσφατα αναπαλαιώθηκε, αλλά και τα Σφαγεία. Ενώ οι εκδηλώσεις θα είναι διάσπαρτες σε διάφορα σημεία και χώρους της πόλης.

Συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος είναι φέτος η ιστορικός της Τέχνης Φούλη Μισιρλόγλου, ενώ καλλιτεχνικός σύμβουλος στον τομέα του θεάτρου, ο καθηγητής Θεατρολογίας του ΑΠΘ Σάββας Παρτσαλίδης, και στης μουσικής, ο μουσικός και συγγραφέας Σάκης Παπαδημητρίου.

Φέτος οι εκδηλώσεις ξεπερνούν τις 50 και θα διαρκέσουν 40 μέρες, ενώ ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 400.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων λαμβάνεται υπόψη η ανάδειξη δύο κεντρικών στοιχείων της Θεσσαλονίκης: της θάλασσας και του ιστορικού κέντρου της πόλης, με αναφορά στη μνήμη της Θεσσαλονίκης. Γι' αυτό και η εναρκτήρια εκδήλωση, με τίτλο «Η ομορφιά γεννιέται στο σκοτάδι», στις 25 Σεπτεμβρίου, απλώνεται από το ιστορικό κέντρο ώς τη ρωμαϊκή αγορά, με κύρια χαρακτηριστικά τον ήχο και το φως. Εικαστικοί καλλιτέχνες και περφόρμερ θα πάρουν μέρος σε μια παραγωγή που θα απλωθεί σε όλο αυτό το χώρο, με χαρακτηριστικά τη μουσική και τις προβολές πάνω στα ιστορικά κτήρια της Θεσσαλονίκης.

«Φέτος έχουμε δικές μας παραγωγές, με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνικών ομάδων από την πόλη. Τα Δημήτρια καταθέτουν την πρόταση ότι πρέπει να είναι ένα μεγάλο εργαστήρι παραγωγής πολιτισμού και όχι μετακλητών εκδηλώσεων», τονίζει η Ε. Χρυσίδου. Γι' αυτό και φέτος δίνουν το «παρών» σχήματα και καλλιτέχνες από το εξωτερικό, που ασχολούνται με τον πειραματισμό και φέρνουν μία νέα ματιά στην καλλιτεχνική παραγωγή. Οπως η παράσταση «The Notebook» της πολυβραβευμένης Αγκότα Κρίστοφ από τον ουγγρικό θίασο «Szkene thatre & Forte company» (8 και 9 Οκτωβρίου), στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των παλιών Σφαγείων της πόλης, για τα σκηνικά της οποίας απαιτούνται συνολικά 1.200 κιλά πατάτες. Ή το έργο «Χ-Freunde» της Φελίσια Ζέλερ, που καυτηριάζει τη σύγχρονη γερμανική ασθένεια του... εθισμού στην εργασία που καταλήγει αυτοσκοπός (17 και 18.10).

Η Ελενα Πέγκα υπογράφει μια σύγχρονη αλληγορία για τον πολιτισμό και την αγριότητα με τίτλο «Γυναίκα και λύκος» (20 και 21.10). Ακόμα και το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη σύγχρονη εκδοχή της... αρχαίας (411 π.Χ.) αριστοφάνειας Λυσιστράτης με τη σύγχρονη Ελλάδα του Μνημονίου (Lysistrata Project στις 15.10 στο Δημαρχιακό Μέγαρο), η Αντζελα Μπρούσκου και το Θέατρο Δωματίου της παρουσιάζουν το παραληρηματικό έργο της Σάρα Κέιν «Ψύχωση» (Θέατρο ΕΜΣ στις 16 και 17.10).

Στις μουσικές εκδηλώσεις ξεχωρίζουν οι δύο παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον «Ερωτευμένο Σοπέν» των Γιάνικ Μπόεν και Φρ. Σοπέν, με τον Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη στο πιάνο (27, 28.9), και την όπερα «Κάρμεν» του Ζ. Μπιζέ (12, 15 και 17 .10) στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς και διήμερο αφιερωμένο στη Νέα Ελληνική Ψυχεδελική Μουσική (27, 28.9).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θεσσαλονίκη
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Φεστιβάλ
Εκδηλώσεις