Έντυπη Έκδοση

Η «Μικρά Αγγλία» πάει στην Κίνα

Εκατομμύρια Κινέζοι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη «Μικρά Αγγλία» το αμέσως προσεχές διάστημα, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας οι υπεύθυνοι της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, με σημείο αναφοράς την Εβδομη Τέχνη.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινεζικού Κινηματογράφου που λαμβάνει χώρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η υφυπουργός Πολιτισμού Αντζελα Γκερέκου και ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Κινηματογράφου Luan Guozhi ανακοίνωσαν μια ατζέντα 7 σημείων που συμφωνήθηκε το πρωινό της ίδιας μέρας μεταξύ της Ελληνίδας υφυπουργού και του Κινέζου ομολόγου της Tong Gang.

Σε αυτό το πλαίσιο προτάθηκε η διεξαγωγή αντίστοιχης Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στη μακρινή χώρα, καθώς και συμπαραγωγές μεταξύ των δύο χωρών. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα συσταθεί ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί εκ νέου και θα εξειδικεύσει τις προτάσεις.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού και η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία, όπως υποστήριξε η υφυπουργός, είναι σχεδόν έτοιμη και με την οποία η Ταινιοθήκη αναγνωρίζεται ως επίσημος εθνικός φορέας διαφύλαξης της κινηματογραφικής κληρονομιάς στον οποίο ανατίθεται η συλλογή, αποθήκευση και συντήρηση των κινηματογραφικών ταινιών που παράγονται στην Ελλάδα, με τακτική ετήσια κρατική επιχορήγηση.

Ο Luan Guozhi, συμπλήρωσε ότι ελληνικές ταινίες θα συμπεριληφθούν σε φεστιβάλ κινηματογράφου της Κίνας, ενώ οι κινεζικές αντίστοιχα θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Οι δύο Ταινιοθήκες, Ελλάδος και Κίνας, θα έχουν τακτικές επαφές, ενώ μετά το πέρας της Εβδομάδας Κινεζικού Κινηματογράφου οι ταινίες θα προβληθούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».

Ως προς την ανελευθερία που επικρατεί στην Κίνα και το καθεστώς λογοκρισίας, ο Luan Guozhi αντέταξε τις περίπου 600 ταινίες που παράγονται το χρόνο με κύριο χρηματοδότη το κράτος και με κύρια θέματα τις μειονότητες και με δημιουργούς κυρίως νέους, με το box office να αγγίζει για το 2013 τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η γενική γραμματέας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού εστίασε στο γεγονός ότι ο κινεζικός κινηματογράφος είναι ίσως ο μοναδικός στον κόσμο που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, με δυναμισμό και μεγάλη γκάμα από ταινίες που απευθύνονται στο μεγάλο κοινό, μέχρι ταινίες για σινεφίλ, συμπληρώνοντας ότι και ο ελληνικός κινηματογράφος τα τελευταία 2 χρόνια έχει σημαντική παρουσία με ταινίες που βραβεύονται στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ, ενώ για τον κινηματογράφο του Βούλγαρη ανέφερε ότι θα είναι πολύ σημαντικό η Κίνα να γνωρίσει αυτό το δυναμικό και πολύ ζωντανό κινηματογράφο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Ταινίες/Σήριαλ/Παραγωγές
Βραβεία/Απονομές
Κινηματογράφος