Έντυπη Έκδοση

«Κι εμείς, μια Μαντόνα είμαστε»

Το Cirque du Soleil επανεφευρίσκει διαρκώς τον εαυτό του, υποστηρίζει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του

«Η Μαντόνα επανεφευρίσκει διαρκώς τον εαυτό της. Κι εμείς, μια Μαντόνα, σε μεγάλη κλίμακα, είμαστε», υποστηρίζει ο Μάικλ Σμιθ, ο ολίγων ημερών νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Cirque du Soleil. Το περίφημο καναδέζικο τσίρκο, που έχει εμφανιστεί στις τελετές των Ολυμπιακών Αγώνων του Κάλγκαρι, στα 84α βραβεία Οσκαρ, στο Φεστιβάλ Κανών, στη Γιουροβίζιον και στα βραβεία Emmy 2014, το Σάββατο ξαναέρχεται στην Αθήνα (Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ) με το υπερθέαμα «Quidam» (Κιντάμ).

Μια παράσταση για τον τυχαίο, ανώνυμο περαστικό ή ταξιδιώτη (η ερμηνεία του λατινικού τίτλου), που επιζεί από τον Απρίλιο του 1996, οπότε έκανε πρεμιέρα. Είναι η μοναδική παραγωγή του Cirque du Soleil που δεν μιλά για ένα φανταστικό, ονειρικό κόσμο, αλλά για τον κόσμο των επίγειων ανθρώπων και τις «ρωγμές» τους. Περιγράφοντας τον σύγχρονο αφόρητο κόσμο της αποξένωσης και της μοναξιάς. «Η ιδέα της παράστασης δημιουργήθηκε από το σκηνοθέτη της ενώ περπατούσε στη Ν. Υόρκη, τη δεκαετία του '90, και διαπίστωνε γύρω του την πραγματικά εκκωφαντική αποξένωση των ανθρώπων», εξηγεί ο Σμιθ, ο οποίος, μέχρι να αναλάβει γενικός διευθυντής του τσίρκου, υπήρξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής μιας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του: της «Alegria». Και ο οποίος ακόμα και σήμερα θυμάται έντονα τα συναισθήματα με τα οποία αποχώρησε από το Quidam όταν το παρακολούθησε πριν από χρόνια: «Οπως σε κάθε σπουδαίο έργο, που έχει λόγο που επιζεί τόσα χρόνια, στο Quidam θυμάσαι πώς σε έκανε να νιώθεις. Εφυγα από το σόου βαθιά συγκινημένος».

Κεντρική ηρωίδα του είναι η μικρή Zoe, ένα παιδί δυστυχισμένο λόγω της αδιαφορίας των γονιών του. Συνοδοιπόρος της, σε ένα υπερθέαμα που φλερτάρει στιγμές στιγμές και με τον υπερρεαλισμό, θα γίνει ο... Quidam.

Νέο όραμα

«Το Cirque du Soleil δεν επαναπαύεται στις έτοιμες συνταγές επιτυχίας του», επιμένει ο Σμιθ, παρ' όλο που οι παραστάσεις του μακροημερεύουν και ο ίδιος επεξεργάζεται αυτές τις μέρες έντονα το πώς μπορεί να «εξελίξει» το «Quidam»: «Γιατί και η εξέλιξη των παραστάσεων είναι δουλειά ενός καλλιτεχνικού διευθυντή», διευκρινίζει, για να προσθέσει: «Τον επόμενο ενάμιση χρόνο πρέπει να βρω ένα νέο όραμα για το σόου. Πρέπει να βρίσκουμε οράματα που να εμπνέουν τους καλλιτέχνες στοχεύοντας στο συναίσθημα, το οποίο υφίσταται μόνο όταν είναι αυθόρμητο. Δεν μπορείς να αναπαράγεις ως ρέπλικα την επιτυχία σου».

Δεν θα είναι, ωστόσο, ρίσκο να επέμβει σε μια κορακοζώητη επιτυχία; «Απολύτως. Αλλά ένα σόου είναι πετυχημένο τη στιγμή που γίνεται. Μόνο μια κλασική δουλειά, που είναι αποδεδειγμένα καλή, πρέπει να επιβιώνει αυτούσια. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις οφείλεις να εξελίσσεσαι, πρέπει να προκαλείς ασταμάτητα τον εαυτό σου», επισημαίνει ο Μάικλ Σμιθ, ο οποίος δηλώνει ενθουσιασμένος με τις νέες του ευθύνες, παρ' όλο που ουδεμία σχέση έχει πραγματικά με την τέχνη των ακροβατών και των τσιρκολάνων. «Για μία 20ετία υπήρξα περφόρμερ σε παραστάσεις στο Λονδίνο», μας αυτοσυστήνεται. «Αργότερα άρχισα και να σκηνοθετώ».

«Ποτέ ζώα»

Τον κόσμο και τις νόρμες της showbiz τις παίζει στα χεράκια του. Ωστόσο και ο ίδιος εξεπλάγη όταν του ανέθεσαν να γίνει η «κεφαλή» του καναδέζικου τσίρκου. Οντας υπεύθυνος της «Alegria» δεν του ήταν δύσκολο να αρχίσει να μιλά στον πρώτο πληθυντικό. «Σκοπός μας ήταν εξαρχής να επανεφεύρουμε το τσίρκο. Είναι ο λόγος που οι παραδοσιακές ομάδες τσιρκολάνων δεν μας εκτιμούν. Αφ' ενός επανεφηύραμε το τσίρκο, αφ' ετέρου δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ζώα. Αυτό ήταν μια πολύ συνειδητή απόφαση. Φέραμε λοιπόν την τέχνη των ακροβατών μέσα στη θεατρική πράξη μέσα από ένα τελείως νέο τρόπο παρουσίασης. Στο παραδοσιακό τσίρκο κάνεις μια σκηνή και μετά ακολουθεί η επόμενη, η μεθεπόμενη κ.ο.κ., οι οποίες είναι τελείως ασύνδετες μεταξύ τους. Εμείς αναζητάμε το κοινό παγκοσμίως στοιχείο σε ανθρώπινο επίπεδο, προκειμένου να το μεταδώσουμε σε όλες τις ηπείρους -γιατί δεν αλλάζουμε τα show μας από χωρα σε χώρα. Ως εκ τούτου, αναζητούμε καλλιτέχνες με διαφορετικά υπόβαθρα. Δεν εστιάζουμε σε μια μορφή ψυχαγωγίας. Σε κάθε παραγωγή φέρνουμε πραγματικά κάτι νέο».

Φέρνει ως παράδειγμα την παράστασή τους για τον Μάικλ Τζάκσον. «Οχι μόνο φέραμε ζωντανή ορχήστρα στη σκηνή, αλλά φέραμε και νέο κοινό μαζί μας. Καθετί που κάνουμε είναι εντελώς νέο, αλλά κυρίως ποτέ δεν κάνουμε κάτι που έχει ήδη κάνει κάποιος άλλος. Ο πήχυς ανεβαίνει αδιάκοπα. Δεν είναι, ξέρετε, εύκολο να επανεφευρίσκεις διαρκώς τον εαυτό σου. Από την άλλη, είναι άγονο να καθόμαστε πάνω στις δάφνες μας και να επαναπαυόμαστε επειδή το όνομά μας είναι brand δυνατό. Πρέπει να εξωθούμαστε σε αυτό που δεν γνωρίζουμε. Είναι χαρακτηριστικό το ότι οτιδήποτε φτάνει επάνω στη σκηνή από το Cirque du Soleil προετοιμάζεται δύο χρόνια!».

Σε τι κοινό απευθύνεται; «Σε κοινό όλων των ηλικιών. Δεν έχουμε ούτε και βάζουμε όρια. Μπορείτε να φέρετε και τη σχεδόν τρίχρονη κόρη σας! Αυτό που κάνουμε είναι καθαρή ψυχαγωγία. Πείτε μου, πόσες ομάδες διεθνώς ψυχαγωγούν ολόκληρη οικογένεια, εκτός από την Disney; Είμαστε περήφανοι που ακόμα προσφέρουμε κάτι που ενώνει μέσα απ' την καθαρή ψυχαγωγία ολόκληρη την οικογένεια».

i info

Το «Quidam» παρουσιάζεται στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ από τις 20 ώς τις 28/9. Πληροφορίες για την προπώληση εισιτηρίων στο: 210-8938138.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ακροβάτες/Τσίρκο
Παραστάσεις