Έντυπη Έκδοση

Την άνοιξη η αυλαία για το αρχαίο θέατρο της Μήλου

Την άνοιξη του 2015 θα παραδοθεί στο κοινό το αρχαίο θέατρο της Μήλου, καθώς βαίνουν προς ολοκλήρωση οι εργασίες αποκατάστασης του περίφημου αυτού μνημείου με την εξαίσια θέα στον κόλπο της Μήλου. Αυτή τη στιγμή έχουν αποκατασταθεί οι πέντε από τις επτά κερκίδες του θεάτρου και έχουν ανακατασκευαστεί από νέο μάρμαρο όλες οι ενδιάμεσες κλίμακες, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο που εκπόνησε ο πολ. μηχανικός Κώστας Ζάμπας.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα μαρμάρινα θέατρα που σώζονται σε όλη τη χώρα και γι' αυτό άξιζε να γίνει η εκτεταμένη αυτή επέμβαση, μας είπε ο κ. Ζάμπας. Το έργο ξεκίνησε το 2012 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και θα παραδοθεί ουσιαστικά μέσα σε δύο χρόνια. Η σωζόμενη μορφή του θεάτρου, σύμφωνα με τον ίδιο, ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή, ενώ πρέπει να οικοδομήθηκε στην ελληνιστική εποχή.

Για τη διαμόρφωση του κοίλου αξιοποιήθηκε η φυσική κλίση της πλαγιάς του λόφου, όπου εκτεινόταν και η αρχαία πόλη, ανάμεσα στους σύγχρονους οικισμούς Τρυπητή και Κλήμα. Η μορφή του είναι η γνωστή πεταλόσχημη των περισσότερων αρχαιοελληνικών θεάτρων. Η ιδιαιτερότητά του είναι πως επειδή είχε μετατραπεί σε αρένα στα ρωμαϊκά χρόνια η ορχήστρα του είναι βυθισμένη 1,70 μ. κάτω από τη στάθμη των πλακών του διαζώματος.

Η κάθετη επιφάνεια μεταξύ του επιπέδου της αρένας και των πλακών του διαζώματος έφερε μαρμάρινη επένδυση. Από το σκηνικό οικοδόμημα δεν σώζονται πολλά. Είναι εμφανή τα ίχνη της θεμελίωσής του, όπως επίσης τμήμα τοίχου, τμήμα του τοιχοβάτη και διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη. Από αυτά τα αρχιτεκτονικά μέλη συμπεραίνουν οι μελετητές του μνημείου ότι η μορφή του παραπέμπει σε μικρασιατικά πρότυπα.

Το θέατρο της Μήλου εντοπίστηκε το 1814. Η αποκάλυψή του όμως ξεκίνησε από την ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το 1990 με στόχο την ανάδειξή του. Ετσι, ήρθε στο φως η ορχήστρα, τμήμα του κοίλου, του σκηνικού οικοδομήματος και του δυτικού αναλήμματος. Το αναστηλωτικό πρόγραμμα έχει στόχο τη διάσωση του μνημείου από την κατάρρευση, τη συντήρηση και προστασία του, τη βελτίωση της εικόνας του, τον ευπρεπισμό του άμεσου περιβάλλοντός του και την ασφαλή επίσκεψή του από το κοινό, καθώς δεν αποκλείεται η χρήση του για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Θέατρο
Νησιωτική Ελλάδα
Αρχιτεκτονική
Αναπλάσεις/Ανακαινίσεις