Έντυπη Έκδοση

Στο στόχαστρο του ΕΣΡ πάλι ο τηλετζόγος

Με τον τηλετζόγο τα έβαλε για ακόμη μία φορά το ΕΣΡ εκδίδοντας πολυσέλιδη οδηγία για τον τρόπο προβολής των τυχερών παιχνιδιών από τα κανάλια. Επίσης από τη χθεσινή συνεδρίαση δεν έλειψαν οι συστάσεις και τα πρόστιμα.

Στο θέμα των ημερών τώρα που προέκυψε μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΡΙΤ, το ΕΣΡ δεν πήρε θέση, αναφέροντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει κάνει ακόμη κάποια σχετική καταγγελία. Παράλληλα, ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης ανέφερε πως αναμένεται υπόμνημα από τον ΑΝΤ1 για το επίμαχο ρεπορτάζ του καναλιού παραμονές των εκλογών που, σύμφωνα με καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, «έδινε γραμμή» στους ψηφοφόρους.

Ομως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ΕΣΡ στην οδηγία για τα τηλεπαιχνίδια τονίζει πως ακόμα κι αν είναι αδειοδοτημένα από την αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων, θα πρέπει να ακολουθούν τις διατάξεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας. Για τα τυχερά και μη τυχερά διαγωνιστικά παιχνίδια αναφέρει ότι απαγορεύονται οι ασαφείς δηλώσεις που αφορούν τον τρόπο διεξαγωγής τους, ότι οι όροι συμμετοχής θα πρέπει να είναι γραπτοί και άμεσα προσβάσιμοι από τους ενδιαφερομένους, ότι απαγορεύεται παράσταση που να αντιφάσκει με τους γραπτούς όρους του παιχνιδιού και ότι το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει πως η συμμετοχή του εξαρτάται από την τύχη. Στα μη τυχερά, θα πρέπει να γνωρίζει από ποιον παράγοντα εξαρτάται το τυχόν κέρδος, ενώ απαγορεύεται η προβολή ακατάληπτων όρων συμμετοχής καθώς και να μη δίνονται στο τέλος οι σωστές απαντήσεις.

Το ΕΣΡ αναφέρει ότι απαγορεύεται η προβολή μη αδειοδοτημένων από την ΕΕΕΠ παιγνίων, ενώ ως τυχερά ορίζονται εκείνα στα οποία η επιρροή της τύχης είναι καθοριστική αλλά κι εκείνα στα οποία υπάρχει διακινδύνευση από την πλευρά του παίκτη. Η διακινδύνευση υφίσταται όταν η δαπάνη υπερβαίνει σε αξία το κόστος ενός απλού τηλεφωνήματος ή μηνύματος. Επίσης τυχερά παίγνια θεωρούνται οι κληρώσεις δώρων από εκπομπές όταν γίνονται μέσω τηλεφωνημάτων υψηλής χρέωσης.

Στη συνέχεια αναφέρεται πως η παράνομη προβολή παιγνίων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα επισύρει την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων από το ΕΣΡ. Ακόμη τονίζεται ότι τα τυχερά παιχνίδια πρέπει να είναι αδειοδοτημένα από την ΕΕΕΠ και να συμμορφώνονται με τους γενικούς όρους και κανόνες της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας. Τέλος, το ΕΣΡ αναφέρει πως οι ανήλικοι δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση σ' αυτά τα παιχνίδια και η προβολή τους να απαγορεύεται σε ώρες που παρακολουθούν τηλεόραση οι κάτω των 18.

Νέα πρόστιμα

Στα πρόστιμα τώρα, κύρωση 30.000 ευρώ επέβαλε στο STAR για μη ορθή συμπεριφορά του παρουσιαστή Νίκου Χατζηνικολάου προς τον ευρωβουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά, τη βραδιά των ευρωεκλογών. Επίσης 30.000 ευρώ πρόστιμο επέβαλε στο Nickelodeon, για μετάδοση διαφήμισης παιδικών παιχνιδιών σε ακατάλληλη ώρα και για υπέρβαση νόμιμου ορίου διαφημίσεων.

Ακόμη, πρόστιμο 15.000 ευρώ επεβλήθη στον Alpha, για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση στο δελτίο ειδήσεων στις 25/10/13, αλλά και στο Δίον TV του νομού Πιερίας, επειδή δεν προέβαλε πρωτότυπα δελτία, δεν είχε σήμανση καταλληλότητας και δεν υπέβαλε ροή προγράμματος. Ακόμη το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 7.000 ευρώ στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ για αναφορά χορηγών, συγκεκαλυμμένη διαφήμιση και υπέρβαση νόμιμου ορίου διαφημίσεων στην εκπομπή του Αρη Πορτοσάλτε. Τέλος, το Συμβούλιο επέβαλε συστάσεις στο Mega για προβολή αποτρίχωσης στην εκπομπή «Πρωινό Μου» και στον Real fm για κακή ποιότητα γλώσσας στις εκπομπές του Γιώργου Γεωργίου και την «Ελληνοφρένεια». Ντ. Λ.

ΥΓ. Ανακοίνωση για τη Eurovision έβγαλε η ΝΕΡΙΤ: «Βάσει των κανονισμών της EBU, δεν είναι προς το παρόν δυνατή η εξέταση του αιτήματος της ΝΕΡΙΤ για συμμετοχή στο διαγωνισμό του 2015, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποτελεί πλήρες μέλος της. Η πρόταση της ΝΕΡΙΤ για να ενταχθεί ως πλήρες μέλος της EBU θα εξεταστεί τον Δεκέμβριο. Η EBU προτίθεται να επανεξετάσει το αίτημα της ΝΕΡΙΤ για συμμετοχή στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εφ' όσον εγκριθεί η ένταξή της ως πλήρους μέλους της Ενωσης από τη Γενική της Συνέλευση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΣΡ
TV & Media
Τζόγος και τυχερά παιχνίδια
Τηλεόραση