Έντυπη Έκδοση

ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ Χ.Α. ΑΠΟ ΤΗΝ S&Ρ, ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

Deutsche Bank: Ανάπτυξη ούτε το 2014

Με μία προειδοποίηση και μία υποβάθμιση συνεχίζεται το... σκοτσέζικο ντους των ξένων επενδυτικών οίκων προς την Αθήνα. Υφεση και το 2014 βλέπει η Deutsche Bank, υποβάθμιση στις αναδυόμενες αγορές για το Χρηματιστήριο Αθηνών από την S&Ρ. Σημειωτέον, πως η Standard & Poor's την προηγούμενη εβδομάδα αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας (δηλαδή την ικανότητα/φερεγγυότητά της να δανείζεται από τις αγορές).

Μήνα ορόσημο για την Ελλάδα, εν όψει της έναρξης του νέου κρίσιμου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θεωρεί τον Σεπτέμβριο η Deutsche Bank, οπότε και θα καθορισθούν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα. Το αν θα χρειαστεί ή όχι η Ελλάδα και τρίτο πακέτο «βοήθειας» και η μορφή που θα λάβει ο νέος κύκλος διαχείρισης του χρέους είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές του γερμανικού οίκου, τα ουσιώδη ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν πως το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα συνίσταται σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και σε σημαντική μείωση του βασικού επιτοκίου εξυπηρέτησης των πληρωμών.

Αποπληρωμή χρέους

Πρακτικά, πρόκειται για το τμήμα του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στην αποπληρωμή των τόκων του κεφαλαίου δανεισμού. Κάτι, που από τις αρχές του 2011 υποστήριζε ο Erwan Mahe και αποτελούσε κύρια θέση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε μια χώρα με μεγάλο χρέος να μπορεί να επιβιώσει, με την προϋπόθεση πως θα πετύχει να μη δημιουργεί νέο χρέος και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει πολύ χαμηλά επιτόκια για την εξυπηρέτησή του. Κάτι που ακολουθείται (τηρουμένων των αναλογιών, βέβαια ) στην Ιαπωνία, όπου με σχέση χρέους/ΑΕΠ στο 145% αλλά με επιτόκιο 0,6% (για τον έως 10ετούς διάρκειας δανεισμό) η χώρα πορεύεται τα τελευταία δέκα χρόνια.

Αυτή η προσέγγιση εξηγεί και την επιμονή του πρωθυπουργού να μιλά με βεβαιότητα πως το χρέος σύντομα θα χαρακτηριστεί βιώσιμο. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν αναφέρεται σε μείωση ή κάτι ανάλογο αλλά σε χαρακτηρισμό του χρέους σε βιώσιμο, άρα σε χρέος που λόγω χαμηλότατου επιτοκίου θα καλύπτεται κάθε χρόνο. Κάτι, που δικαιολογεί την επιμονή του Γιάννη Στουρνάρα να εμφανίσει (με κάθε τρόπο) πρωτογενές πλεόνασμα.

Παρ' όλα αυτά η Deutsche Bank διαφωνεί με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Αθήνας για επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης το 2014, καθώς στην ανάλυσή της γίνεται λόγος για ύφεση 0,3% έναντι 0,5%-0,6% που είναι η επίσημη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών. Εάν επιβεβαιωθεί η αρνητική εκτίμηση της Deutsche Bank θα πρόκειται για τον έβδομο συνεχόμενο χρόνο αρνητικής ανάπτυξης/ύφεσης, καθώς μεταθέτει για ένα χρόνο αργότερα την ανάπτυξη με ποσοστό 2,2% για το 2015.

Βουτιά 2,84%

Παράλληλα, σε υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου προχώρησε η S&Ρ εντάσσοντας το Χ.Α. στην κατηγορία των αναδυόμενων (μαζί με του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων). Οι αλλαγές στους δείκτες Global ΒΜΙ θα τεθούν σε ισχύ από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 22 Σεπτεμβρίου και προκαλεί ήδη αλλαγές θέσεων από τους ξένους διαχειριστές.

Ηδη στη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκαν αρκετές πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια που αποχωρούν, ενώ πρέπει να αναμένονται και τοποθετήσεις funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές. Εύγλωττη η «βουτιά» κατά 2,84% του Γενικού Δείκτη στις 1.123 μονάδες με βαρίδι τις τράπεζες, καθώς ο κλαδικός δείκτης έχασε 4,31%, στις 153,29 μονάδες.

Πρόκειται, ωστόσο, για προγραμματισμένη υποβάθμιση (έχει αποφασισθεί από τον Οκτώβριο του 2013) και ακολουθεί τους άλλους οίκους που έχουν εντάξει το ελληνικό χρηματιστήριο στην κατηγορία των αναδυομένων. Θυμίζεται πως S&Ρ και FTSE διατηρούσαν το Χ.Α. στην ομάδα των ώριμων αγορών, ενώ η Morgan Stanley το έχει εντάξει ήδη στα λεγόμενα emerging markets.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Γερμανία
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οίκοι αξιολόγησης
Χρηματιστήριο Αθηνών