Έντυπη Έκδοση

* ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με απευθείας ανάθεση η ακτοπλοϊκή σύνδεση

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας η επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου με τη Βόρεια Ελλάδα για περίοδο τριών μηνών, μετά την έκπτωση της ΝΕΛ. Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναμένεται να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση, με βάση την καλύτερη, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, πρόταση, έχοντας να επιλέξει μεταξύ δύο λύσεων.

Η πρώτη φέρεται ως η βασική επιλογή, καθώς στην πρόσκληση του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρεται ότι, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον, τότε ενεργοποιείται η δεύτερη.

Η πρώτη πρόταση θα καλύπτει τα Ψαρά και τη Σάμο μία φορά την εβδομάδα και σε αυτήν θα πρέπει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι σήμερα.

Η πρόταση περιλαμβάνει ένα δρομολόγιο την εβδομάδα στη γραμμή Μυτιλήνη - Λήμνος - Καβάλα και ένα δρομολόγιο στη γραμμή Βαθύ Σάμου - Χίος - Μυτιλήνη - Λήμνος - Καβάλα και επιστροφή. Η εταιρεία που θα αναδειχθεί ανάδοχος, θα πρέπει να συνδέσει μία φορά την εβδομάδα τα Ψαρά με τη Χίο, σε συνέχεια του δρομολογίου από Πειραιά.

Η δεύτερη πρόταση, για την οποία οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα πρέπει να έχουν καταθέσει αίτημα μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι της 18ης Σεπτεμβρίου, έχει δύο δρομολόγια την εβδομάδα στη γραμμή Καβάλα - Λήμνος - Βαθύ Σάμου.

Βήμα υποβάθμισης

* Οι χειρισμοί του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Για παράδειγμα, η Αγλαΐα Κυρίτση, εκπρόσωπος της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή», ανέφερε ότι «όποια πρόταση κι αν, τελικά, επιλεγεί, αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο ακριτικό Βόρειο Αιγαίο, αφού πλέον θα υπάρχουν το πολύ 2 δρομολόγια την εβδομάδα, αντί για 3, θα σταματήσει η σύνδεση των νησιών με τη Θεσσαλονίκη, με τη σύνδεση να γίνεται μόνο με την Καβάλα, ενώ στον αποκλεισμό οδηγούνται οι Φούρνοι, αφού σταματά η απευθείας συγκοινωνία με τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τον Πειραιά». Φ. ΦΩΤ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Νησιωτική Ελλάδα
Υπουργείο Ναυτιλίας
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα