Έντυπη Έκδοση

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΟΟΣΑ: Τέλος στη διπλή μη φορολόγηση

Ψάχνουν να βρουν αυτά που χαρίζουν στις πολυεθνικές

Το σχέδιό του για την καταπολέμηση της διεθνούς φοροαποφυγής αποκάλυψε χθες ο ΟΟΣΑ, βάζοντας στο στόχαστρο μεγάλες πολυεθνικές που τα τελευταία χρόνια έχουν διαπρέψει στο να αποκρύβουν τα κέρδη τους από τις κυβερνήσεις.

Λεφτά υπάρχουν και είναι κρυμμένα στους φορολογικούς παραδείσους, για τον Ανχελ Γκουρία (ΟΟΣΑ) και τις ομιλούσες κεφαλές της παγκόσμιας ανάκαμψης Λεφτά υπάρχουν και είναι κρυμμένα στους φορολογικούς παραδείσους, για τον Ανχελ Γκουρία (ΟΟΣΑ) και τις ομιλούσες κεφαλές της παγκόσμιας ανάκαμψης Οι προτάσεις του οργανισμού βασίζονται στο σχέδιο δράσης που υιοθέτησαν οι G20 τον Ιούλιο του 2013, σε μια έκρηξη ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για τις τακτικές φοροαποφυγής επιχειρηματικών γιγάντων που στερούν έσοδα από τα κρατικά ταμεία, τη στιγμή που όλες οι προσπάθειες ανάκαμψης μεθοδεύονται εις βάρος των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων με πενιχρά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Το κεντρικό σύνθημα, όπως καταγράφεται στην έκθεση με τίτλο «ΟΟΣΑ/G20 - Διάβρωση της φορολογικής βάσης και μεταφορά κερδών», είναι «η εξάλειψη της διπλής μη φορολόγησης», ώστε να μην γίνεται κατάχρηση από τις επιχειρήσεις των ευνοϊκών ρυθμίσεων που διαχρονικά τις προστάτευαν από διπλή φορολόγηση. Σήμερα, οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται αυτές τις ρυθμίσεις ώστε όχι μόνο να μην φορολογούνται διπλά, αλλά να επιτυγχάνουν φοροέκπτωση εις διπλούν.

Επιπλέον, προβλέπεται οι κυβερνήσεις να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια κατανομή των κερδών, την οικονομική δραστηριότητα και τις φορολογικές υποχρεώσεις μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, καθώς οι τελευταίες μεταβιβάζουν εσωτερικά μέρος των κερδών τους σε χώρες όπου επικρατεί ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Google, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, κατευθύνει περισσότερα από 8 δισ. δολάρια αφορολόγητων κερδών εκτός Ευρώπης και Ασίας σε θυγατρική της στις Βερμούδες. Η έκθεση κάνει ειδική αναφορά στους κανονισμούς διαφάνειας ως προς την πνευματική ιδιοκτησία και προαναγγέλλει «πολυμερές εργαλείο» για την εφαρμογή των προτάσεων, του οποίου η συμβατότητα με το διεθνές δίκαιο έχει διαπιστωθεί από ειδικούς.

Ανακοινώνοντας τις προτάσεις από το Παρίσι, ο Πασκάλ Σεν Αμάν, επικεφαλής της διεύθυνσης φορολογικής πολιτικής του οργανισμού, δήλωσε πως οι προτάσεις έχουν την υποστήριξη 44 χωρών που αντιστοιχούν στο 90% της παγκόσμιας οικονομίας. Πρόσθεσε δε πως «θα αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού», ώστε οι επιχειρήσεις να πληρώνουν φόρους εκεί όπου παράγουν τα κέρδη τους.

Οι παραπάνω υπεραισιόδοξες διακηρύξεις έρχονται μία μέρα μετά τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και τη δημοσίευση έκθεσης του Tax Foundation, think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, όπου οι 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ κατατάσσονται με βάση την ανταγωνιστικότητα των φορολογικών τους συστημάτων. Πρώτη καταγράφεται η Εσθονία, τελευταία η Γαλλία, ενώ στην τρίτη θέση από το τέλος βρίσκονται οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 27η θέση, όμως στην κατηγορία των εταιρικών φόρων ανεβαίνει στη 15η και είναι πιο ανταγωνιστική θεωρητικά από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Οπως φαίνεται, αυτό δεν αρκεί για να έρθουν οι επενδυτές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Σύνοδος G20
Συνέδρια
Φοροδιαφυγή
ΟΟΣΑ