Έντυπη Έκδοση

Χρώματα και προσανατολισμοί

«Αν κάνουμε μία αναδρομή στην πολιτική ιστορία της χώρας μας, από την εποχή της απελευθέρωσης από τη γερμανική κατοχή, θα μπορέσουμε να διατυπώσουμε, εντελώς αυθόρμητα, κάποιες παρατηρήσεις και να κάνουμε ορισμένες διαπιστώσεις, σε ό, τι αφορά τον χαρακτηρισμό των πολιτικών κομμάτων, αναλόγως των ιδεολογικών τους αρχών και πεποιθήσεων.

Είναι γνωστό, στους Ελληνες πολίτες, ότι τα πολιτικά κόμματα, παλαιότερα, χαρακτηρίζονταν με δύο βασικά χρώματα, το γαλάζιο και το κόκκινο. Και το μεν γαλάζιο αντιπροσώπευε τα διάφορα "εθνικά" κόμματα, ανεξάρτητα από το λογότυπό τους, ενώ το κόκκινο το είχε αποκτήσει κατ' αποκλειστικότητα το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο, εκείνη τη θλιβερή και ατιμωτική για τη χώρα μας εποχή του εμφυλίου πολέμου, δεν περιλαμβανόταν στα κόμματα τα "εθνικά". Μάλιστα, τα χρόνια τα μετεμφυλιακά, ένα ολόκληρο νησί, η Μυτιλήνη, είχε "βαφεί" με το ίδιο χρώμα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν γνωστό με το παρωνύμιο, "το κόκκινο νησί", επειδή έτυχε οι κάτοικοί της, στην πλειονότητά τους, να είναι χαρακτηρισμένοι κομμουνιστές.

Δεν γνωρίζω γιατί επινοήθηκε ο "χρωματισμός" αυτός των κομμάτων, ούτε με ποιο κριτήριο επελέγησαν αυτά τα δύο χρώματα, για να τα χαρακτηρίσουν και εκείνο που δεν μπόρεσα ακόμη να κατανοήσω είναι, τι σχέση μπορεί να έχει το χρώμα με την ιδεολογία. Ομως, με μια μεγάλη δόση φαντασίας, θα τολμήσω να υποθέσω ότι το γαλάζιο χρώμα πηγάζει από την ελληνική σημαία και ταυτίζεται με το ένα από τα δύο χρώματά της και ότι το κόκκινο προήλθε από το χρώμα της σημαίας της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Το 1974 εμφανίστηκε στον πολιτικό ορίζοντα ένα νέο κόμμα με το λογότυπο "Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα", το οποίο αυτοχαρακτηρίστηκε πράσινο. Δεν γνωρίζω με ποιο κριτήριο ιδιοποιήθηκε αυτό το χρώμα, αλλά φαντάζομαι ότι ο αρχηγός του το επέλεξε, γιατί γνώριζε πολύ καλά ότι το πράσινο είναι το χρώμα της ελπίδας και δεν νομίζω να τον απογοήτευσε αυτή η επιλογή του.

Αυτά τα τρία χρώματα εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα στα κόμματα, αλλά ο χαρακτηρισμός τους αυτός έχει ατονήσει. Τώρα πια κυριαρχούν στα κόμματα οι προσανατολισμοί ή κατευθύνσεις. Παλαιότερα, με το κριτήριο αυτό του προσανατολισμού, τα κόμματα διακρίνονταν σε δεξιά, κεντρώα και αριστερά. Ομως, εδώ και μερικά χρόνια τώρα, τόσο τα δεξιά όσο και τα αριστερά κόμματα, έχουν μεταλλαχθεί αντιστοίχως σε κεντροδεξιά και κεντροαριστερά, "κλέβοντας" ένα κομμάτι από το "κέντρο", το οποίο έχει τώρα τελείως εκλείψει. Το νέο αυτό πολιτικό παζλ ολοκληρώνεται, βέβαια, με την προσθήκη των ακροδεξιών και των ακροαριστερών κομμάτων.

Με όλους αυτούς τους "προσανατολισμούς" ή "κατευθύνσεις", που έδωσαν οι πολιτικοί μας στα κόμματα, κατάφεραν τελικά να αποπροσανατολίσουν τους ψηφοφόρους, αποκρύπτοντας την πραγματική τους ιδεολογία. Διότι εγώ τουλάχιστον, προσωπικά, αδυνατώ να κατανοήσω ποια μπορεί να είναι η ιδεολογική διαφορά μεταξύ ενός κεντροδεξιού κόμματος, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία και ενός κεντροαριστερού, όπως διατείνεται ότι είναι το τέως ΠΑΣΟΚ και νυν ΕΛΙΑ, όταν σήμερα συγκυβερνούν και εφαρμόζουν και τα δύο την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Τα δύο τελευταία χρόνια, οι πολιτικοί μας έχουν διαχωρίσει τα κόμματα σε δύο κατηγορίες, τοποθετώντας τα "τοπογραφικώς" εντός και εκτός του «συνταγματικού τόξου". Δεν γνωρίζω ποιος από τους πολιτικούς μας επινόησε αυτόν τον όρο, ή μάλλον τον "έκλεψε" από τους Ιταλούς, οι οποίοι τον είχαν χρησιμοποιήσει παλαιότερα με τον ίδιο χαρακτηρισμό, "arco costituzionale", αλλά υποθέτω ότι θέλησε να επισημάνει στους Ελληνες πολίτες πως τα κόμματα τα κείμενα εντός του συνταγματικού τόξου, μεταξύ των οποίων ασφαλώς και το δικό του, εφαρμόζουν απολύτως τις επιταγές του Συντάγματος, ενώ τα κείμενα εκτός του τόξου, το καταστρατηγούν. Ομως είναι γνωστό, από την πολιτική ιστορία της χώρας μας, ότι όσα κόμματα ανήλθαν στην εξουσία μέχρι σήμερα, κανένα από αυτά δεν τήρησε απολύτως τις διατάξεις του Συντάγματος, το δε πλήθος των παραβιάσεών του φαίνεται να ακολουθεί, με την πάροδο του χρόνου, την πορεία μιας γεωμετρικής προόδου».

Αιμίλιος Κομίνης

Διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν