Έντυπη Έκδοση

Ταξιδεύουν 21 χρόνια υποστηρίζοντας τη ζωή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τη ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΒΛΑΧΟΥ

Πριν από είκοσι ένα χρόνια ακριβώς, το 1993, με τον ενθουσιασμό της προσφοράς στην καρδιά και την απεριόριστη αγάπη της για τα παιδιά, «καθέλκυσε», στον ωκεανό του εθελοντισμού, το μικρό καράβι της Ανοιχτής Αγκαλιάς.

«Ο Θεός της αγάπης να χαρίζει ακμαία χαρά και αντοχή σε όλους τους συντελεστές της ευλογημένης αυτής εθελοντικής προσπάθειας,  να εμπνέει καθημερινά  τη σκέψη,  τα σχέδια και  τις ενέργειές τους» ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  Αλβανίας «Ο Θεός της αγάπης να χαρίζει ακμαία χαρά και αντοχή σε όλους τους συντελεστές της ευλογημένης αυτής εθελοντικής προσπάθειας, να εμπνέει καθημερινά τη σκέψη, τα σχέδια και τις ενέργειές τους» ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Αλβανίας Με σύνθημα «Υγεία για όλους». Σκοπός της ήταν να στηρίξει τα νοσηλευόμενα παιδιά και τις οικογένειές τους και να προωθήσει παντού το μήνυμα της αλληλεγγύης ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς. Μιλάμε με τη Γιολάντα Βλάχου, που έκλεισε τριάντα επτά χρόνια υπηρετώντας εθελοντικά το παιδί και είκοσι ένα χρόνια ως πρόεδρος των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», Μεσογείων 24, τηλ: 210 7726814-5, fkp@ote net.gr, www.fkpano ixtiagalia.gr.

- Το ξεκίνημα;

«Ενα ατέρμονο ταξίδι με πολλές εκπλήξεις, χαρές, αγωνίες, ένα ταξίδι που μας έφερε πιο κοντά στον άνθρωπο και μας έκανε καλύτερους ανθρώπους. Ακολουθήσαμε την αδιάψευστη φωνή της καρδιάς μας και, προπαντός, τη φωνή όλων εκείνων που μας είχαν ανάγκη. Παρ' όλο που δεν ήταν όλα πολύ εύκολα, πετύχαμε πολλά πράγματα. Βοηθήσαμε πολλούς ανθρώπους και προσεγγίσαμε πολλά λιμάνια "με πρίμο αγέρι και ακέριο πανί", όπως λέει και ο ποιητής. Καθιερώσαμε πρωτόγνωρες διαδρομές και βρήκαμε απερίγραπτη ανταπόκριση από τους συνανθρώπους μας και από τους ακρίτες στη νησιωτική και χερσαία περιφέρεια. Γιατί είχαμε μαζί μας άξιους συνοδοιπόρους, τα μέλη μας, τους εθελοντές γιατρούς, τους τεχνολόγους, τους νοσηλευτές και τους χορηγούς μας».

- Οραμά σας;

«Η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και η στήριξη του έργου της πολιτείας για ένα σύγχρονο και ανθρώπινο περιβάλλον νοσηλείας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ανοιχτή Αγκαλιά έχει πυλώνες δράσεων με κοινή συνισταμένη τα μετρήσιμα, ουσιαστικά και απτά οφέλη για τα παιδιά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Στηρίζουμε τα παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και συμβάλλουμε για καλύτερες συνθήκες νοσηλείας, τα παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, την οικογένεια του πάσχοντος παιδιού κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, υποστηρίζουμε το τμήμα παιγνιοθεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού, δημιουργούμε ομάδες αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, θωρακίζουμε τη σωματική και ψυχική υγεία των ακριτών μας μέσω εκστρατειών πρόληψης, υποστηρίζουμε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που χρήζουν βοήθειας».

- Προορισμοί σας;

«Οι ορεινοί όγκοι Θράκης - Ροδόπης και Ξάνθης, η Ηπειρος, η Πελοπόννησος, το Βόρειο Ανατολικό Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα. Σε όλα τα σημεία της Ελλάδας και κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, με την αρωγή του Στρατού στην ξηρά και του Ναυτικού στη θάλασσα. Ο ενθουσιασμός των παιδιών και των γονιών τους, που συναντούμε κάθε φορά που φθάνουμε στον προορισμό μας, είναι για μας το καλύτερο καλωσόρισμα».

- Το Κέντρο Ημέρας;

«Διατηρούμε επτά χρόνια ένα Κέντρο Ημέρας για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, στο οποίο δέχονται δωρεάν τις υπηρεσίες μας 50 παιδιά ηλικίας 4-14 ετών από εξειδικευμένο προσωπικό στην Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής. Παράλληλα, προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη στις οικογένειές τους. Στόχος του, η ανάπτυξη της συμμετοχικότητας και της κινητοποίησης των παιδιών».

- Στα σχολεία;

«Στον τομέα της εκπαίδευσης, αναπλάθουμε κτήρια νηπιαγωγείων και σχολείων, εμπλουτίζουμε το ηλεκτρονικό και εκπαιδευτικό υλικό σε Δημοτικά και Γυμνάσια, υποστηρίζουμε το έργο των εκπαιδευτικών σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας. Στον τομέα της πληροφόρησης, διοργανώνουμε ημερίδες με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, ενημερώνουμε για θέματα πρόληψης, όπως διατροφή, στοματική υγιεινή, καρκίνος και εξαρτησιογόνες ουσίες (αλκοόλ, καπνός). Καλύπτουμε τα έξοδα παιδιών που νοσούν και πρέπει να μεταφερθούν σε εξειδικευμένες μονάδες του εξωτερικού, υποστηρίζουμε παιδιά από εμπόλεμες ζώνες και προσφέρουμε το μέγιστο δυνατό σε κάθε ίδρυμα και μονάδα νοσοκομείου που έχει την ανάγκη μας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πρόσωπα
Εκπαίδευση
Ανθρώπινα
Παιδεία
Συνεντεύξεις