Έντυπη Έκδοση

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου

Ο Απόστολος Γκλέτσος, ο γνωστός ηθοποιός, τυγχάνει και δήμαρχος Στυλίδας. Την περασμένη Πέμπτη, όταν έγινε ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Γκλέτσος ήταν παρών, μαζί με τις Αρχές του τόπου, στο Γυμνάσιο και Λύκειο της πόλης.

Οταν ο ιερέας έψαλλε το τροπάριο «Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, διά του Σταυρού Σου, πολίτευμα», ο πρώην αστέρας της οθόνης τον διέκοψε και ζήτησε το «βασιλεύσι» να αντικατασταθεί από το «ευσεβέσι».

Οταν ο παπάς δεν μάσησε, ο Γκλέτσος αποχώρησε από τον αγιασμό - την παράστασή του χειροκρότησαν θερμά οι μαθητές.

Το να αλλάζεις τα τροπάρια επί το δημοκρατικότερον και το ευπρεπέστερον, αντικαθιστώντας τους βασιλείς με τους ευσεβείς, και τους βαρβάρους με τους εναντίους, έχει μεν τα πολιτικά οφέλη του, αλλά στην πραγματικότητα είναι το ίδιο γελοίο με τη μετάφραση του Παπαδιαμάντη στα νέα ελληνικά, ή με την αναθεωρημένη έκδοση της «Καλύβας του μπαρμπα-Θωμά», όπου η λέξη «νέγρος» του πρωτοτύπου έχει αντικατασταθεί από τη λέξη «έγχρωμος».

Η πολιτική ορθότητα σ' όλη της τη δόξα, που επιτάσσει σεβασμό στη Δημοκρατία, τις αντιληπτικές ικανότητες των μαθητών και την αξιοπρέπεια των Αφροαμερικανών. Εναν προσχηματικό σεβασμό όμως, που κατ' ουσίαν προσβάλλει κατάφωρα την κοινή λογική, καλλιεργεί τη μαθητική λεξιπενία, ενώ υπονομεύει την αυθεντικότητα των λογοτεχνικών κειμένων, προσφέροντάς τα βορά στην πολιτική σκοπιμότητα. Αν οι μαθητές που επευφήμησαν τον Γκλέτσο δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα του Κοσμοκαλόγερου, να κάτσουν να μελετήσουν για να την κατακτήσουν - ή να μην μπουν καν στον κόπο. Από τον ντεκαφεϊνέ Παπαδιαμάντη και τη Χάριετ Μπίτσερ Στόου με μηδέν λιπαρά, καλύτερα να διαβάσεις Μίκυ Μάους. Οσο για τα δημοκρατικά φρονήματα του λαού, αυτά δεν θίγονται από ένα τροπάριο που μιλά για τους βασιλείς και τους βαρβάρους του Μεσαίωνα. Είτε το δέχεσαι αυτούσιο, εάν είσαι πιστός, είτε το απορρίπτεις συλλήβδην εάν δεν είσαι, μαζί με την υπόλοιπη ορθόδοξη τελετουργία.

Αν ο κ. Γκλέτσος ήτανε, και δεν έκανε τον μάγκα, κατ' αρχάς θα διαμαρτυρόταν, on camera, για τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές στα σχολεία, και μετά, εάν του περίσσευε ενέργεια και αντριλίκι, θα εμπόδιζε τον ίδιο τον αγιασμό. Στο κάτω κάτω δεν ανήκουν όλα τα παιδιά και οι γονείς τους στο χριστιανισμό, υπάρχουν και αλλόδοξοι και άθεοι, ενώ ο σκοπός του εκπαιδευτικού συστήματος είναι, εάν δεν απατώμαι, να διαμορφώσει σκεπτόμενους, ελεύθερους πολίτες κι όχι ορθόδοξους μουτζαχεντίν. Ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος είναι ένας στόχος υψηλής πολιτικής, κι όχι ένα τηλεοπτικό σίριαλ. Μπορεί ο Απόστολος να έχει ως αποστολή να σώσει το λαό της Στυλίδας, όμως μάλλον του διαφεύγει πως η σόου μπίζνες και η πολιτική έχουν μια ανησυχητική ομοιότητα: σήμερα μπορεί να σε χειροκροτούν, αύριο όμως ίσως να σε γιουχάρουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Τελεία. και ΠΑΥΛΑ-