Ηλεκτρονική Έκδοση

Μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων λόγω φυσικών καταστροφών

Τριπλάσιος σε σχέση με τον αριθμό των εκτοπισμένων εξαιτίας των πολέμων είναι ο αριθμός των ανθρώπων που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους το 2013 λόγω των φυσικών καταστροφών σύμφωνα με έρευνα του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων. Όπως σημειώνεται, περισσότερα από 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους μετά από τυφώνες, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές και μάλιστα σε μια χρονιά που στιγματίστηκε από τις ένοπλες συγκρούσεις.

Η έκθεση επισημαίνει ότι διπλάσιος αριθμός ανθρώπων χάνει σήμερα τα σπίτια του εξαιτίας φυσικών καταστροφών σε σχέση με τη δεκαετία του '70 και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε κίνδυνο.
 
Ο Γιαν Έγκελαντ, γραμματέας του Συμβουλίου και πρώην αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ για τις τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις εξέφρασε την ελπίδα ότι η έκθεση θα βοηθήσει τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα την ερχόμενη εβδομάδα να λάβουν αποφάσεις με στόχο την προστασία των πληθυσμών από μαζικότερες φυσικές καταστροφές στο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
 
"Οι φυσικές καταστροφές υποτιμώνται και δεν γίνεται αντιληπτό ότι είναι μία μάστιγα που πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο" σημειώνει ο Έγκελαντ. Κατά μέσο όρο 27 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο έχασαν τα σπίτια τους την τελευταία δεκαετία εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Το 2010, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 42 εκατομμύρια.Περισσότερο κινδυνεύουν οι κάτοικοι στις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ τονίζεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι πληγέντες δεν προλαβαίνουν να ανακάμψουν από μία φυσική καταστροφή και σημειώνεται μία νέα.
 
Ο κίνδυνος από τέτοιες φυσικές καταστροφές αυξάνεται ξεπερνώντας σε ρυθμό την αύξηση του πληθυσμού, ακόμη και την ταχεία αστικοποίηση ενώ τα βελτιωμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης σε ορισμένες χώρες βοηθούν ώστε να μη χάνονται ζωές αλλά όχι και να σώζονται οι περιουσίες τους.
 
(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία