Ηλεκτρονική Έκδοση

ΧΑΜΗΛΩΝΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Χωλαίνει το κινέζικο θαύμα

Νέες κρατικές στηρίξεις στις τράπεζες 81 δισ. δολ.

Νέα σημάδια αδυναμίας έρχονται από την κατάσταση της υγείας του κινέζικου δράκου, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στο... μεγάλο «θαύμα» εξ Ανατολών. Το φρένο στην οικονομία (παραγωγή, εξαγωγές, αγορά ακινήτων, τραπεζικές τρύπες, υπερδανεισμός) οδηγούν την κυβέρνηση στο Πεκίνο να προχωρήσει σε νέα παρέμβαση με διοχέτευση ισχυρής “ένεσης” 81 δισ. δολ. (500 δισ. γιουάν) προς τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες μέσω της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Πρόκειται για ένα ακόμα μήνυμα ότι η δεύτερη μεγαλύτερη (πλέον) οικονομία του πλανήτη (κάτω από τις ΗΠΑ και πάνω από την Ιαπωνία) μένει από καύσιμα και απαιτεί νέες κρατικές στηρίξεις, σε μια προσπάθεια να δημιουρηγθούν αναχώματα στην πορεία της ανάπτυξης μετά τα πρόσφατα ασθενέστερα μακροοικονομικά στοιχεία.

Το ποσό της ενίσχυσης δόθηκε σε μορφή δανείων διάρκειας τριών μηνών με χαμηλά επιτόκια και αφορά στις Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China και στη Bank of China and Bank of Communications. Αξιωματούχος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (η κεντρική τράπεζα) επιβεβαίωσε πως παρασχέθηκε ρευστότητα 100 δισ. γουάν σε κάθε μία από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Σύμφωνα με αναλυτές η ρευστότητα δόθηκε προληπτικά ώστε να επιτευχθεί η χαλάρωση των συνολικών πιστωτικών συνθηκών και αποτυπώνει τη βαθιά ανησυχία της κινεζικής κυβέρνησης για την οικονομική επιβράδυνση.

Φρένο

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε τον Αύγουστο με το χαμηλότερο ρυθμό από το Δεκέμβριο του 2008, ενώ μεγάλο πρόβλημα παραμένει η επιβράδυνση που καταγράφεται στον κλάδο κατοικιών και η οποία καθιστά ανέφικτο το στόχο για ετήσια ανάπτυξη της Κίνας κατά 7,5%.

Στο 6,9% ανήλθε σε ετήσια βάση τον Αύγουστο η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, καταγράφοντας τη χαμηλότερη ταχύτητα από το 2008.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες ημέρες είναι κατώτερα από τις εκτιμήσεις για αύξηση 8,8%, κάτι που σε συνδυασμό με την επιβράδυνση υπόλοιπων τομέων της οικονομίας, καταδεικνύουν μια γενικότερη επιβράδυνση στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας ενδέχεται να επιβραδύνεται στο 7%, θέτοντας τον στόχο του Πεκίνου για ρυθμό 7,5% σε κίνδυνο, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι απαιτείται αύξησης της παραγωγής της τάξης του 9% για να επιτευχθεί ο στόχος του 7,5%.

«Χωρίς μια ξεκάθαρη χαλάρωση της πολιτικής, είναι πιθανόν η Κίνα να χάσει τον στόχο του 7,5% φέτος και μια έντονη οικονομική επιβράδυνση θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές Λιού Λι-Γκανγκ και Ζιου Χάο.

Εν μέσω της επιβράδυνσης η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα υποχώρησε για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια σε ποσοστό 2,2% από τον περασμένο Αύγουστο, κάτι που υποδεικνύει την μειωμένη ζήτηση από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

Επιπλέον η αύξηση των λιανικών πωλήσεων περιορίστηκε στο11,9% Αύγουστο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της τάξης του 12,1% και το 12,2% του Ιουλίου. Κατώτερος των εκτιμήσεων ήταν και ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, το οποίο περιορίστηκε στο 16,9%.

Aρκετοί αναλυτές συνδέουν την οικονομική δραστηριότητα με τον τομέα των ακινήτων, ο οποίος παρουσιάζει υποχώρηση, καθώς η παραχώρηση στεγαστικών δανείων μειώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου κατά 4,5% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τη μείωση του 3,7% του επταμήνου.

Το ύψος του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων ΗΠΑ, το οποίο κατέχει η Κίνα, μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 3,5 δισ. δολ.

* Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει το ύψος του προγράμματος αγοράς τίτλων στα $15 δισ. από $25 δισ. ανά μήνα, περιορίζοντας ισόποσα τις αγορές κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων (MBS). Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η Fed να μεταβάλλει τη σηματοδότηση της νομισματικής πολιτικής, όπως αυτή καταγράφεται στο συνοδευτικό της αποφάσεως κείμενο.

* Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ZEW στη Γερμανία υποχώρησε το Σεπτέμβριο σε χαμηλό (6,9, εκτίμηση: 5, Αύγουστος: 8,6) από το Νοέμβριο του 2012, καταδεικνύοντας επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας το γ΄ τρίμηνο.

* Ως μέρος του επερχόμενου προγράμματος αγοράς ABS, η ΕΚΤ εξετάζει καλάθι περιουσιακών στοιχείων που είναι κάτω από την πιστοληπτική ικανότητα η οποία απαιτείται για την εξασφάλιση των δανείων προς τις τράπεζες, σύμφωνα με πηγές της Die Welt. Η τρέχουσα απαίτηση αξιολόγησης ασφάλειας είναι στο ‘Α’. Ο Ντράγκι υποσχέθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα ABS κατά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 2 Οκτωβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Κίνα
Τράπεζες