Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποπληθωριστική δίνη

Στα τάρταρα η κατανάλωση

Αποπληθωρισμό -0,2% εμφάνισε η Ελλάδα τον Αύγουστο, ποσοστό το οποίο είναι το τρίτο χαμηλότερο στην ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία (-1%) και την Ισπανία (-0,5%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,4% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 1,3%.

Στην ΕΕ ο πληθωρισμός παρέμεινε επίσης αμετάβλητος στο 0,5%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,5%.

Αποπληθωρισμό -0,2% εκτός από την Ελλάδα είχαν ακόμη η Εσθονία, η Ιταλία και η Σλοβακία, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Αυστρία και τη Μεγάλη Βρετανία (από 1,5%).

Σε σχέση με τον Ιούλιο ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 17 κράτη- μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε δύο και αυξήθηκε σε εννέα κράτη.

Βασική αιτία της ανοδικής αναθεώρησης, ήταν η επανεκτίμηση των στοιχείων για τις τιμές του κλάδου υπηρεσιών. Στην αρχική της εκτίμηση, η Eurostat είχε αποτυπώσει αύξηση κατά 1,2% σε ετήσια βάση, η οποία αναθεωρήθηκε στο 1,3%.

Ο δομικός πληθωρισμός - που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων - άγγιξε το 0,7% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,6%. Ο δείκτης τιμών ενέργειας άλλωστε, έχει υποχωρήσει κατά 2% σε ετήσια βάση.

Ακόμη και με την τελευταία ανοδική αναθεώρηση πάντως, το χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού προβληματίζει. Ο στόχος της ΕΚΤ ορίζεται στο 2%, ενώ προ ημερών ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε νέα μείωση επιτοκίων και δεσμεύθηκε για πρόγραμμα αγοράς τίτλων ABS προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις.

Ως μέρος του επερχόμενου προγράμματος αγοράς ABS, η ΕΚΤ εξετάζει καλάθι περιουσιακών στοιχείων που είναι κάτω από την πιστοληπτική ικανότητα η οποία απαιτείται για την εξασφάλιση των δανείων προς τις τράπεζες, σύμφωνα με πηγές της Die Welt. Η τρέχουσα απαίτηση αξιολόγησης ασφάλειας είναι στο ‘Α’. Ο Ντράγκι υποσχέθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα ABS κατά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 2 Οκτωβρίου.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ZEW στη Γερμανία υποχώρησε το Σεπτέμβριο σε χαμηλό (6,9, εκτίμηση: 5, Αύγουστος: 8,6) από το Νοέμβριο του 2012, καταδεικνύοντας επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας το γ΄ τρίμηνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Πληθωρισμός