Ηλεκτρονική Έκδοση

ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΕ ΚΙΝΑ - ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ

ΕΚΤ: «Σωσίβια» χωρίς αντίκρισμα

Νέο φθηνό χρήμα σε τραπεζικές τρύπες - ABS υψηλού ρίσκου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει την Πέμπτη στη χορήγηση νέας φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες -μετά από διαδοχικές «ενέσεις» που δεν λειτούργησαν- ευελπιστώντας στην αναζωογόνηση της ευρω-οικονομίας, αναφέρει δημοσίευμα στους Financial Times. Απλώνονται οι αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία, παρά τα διαρκή «σωσίβια»... και σε ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία. Στις 26 Οκτωβρίου τα αποτελέσματα των stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών, λέει το Reuters.

φωτό από το περιοδίκο Economist φωτό από το περιοδίκο Economist Άλλο είναι ο Μάριο Ντράγκι απλώς να γεμίσει με ρευστότητα τους τραπεζίτες κι άλλο αλλά να τους... πείσει να δανείσουν στην πραγματική οικονομία.

Με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να διαμορφώνεται στο 0,3% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 5ετίας, και την οικονομία της να είναι στάσιμη, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ελπίζουν ότι η ζήτηση από τις τράπεζες στην πρώτη από τις έξι στοχευμένες πράξεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης ή TLTROs (όπως ονομάζει η ΕΚΤ την προσφορά 4ετών δανείων για την αύξηση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία) θα κινηθεί στο υψηλότερο όριο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg αυτή την εβδομάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα υποβάλλουν αιτήσεις για δάνεια ύψους 174 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και επιπλέον 167 δισ. ευρώ στη δεύτερη πράξη αναχρηματοδότησης που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ θέλει να πείσει τις αγορές πως εννοεί στα σοβαρά ότι θέλει να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό με την αύξηση του ισολογισμού της στα επίπεδα που είχε αυτός στις αρχές του 2012. Πριν από 2,5 χρόνια, το ενεργητικό της ΕΚΤ ανερχόταν σε 3 τρισ. ευρώ , ενώ τώρα έχει μειωθεί σε περίπου 2 τρισ. ευρώ.

Το σχέδιο της ΕΚΤ είναι τα TLTROs να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με τις αγορές από την ίδια δεσμών τραπεζικών δανείων, που είναι γνωστές ως διασφαλισμένα ομόλογα (asset - backed securities, ABS). Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν έως τον Οκτώβριο για τις λεπτομέρειες του σχεδίου των διασφαλισμένων ομολόγων, αλλά - καθώς η αγορά των ομολόγων αυτών είναι ακόμη υποτονική - η υλοποίησή του μπορεί να αποδειχθεί μακρόχρονη.

Αποτυχίες

Ορισμένοι θεωρούν τα δύο πρώτα TLTROs ως την καλύτερη ευκαιρία για την αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ γρήγορα, χωρίς να προσφύγει σε μία πλήρους κλίμακας ποσοτική χαλάρωση. Συνολικά, ο ισολογισμός της ΕΚΤ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 985 δισεκ. ευρώ από τις 6 συναλλαγές TLTROs και τις αγορές διασφαλισμένων ομολόγων, αλλά λίγο πάνω από το ένα τρίτο του ποσού αυτού θα αντισταθμισθεί από τις αποπληρωμές των παλαιότερων δανείων που πήραν οι τράπεζες από την ΕΚΤ, τα οποία λήγουν το 2015.

Με τις έξι συναλλαγές TLTROs, που αρχίζουν αύριο και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2015, η ΕΚΤ θα προσφέρει δάνεια έως 1 τρισεκ. ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα το 2014, ενώ τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στις επιχειρήσεις. Τα δάνεια αυτά είναι ελκυστικά, επειδή οι τράπεζες μπορούν να «κλειδώσουν» πολύ χαμηλά επιτόκια για 4 χρόνια, εφόσον επιτύχουν τους στόχους τους για τον δανεισμό. Το κόστος των δανείων συνδέεται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ που ανέρχεται σε μόλις 0,05%.

Ως μέρος του επερχόμενου προγράμματος αγοράς ABS, η ΕΚΤ εξετάζει καλάθι περιουσιακών στοιχείων που είναι κάτω από την πιστοληπτική ικανότητα η οποία απαιτείται για την εξασφάλιση των δανείων προς τις τράπεζες, σύμφωνα με πηγές της Die Welt. Η τρέχουσα απαίτηση αξιολόγησης ασφάλειας είναι στο ‘Α’. Ο Ντράγκι υποσχέθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα ABS κατά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 2 Οκτωβρίου.

Μέχρι τώρα η ΕΚΤ αποδέχεται τίτλους με σχετικά υψηλή φερεγγυότητα. Όσον αφορά τα ABS, το κατώτατο όριο για την αποδοχή τους ήταν η βαθμολογία «Α-». Αυτό φαίνεται να αλλάζει τώρα, καθώς σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η ΕΚΤ προσανατολίζεται στην αγορά ABS με χαμηλότερη βαθμολογία από «Α-».

Ρίσκο ABS

Ο γερμανικός Tύπος υπενθυμίζει, πάντως, ότι σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων που εμπεριέχουν τα ABS, η ΕΚΤ αναλαμβάνει όλο το ρίσκο, κάτι το οποίο είναι αναπόφευκτο εφόσον το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης αποσκοπεί, με τα νέα μέτρα που αποφάσισε, στην «ανακούφιση των τραπεζικών ισολογισμών». Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο εάν η ΕΚΤ προβεί στην αγορά ενυπόθηκων τίτλων που απέχουν πολύ από την «άριστη βαθμολογία».

Ενδεχόμενες απώλειες θα πρέπει κατ' αρχήν να καλυφθούν από την ίδια της ΕΚΤ, κάτι που θα είχε ως συνέπεια τη μείωση των πλεονασμάτων που η τράπεζα διοχετεύει στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Άρα «σε τελική ανάλυση, οι απώλειες της ΕΚΤ θα γίνουν απώλειες για τους φορολογούμενους» παρατηρεί η Die Welt. «Πρόκειται για τον τετραγωνισμό του κύκλου. Εάν η ΕΚΤ αγοράσει ABS με καλή βαθμολογία, περιορίζει μεν το δικό της ρίσκο, αλλά δεν πετυχαίνει τον στόχο της που είναι η ανακούφιση των τραπεζικών ισολογισμών», αποφαίνεται ο Γιοργκ Ρόχολ, πρύτανης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ESMT.

Πάντως, εκπρόσωπος της ΕΚΤ που ρωτήθηκε σχετικά, προτίμησε να παραπέμψει στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και θα γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς ABS.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ZEW στη Γερμανία υποχώρησε το Σεπτέμβριο σε χαμηλό (6,9, εκτίμηση: 5, Αύγουστος: 8,6) από το Νοέμβριο του 2012, καταδεικνύοντας επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας το γ΄ τρίμηνο.

Επίσης νέα σημάδια αδυναμίας έρχονται από την κατάσταση της υγείας του κινέζικου δράκου, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στο... μεγάλο «θαύμα» εξ Ανατολών. Το φρένο στην οικονομία (παραγωγή, εξαγωγές, αγορά ακινήτων, τραπεζικές τρύπες, υπερδανεισμός) οδηγούν την κυβέρνηση στο Πεκίνο να προχωρήσει σε νέα παρέμβαση με διοχέτευση ισχυρής “ένεσης” 81 δισ. δολ. (500 δισ. γιουάν) προς τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες μέσω της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Επιτόκια - επενδύσεις

Τα ευρωπαϊκά επιτόκια δεν θα μείνουν τόσο χαμηλά για πάντα και μόλις ανέβουν, τα χρέη των χωρών θα γίνουν ακριβότερα, προέβλεψε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο Φινλανδός Επίτροπος Γιούρκι Κατάινεν. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για λογαριασμό της Κομισιόν, στην έναρξη της συζήτησης για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ο Φινλανδός Επίτροπος Γιούρκι Κατάινεν προέβλεψε ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια δεν θα παραμένουν αενάως τόσο χαμηλά.

"Μόλις αρχίσουν να ανεβαίνουν, θα γίνουν ακριβότερες οι οφειλές των χρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών και περισσότερο θα πληγούν οι ευπαθείς χώρες", υπογράμμισε ο Επίτροπος Κατάινεν, υπεραμυνόμενος της εφαρμογής πολιτικών για βιώσιμα δημοσιονομικά στις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Κατάινεν η Κομισιόν έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το Φθινόπωρο την έναρξη πολιτικών για βιώσιμη ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για τους πολίτες, με προεξάρχουσα την στήριξη και προώθηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ο Επίτροπος διαπίστωσε ότι η δυνατότητα επενδύσεων στην Ευρώπη παρεμποδίζεται από τα γραφειοκρατικά συστήματα και τα οργανωμένα συμφέροντα και τόνισε ότι σκοπός της ΕΕ θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για ιδιωτικές επενδύσεις.

με πληροφορίες ΑΠΕ, FT, Reuters, Die Welt

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών