Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο Σαρκοζί επιστρέφει με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του 2017

Στα τέλη της εβδομάδας ο Νικολά Σαρκοζί θα ανακοινώσει την επιστροφή του στην πολιτική, με στόχο να διεκδικήσει ξανά τη γαλλική προεδρία στις εκλογές του 2017, ενώ εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται το όνομά του.

Ο πρώην επικεφαλής της κεντροδεξιάς Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ηττήθηκε το 2012 από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, θα επιδιώξει να πάρει τη ρεβάνς στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2017.
 
Πρώτο βήμα είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματός του, της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), η οποία θα ανανεωθεί το Νοέμβριο. 
 
Αν και η πλειονότητα των Γάλλων δεν επιθυμεί να τον ξαναδεί στην πολιτική σκηνή, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο 59χρονος Νικολά Σαρκοζί πιστεύει στις πιθανότητές του με δεδομένα τη μικρή πλειοψηφία με την οποία είχε κερδίσει το 2012 ο αντίπαλός του, ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, και τις απογοητεύσεις που έχουν συνοδεύσει την προεδρία του.
 
Στη δεξιά αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σε κρίση χωρίς εναλλακτικό σχέδιο ούτε αδιαμφισβήτητη ηγεσία, ο Νικολά Σαρκοζί θα έχει δύο αντιπάλους στο δρόμο του προς τις προεδρικές εκλογές του 2017: τον 69χρονο Αλέν Ζιπέ, πρώην υπουργό του επί των Εξωτερικών, και τον 60χρονο Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργό επί μια πενταετία. Και οι δύο πολιτικοί έχουν εκφράσει τις προεδρικές φιλοδοξίες τους και είναι έτοιμοι να εμποδίσουν την επιστροφή Σαρκοζί. 
 
Η απόφαση θα ληφθεί με προκριματικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2016. 
 
Προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έχει ο Αλέν Ζιπέ, αν και ο Νικολά Σαρκοζί παραμένει ο δημοφιλέστερος στους κόλπους της παράταξής του.
 
«Ας κατέβει στις προκριματικές, ναι, είναι τελείως λογικό. Όμως για έναν πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, το να τεθεί επικεφαλής του UMP, με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Μην ξεχνάτε πως υπάρχει έλλειμμα 75 εκατ. ευρώ στο κόμμα, πως θα γίνουν ατέλειωτες δίκες ... Πιστεύω πως πρόκειται για ένα μπέρδεμα διαφορετικών ειδών που δεν είναι καλό», δήλωσε ο βουλευτής Παρισιού Μπερνάρ Ντεμπρέ.
 
Το πολιτικό μέλλον του Νικολά Σαρκοζί εξαρτάται από την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται το όνομά του. 
 
Η σοβαρότερη μέχρι σήμερα εξέλιξη είναι η έρευνα που διατάχθηκε τον Ιούλιο εναντίον του για ενεργητική δωροδοκία ενός δικαστικού. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε βάρος πρώην αρχηγού του γαλλικού κράτους.
 
«Η πολιτική ατζέντα του UMP, αν γίνει πρόεδρος του UMP, και η δικαστική ατζέντα δεν θα πάψουν να μπερδεύονται στα τρία ερχόμενα χρόνια και αυτό δεν είναι ένα συν για την αντιπολίτευση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πασκάλ Περινό, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (IEP) στο Παρίσι.
 
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία