Ηλεκτρονική Έκδοση

«Πώς ζουν οι Έλληνες τέσσερα χρόνια μετά την χρεοκοπία»

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post»

Σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post», υπό τον τίτλο «Πώς ζουν οι Έλληνες τέσσερα χρόνια μετά την χρεοκοπία», αναφέρεται ότι το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα «φαίνεται σαν να είναι μια σχεδόν κανονική ευρωπαϊκή χώρα», αλλά «τα φαινόμενα απατούν». Στην πραγματικότητα, σημειώνεται, «έχει πέσει στη χώρα μια σοβαρότητα που δεν ταιριάζει στην ευθυμία χώρας του Νότου». Φωτεινό σημείο διαπιστώνεται ωστόσο σε ό,τι αφορά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

Ο συντάκτης περιγράφει ότι θα μπορούσε κανείς να πει πως η Ελλάδα φαίνεται να έχει ξαναβρεί την ισορροπία της, αλλά τονίζει ότι οι άνθρωποι μιλούν διαρκώς για τα σημάδια που άφησαν πίσω τους τέσσερα χρόνια αυστηρής λιτότητας, περικοπών μισθών, μειώσεων συντάξεων, απώλειας θέσεων εργασίας.

«Οι αυτοκτονίες έχουν διπλασιαστεί, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πολλές φορές ακόμη περισσότερο», αναφέρει το ρεπορτάζ, στο οποίο μιλούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που υπέστησαν περικοπές. «Ακόμη χειρότερα είναι για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Πρέπει να επιβιώσουν με κατά μέσο όρο 700 ευρώ το μήνα - με τιμές στο σούπερ μάρκετ υψηλότερες από ό,τι στην Γερμανία. Έπειτα από κάποιο διάστημα δεν δίδονται πλέον χρήματα από το κράτος. Στη συνέχεια βοηθά μόνο η ευρύτερη οικογένεια.

Ο μέσος μισθός είναι 1.265 ευρώ και αντιστοιχεί στα επίπεδα της δεκαετίας του '80. Πριν από έναν χρόνο ήταν 10% περισσότερο. Ένας συνταξιούχος από ακαδημαϊκό επάγγελμα εισπράττει 900 ευρώ. Με αυτά μπορεί κανείς να ζήσει μόνο αν διαθέτει έσοδα από κεφάλαια. Αλλά τα περιουσιακά στοιχεία δεν αποδίδουν πλέον σχεδόν τίποτα», περιγράφει ο συντάκτης και τονίζει ότι το χειρότερο για τους Έλληνες είναι η έλλειψη προοπτικής για το μέλλον.

«Είναι παγιδευμένοι στο χρέος, όπου τους οδήγησαν οι ανεύθυνες πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων», συνεχίζει ο δημοσιογράφος και επισημαίνει ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, θα χρειαστεί και το επόμενο έτος πάλι 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ, αναφερόμενος στην Αθήνα, υποστηρίζει ότι εκεί φαίνονται πιο καθαρά οι συνέπειες αυτής της υπερχρέωσης, από ό,τι στα νησιά. Καταγράφει δε την κατάσταση στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, ενώ κάνει λόγο για κλειστά καταστήματα και ξενοίκιαστα διαμερίσματα στο ιστορικό κέντρο.

«Ένα μικρό φωτεινό σημείο είναι τα οικονομικά στοιχεία. Το γεγονός ότι η οικονομία συρρικνώνεται λιγότερο θεωρείται επιτυχία. Και 19 εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν φέτος στη χώρα», συνεχίζει το ρεπορτάζ για να επισημάνει ωστόσο ότι ο τουρισμός, ένας κλάδος μεγαλύτερος από την βιομηχανία και την γεωργία, δεν αρκεί για να επιβιώσει οικονομικά η Ελλάδα. «Ακόμη και αν η χώρα πουλήσει περισσότερα ημικατεργασμένα και πετροχημικά προϊόντα ή γενόσημα φάρμακα, ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι βασανιστικά μακρύς», καταλήγει ο συντάκτης.

O αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στις ΗΠΑ έφθασε το 2013 τα 45,3 εκατομμύρια, ήτοι ένα ποσοστό φτώχειας 14,5% που έχει μειωθεί ελαφρώς σε διάστημα ενός έτους, όπως καταγράφεται σε μία έκθεση της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Πρόκειται για την πρώτη μείωση —κατά 0,5% σε διάστημα ενός έτους— του ποσοστού της φτώχειας από το 2006, όμως η μετάφρασή της σε απόλυτους αριθμούς διαφοροποιείται ελαφρώς ανάλογα με την περίπτωση, σύμφωνα με τους συντάκτες αυτής της έκθεσης.

Το μέσο εισόδημα ανά νοικοκυριό έχει σημειώσει μικρή αύξηση και έχει ανέλθει στα 51.939 δολάρια ετησίως έναντι 51.759 δολαρίων το 2012, όμως έχει μειωθεί κατά 8% σε σχέση με το 2007, πριν από την ύφεση.

Για τις οικογένειες το ποσοστό της φτώχειας έχει μειωθεί ελαφρώς στο 11,2% (9,1 εκατομμύρια οικογένειες) την ώρα που σε σχεδόν 1 στις 3 οικογένειες είναι μονογονεϊκές με επικεφαλής τη μητέρα.

Ο αριθμός των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχει επίσης σημειώσει πτώση για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια, στα 14,7 εκατομμύρια παιδιά (19,9%) έναντι 16,1 εκατομμυρίων (21,8%) πέρυσι.

Το όριο της φτώχειας μιας τετραμελούς οικογένειας έχει οριστεί στα 23.834 δολάρια για τα εισοδήματα έτους.

Σχετικά με την υγειονομική ασφάλιση ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών ανήλθε το 2013 στα 42 εκατομμύρια (13,4%).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Φτώχεια