Ηλεκτρονική Έκδοση

Κομισιόν: 5 δισ. ευρώ η ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο

Περισσότερα μετρητά στους ευρωπαίους παραγωγούς λόγω ρωσικού εμπάργκο

Νέα μέτρα βοήθειας των παραγωγών τροφίμων που πλήττονται από τη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων αποφάσισαν αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι τα νέα μέτρα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.
 
Η Ρωσία επέβαλε τον Αύγουστο μονοετές εμπάργκο στο κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία σε αντίποινα για δυτικές κυρώσεις, λόγω της ανάμιξης της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία.
 
Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε. στη Ρωσία ανέρχονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ ετησίως και αντιστοιχούν στο 10% των πωλήσεων αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε. Το ρωσικό εμπάργκο έχει πλήξει ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Η Κομισιόν, μετά από συζήτηση με εκπροσώπους των 28 χωρών μελών, οριστικοποιεί το κείμενο και τον προϋπολογισμό για ένα νέο σχέδιο αποζημίωσης και αναμένει ότι θα προβεί σε μια ανακοίνωση μέσα στις ερχόμενες ημέρες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Ρότζερ Ουέιτ.
 
«Η επίσημη δημοσίευση αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τους νέους κανόνες να τίθενται αμέσως σε ισχύ», είπε ο Ρότζερ Ουέιτ, ενώ αρνήθηκε να δώσει αριθμό για τον προϋπολογισμό.
 
Μετά την απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη διάθεση αρωγής 125 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον κορεσμό από φρέσκα προϊόντα που είχαν πλημμυρίσει τις αγορές.
 
Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο ανέστειλε το σχέδιο αυτό μετά τη μεγάλη αύξηση των διεκδικήσεων για αποζημιώσεις. Οι πολωνοί αγρότες ζήτησαν περισσότερες αποζημιώσεις απ' όσες είναι οι εξαγωγές από το σύνολο της Ε.Ε. προς τη Ρωσία μέσα σ' ένα χρόνο.
 
Δεν έχει διευκρινιστεί το ποσό που αποδεσμευόταν βάσει του σχεδίου για τα 125 εκατ. ευρώ. 
 
Τα νέα μέτρα λαμβάνονται επιπλέον του προηγούμενου προγράμματος αρωγής. Στόχος είναι η σταθεροποίηση των τιμών μέσω της πληρωμής των παραγωγών για να βγάλουν από την αγορά μέρος του πλεονάσματος, μέσω μέτρων όπως η παροχή τροφίμων σε σχολεία και άλλους θεσμούς ή μην προχωρώντας σε συγκομιδή της σοδειάς.
 
Η Επιτροπή αναφέρει πως οι παραγωγοί φρέσκων φρούτων και λαχανικών ήταν οι πρώτοι που επλήγησαν, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε την απαγόρευση των εισαγωγών όταν η συγκομιδή βρισκόταν στην κορύφωσή της.
 
Αξιωματούχοι της ΕΕ θα αναλύσουν τώρα τις εξαγωγές προϊόντων, ανάμεσα στα οποία τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, τα αχλάδια και άλλα φρούτα και ορισμένα λαχανικά, που έγιναν από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο της περσινής χρονιάς για να προγραμματίσουν πού χρειάζεται να στοχεύσει η βοήθεια.
 
Οι επιπτώσεις ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, με τις ανατολικές χώρες της Ε.Ε, όπως η Πολωνία και η Λιθουανία να εξαρτώνται πολύ από τη ρωσική αγορά, ενώ από τη μεγαλύτερη αγροτική οικονομία της ΕΕ, τη Γαλλία, έχει εκφραστεί ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει η πλεονασματική παραγωγή στις τιμές που μπορούν να χρεώνουν οι καλλιεργητές.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ρωσία
Ευρωπαϊκή Επιτροπή