Ηλεκτρονική Έκδοση

Έξι συλλήψεις

Γαλλία: Δίκτυο στρατολόγησης γυναικών για τη τζιχάντ στη Συρία

Στην Εθνοσυνέλευση ο αντιτρομοκρατικός νόμος

Έξι άτομα που φέρονται να συμμετείχαν στη στρατολόγηση νεαρών γυναικών για τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ) στη Συρία, έχουν συλληφθεί στη Γαλλία, ενώ η επιχείρηση εξάρθρωσης του δικτύου συνεχίζεται. Την ίδια ώρα, στην Εθνοσυνέλευση συζητείται ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος που - μεταξύ άλλων - εμποδίζει τους νεαρούς Γάλλους να ταξιδεύουν στη Συρία.

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση (Φωτογραφία αρχείου) Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση (Φωτογραφία αρχείου)

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένα κορίτσι που φαίνεται ότι ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Συρία και άλλος ένας ανήλικος, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.
 
Έχουν συλληφθεί επίσης, δύο αδέλφια, ένας άνδρας και μία γυναίκα 34 ετών, που φέρονται να στρατολογούσαν νεαρές γυναίκες, καθώς και δύο αδελφοί, ηλικίας περίπου 20 ετών, οι οποίοι είχαν κρατηθεί και στο παρελθόν, στο πλαίσιο έρευνας για ισλαμιστική οργάνωση που διαλύθηκε το 2012.
 
Οι συλλήψεις έγιναν κυρίως σε δύο περιοχές προαστίου της Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία, στο πλαίσιο έρευνας που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο η αντιτρομοκρατική εισαγγελία του Παρισιού.
 
 Οι συλληφθέντες «φέρονται να είχαν πολύ ενεργό ρόλο στην στρατολόγηση και την αναχώρηση τους τελευταίους μήνες πολλών νεαρών γυναικών προς τη Συρία», ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.
 
Η επιχείρηση, που συνεχίζεται και σήμερα, ξεκίνησε την Τρίτη κοντά στη βιομηχανική περιοχή Μεϊζιέ της Λιόν.
 
Δικαστική πηγή ανέφερε ότι στη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκε ένα όπλο, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για την κατάσχεση «διάφορων όπλων και εξοπλισμού».
 
Εν τω μεταξύ, η γαλλική Εθνοσυνέλευση εξετάζει νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην ενίσχυση  να ενισχύσει το αντιτρομοκρατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης.
 
Το βασικό μέτρο του νομοσχεδίου, που είναι να εμποδίζονται οι νεαροί Γάλλοι να ταξιδεύουν στη Συρία, με την επιβολή διοικητικής απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, την κατάσχεση του διαβατηρίου και της ταυτότητάς τους, εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο το βράδυ της Τρίτης.
 
Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, περίπου 930 Γάλλοι φέρονται να έχουν μεταβεί ή να επιθυμούν να μεταβούν στη Συρία και το Ιράκ, εκ των οποίων 350 βρίσκονται στην περιοχή, 180 έχουν επιστρέψει από τη Συρία, 170 βρίσκονται καθ’ οδόν προς τα εκεί και 230 που επιθυμούν να φύγουν, αριθμός που σημείωσε «αύξηση 74% σε διάστημα οκτώ μηνών». Περίπου το 20% από αυτούς είναι γυναίκες.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία