Ηλεκτρονική Έκδοση

Δυσαρεστημένοι οι φορείς της αγοράς γάλακτος

Γιακουμάτος: «Το γάλα δεν είναι ακριβό»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος εκτίμησε ότι «το γάλα δεν είναι ακριβό», μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο με φορείς της αγοράς γάλακτος. Στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας τόνισαν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου

«Όταν η ίδια η πολιτεία αυξάνει το κόστος μέσω της φορολογίας δεν μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις να ρίξουν εκείνες τις τιμές» σχολίασαν στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία των γαλακτοβιομηχανιών, από την ημέρα που ψηφίστηκε η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 5%, πιέζοντας την εγχώρια παραγωγή και κατ' επέκταση τις τιμές παραγωγού τουλάχιστον κατά 2 λεπτά το λίτρο.
 
«Το γάλα δεν είναι ακριβό, αλλά επειδή έγιναν παρεμβάσεις και δεν έπεσε η τιμή του πρέπει να δείξουμε όλοι την κοινωνική μας ευθύνη απέναντι στον λαό» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, μετά τη σύσκεψη με φορείς της αγοράς γάλακτος και με θέμα το μερίδιο της συνεισφοράς τους.
 
Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης διαμηνύει ότι αναζητά λύσεις για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού με επίπτωση και στη μείωση των τιμών. 
 
Ο γ.γ. Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και ο γ.γ. Καταναλωτή Γεώργιος Στεργίου τόνισαν ότι θεωρούν αυτονόητη την ανάληψη πρωτοβουλιών από κάθε επιχείρηση (παραγωγής γάλακτος ή λιανεμπορίου) που αντιλαμβάνεται τον ρόλο της στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
 
Παράλληλα, κάλεσαν τους εκπροσώπους της αγοράς να επενδύσουν στην εμπιστοσύνη των ελλήνων καταναλωτών.
 
Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης σχολιάζουν ότι η χθεσινή κίνηση στην οποία προχώρησε η FrieslandCampina Hellas να μειώσει τις τιμές στο γάλα κατά 5 λεπτά από τις 22 Σεπτεμβρίου, θα βρει μιμητές και από άλλες γαλακτοβιομηχανίες αλλά και από το λιανεμπόριο.  Μάλιστα, στέλεχος του υπουργείου προέβλεψε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν ανακοινώσεις από τις γαλακτοβιομηχανίες για μείωση των τιμών στο γάλα κατά 5%.
 
Για τον συντελεστή ΦΠΑ στο γάλα και σε άλλα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος επανέλαβε ότι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι πιο υψηλός σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Βρετανία. Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε αν το υπουργείο εξακολουθεί να σχεδιάζει να προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Γαλακτοβιομηχανίες