Ηλεκτρονική Έκδοση

Δίνεις βιβλίο, παίρνεις βιβλίο!

Ειρήνη Αι.Ιωαννίδου - Ελευθ. Αμπατζής

Σε τι διαφέρει η ανταλλακτική βιβλιοθήκη από μια παραδοσιακή; Έχει βιβλιόφιλους, χωρίς όμως να εγγραφούν σε κάποιο μητρώο, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας

Πόσο καιρό μετράει η ανταλλακτική βιβλιοθήκη;

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη, μία ιδέα που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 από τους αρχιτέκτονες Ειρήνη – Αιμιλία Ιωαννίδου και Ελευθέριο Αμπατζή, και υλοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου 2012 έκλεισε ήδη τα δύο χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει. Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.

Η πρόταση αφορά στην τοποθέτηση μίας μοντέρνας κατασκευής στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης, με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της, χωρίς την εγγραφή τους σε κάποιο μητρώο, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας. Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά, εφόσον υπάρχει η προϋπόθεση αποδοχής οποιουδήποτε έντυπου υλικού. Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης. Επιχειρεί να διαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αισθητικά και ταυτόχρονα υπόσχεται πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση.

Πώς την δέχτηκε ο κόσμος; Είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση και την διακίνηση των βιβλίων;

Κάθε καινούργια πρωτοβουλία στο δημόσιο χώρο χρειάζεται χρόνο τόσο να διαδοθεί αλλά κυρίως να ενταχθεί στην καθημερινότητα των περαστικών και των κατοίκων. Σε κάθε τοποθεσία της εκάστοτε βιβλιοθήκης επικρατεί και μία διαφορετική κατάσταση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου σε ένα εγχείρημα σαν και αυτό που είναι καθαρά συμμετοχικό και βασίζεται στην κοινωνική αλληλεπίδραση.

Ο κόσμος συνηθίζει να δίνει ένα βιβλίο που δεν θέλει ή αφήνει και βιβλία που του αρέσει επειδή θέλει να τα διαβάσουν κι άλλοι;

Οι χρήστες της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης όπως ξεκαθαρίζουν οι όροι λειτουργίας της είναι αυτοί που δίνουν ένα βιβλίο και παίρνουν ένα άλλο. Μαζί με το ανοιχτό ωράριο λειτουργίας 24ώρες κάθε μέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα, κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι επιθυμητή αυτό σημαίνει πως χωρίς περιορισμούς αυτό που ο ένας δεν χρειάζεται πια μπορεί να αποτελέσει θησαυρό για κάποιον άλλο. Στα ράφια των βιβλιοθηκών έχουν βρεθεί πάσης φύσεως βιβλία, σχολικά βοηθήματα, κόμικ, περιοδικά, ταξιδιωτικοί οδηγοί, σχολικά βοηθήματα, τετράδια, αντζέντες ακόμα και παιχνίδια, παζλ, χάρακες, μολυβοθήκες. Παίρνεις ένα, δίνεις ένα, έτσι ώστε να ύπάρχει πάντα κάτι για τον επόμενο επισκέπτη/χρήστη. Πολλές φορές συγγραφείς άφησαν τα βιβλία τους για να διαβαστούν έτσι από περισσότερο κόσμο, διδακτορικοί φοιτητές προσέφεραν την διατριβή τους για ανταλλαγή και το ίδιο έκαναν μαθητές με τα σχολικά τους βιβλία, θα μπορούσαμε άρα να πούμε πως ναι αφήνουν πολύ συχνά βιβλία όχι μόνο γιατί μπορεί να τους περισσεύουν αλλά για να διαβαστούν ακόμα παραπάνω φορές.

Σε πόσα σημεία στην Αθήνα υπάρχουν ανταλλακτικές βιβλιοθήκες; Και σε ποιες άλλες πόλεις υπάρχουν;

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν οι εξής ανταλλακτικές βιβλιοθήκες

-Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην Κηφισιά, στη συμβολή των οδών Κασσαβέτη & Λεβίδου πάνω στο πεζοδρόμιο

-Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην είσοδο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών επί της Λεωφόρου Συγγρού 107-109

-Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι

-Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην Πλατεία Αγοράς στα Χανιά

-Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην Πλατεία Σούδας στα Χανιά

-Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην Πλατεία Κουνουπιδιανών στα Χανιά

-Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην Πλατεία Δικαστηρίων στα Χανιά

καθώς και μία κινητή ανταλλακτική βιβλιοθήκη που τοποθετείται σε διάφορες πολιτιστικές δράσεις εντάσσοντας την ανταλλαγή βιβλίων μέσα σε αυτές.

Έχει συμβεί κάποιο περίεργο περιστατικό; Ποιο είναι το πιο μακρινό ταξίδι που έχει κάνει ένα βιβλίο;

Πολύ συχνά ακούμε εντυπώσεις φίλων από μία πρόσφατη επίσκεψή τους σε κάποια ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Το σχόλιο που κυριαρχεί είναι πάντα η ποσότητα των βιβλίων αλλά και η ποικιλία. Μέσα σε διάστημα μίας ώρας μπορεί από 10 βιβλία συνολικά να βρεθούν 80 και αμέσως μετά να αλλάξουν χέρια και να μειωθούν στα 40. Σε μία τέτοια ενέργεια που είναι ανοιχτή και αυτοδιαχειριζόμενη, που ο επισκέπτης προστατεύει, τροφοδοτεί και στηρίζει δεν είναι τίποτα σίγουρο.

Αλήθεια, οι βιβλιοπώλες δεν έφεραν αντιρρήσεις; Δεν επέκριναν αυτήν την κίνηση, την πρωτοβουλία σας;   

Είχαμε μόνο συμπαραστάτες μέχρι σήμερα σε όλες μας τις ενέργειες. Αρκετές φορές έχουν επώνυμα προσφέρει βιβλία από διάφορα βιβλιοπωλεία υποστηρίζοντας την ενέργεια της τοποθέτησης ανταλλακτικής βιβλιοθήκης σε δημόσιο χώρο της ευρύτερης περιοχής που δουλεύει το βιβλιοπωλείο. Η ύπαρξη της αντλλακτικής βιβλιοθήκης μέσα από ένα δημόσιο έπιπλο στον δημόσιο χώρο είναι δυνατή μόνο με την προϋπόθεση της καλής θέλησης από πλευράς όλων.

Με τα e-books έχουν αλλάξει θεωρείτε οι αναγνωστικές μας συνήθειες; Έχουν κερδίσει έδαφος ή η μυρωδιά του χαρτιού θα νικήσει;

Είμαστε της άποψης ότι τα e-books έχουν εισέλθει δυναμικά στην ζωή μας, αλλά όπως κάθε τι διαχρνικό έτσι και το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία του αναντικατάστατου. Σαφώς υπάρχει μερίδα κόσμου που προτιμάει να διαβάζει ηλεκτρονικά, όμως θα υπάρχουν πάντα βιβλία που οι σελίδες τους θα μυρίζουν κάτι από τη ζωή μας. 

Αν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να διαβάζεις βιβλία είτε σε χαρτί είτε ηλεκτρονικά τότε αυτό είναι να τα ανταλλάζεις, να βλέπεις περισσότερο κόσμο να μεταμορφώνεται από αυτά, να τα μοιράζεσαι.

www.vivliothiki.org/  -  www.facebook.com/vivliothikiorg

ΠΗΓΗ: http://www.mikrocosmos.gr/

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τέχνη/Πολιτισμός
Δημόσιες Βιβλιοθήκες
ανταλλαγές
Βιβλίο