Ηλεκτρονική Έκδοση

Επιφυλακτικός ο Νίκος Αναστασιάδης

Ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Στην επόμενη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό συμφώνησαν να εισέλθουν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, κατά την πρώτη συνάντησή τους από τον περασμένο Ιούλιο, με τη συμμετοχή του νέου ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρτ Άιντε.

Ο Ν. Αναστασιάδης Ο Ν. Αναστασιάδης

Σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέγνωσε ο Έσπεν Μπαρτ Άιντε μετά την τριμερή συνάντηση την Τετάρτη, και οι δύο πλευρές έχουν επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή τους «να οδηγήσουν τις συνομιλίες με τρόπο αλληλένδετο, προσανατολισμένο προς την επίτευξη αποτελεσμάτων, μέσα από μια προσέγγιση οφέλους και για τις δύο πλευρές (win win approach), με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης το συντομότερο δυνατό».
 
Μετά τη διαδικασία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη διεξαγωγή ταυτόχρονων χωριστών δημοψηφισμάτων για να τερματιστεί το απαράδεκτο status quo, όπως αναφέρεται και στην Κοινή Διακήρυξη (11 Φεβρουαρίου, 2014).
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που διάβασε ο κ. Άιντε, οι δύο ηγέτες:
 
- Συμφώνησαν να εισέλθουν στην επόμενη φάση των συνομιλιών, και για τον λόγο αυτόν «έχουν εξουσιοδοτήσει τους διαπραγματευτές να εμπλακούν σε εντατικές διαπραγματεύσεις, με στόχο να σμικρυνθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών».
 
- Αξιολόγησαν την κατάσταση πραγμάτων στις μέχρι στιγμής συνομιλίες και συμφώνησαν ότι οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους «έχουν ολοκληρώσει την κατάθεση προτάσεων σε όλα τα θέματα και έχουν αναγνωρίσει τον μεγάλο όγκο εργασίας που έχει γίνει για ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των συνομιλιών».
 
- Συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν και για τον λόγο αυτόν η συχνότητα των συναντήσεων θα αυξηθεί και θα συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.
 
Επιφυλακτικός ο Νίκος Αναστασιάδης
 
Για εποικοδομητική συνάντηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. «Η ανακοίνωση του ειδικού σύμβουλου του γγ του ΟΗΕ μιλά από μόνη της», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που θέλω να δω είναι ποια θα είναι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων η συμπεριφορά του κ. Έρογλου».
 
Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος από τη μέχρι σήμερα στάση του κ. Έρογλου, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν θα ήθελα να κάνω οποιαδήποτε σχόλια που μπορεί να εκληφθούν ως παίγνιο επίρριψης ευθυνών. Απλά περιορίζομαι στα όσα σας έχω δηλώσει».
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Κυπριακό
ΟΗΕ