Ηλεκτρονική Έκδοση

Μαζικές συγκεντρώσεις πριν το δημοψήφισμα στη Σκοτία

Μεγάλες συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της ανεξαρτητοποίησης της Σκοτίας έλαβαν χώρα το απόγευμα της Τετάρτης στη Γλασκώβη καθώς την Πέμπτη θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί σχετικά οριακά υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έτσι, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos-MORI, που δημοσιεύτηκε σήμερα το απόγευμα, δίνει επικράτηση του “όχι” με 51% έναντι 49% ενώ άλλη δημοσκόπηση της Panelbase δίνει αντίστοιχα 52% και 48%.

Εκατέρωθεν πιέσεις
 
Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Σκoτίας Άλεξ Σάλμοντ ανέφερε στο μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους: "Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό – εσείς το κάνατε να συμβεί" . Τους ζητά να αγνοήσουν τα " παράλογα σενάρια καταστροφολογίας" και να εμπιστευτούν το ένστικτό τους ενώ τονίζει ότι μόνο οι ίδιοι μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει η Σκοτία.Ο Σάλμοντ απέρριψε και την υπόσχεση για παραχώρηση περισσοτέρων εξουσιών -που έδωσαν βρετανοί ηγέτες των τριών βασικότερων κομμάτων -λέγοντας ότι είναι "μια τελευταίας στιγμής απελπισμένη προσφορά του τίποτα" η οποία "δεν πρόκειται να αποτρέψει το λαό της Σκωτίας από την τεράστια ευκαιρία που δίνεται στη Σκωτία να πάρει το μέλλον στα χέρια της".
 
Σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Daily Record με τίτλο «ο Όρκος», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νίκ Κλεγκ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ δηλώνουν: "Η αρνητική ψήφος θα παραδώσει ταχύτερες, ασφαλέστερες και καλύτερες αλλαγές από ό,τι ο διαχωρισμός".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σκοτία
Δημοψηφίσματα