Έντυπη Έκδοση

Βγαίνουμε στις αγορές μήπως γλιτώσουμε το νέο Μνημόνιο

Στις αγορές σπεύδει να ξαναβγεί η ελληνική κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφύγει το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο που της έχουν έτοιμα οι εταίροι-δανειστές. Αυτή την προσπάθεια επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Βιαστικός ο Γκ. Χαρδούβελης Βιαστικός ο Γκ. Χαρδούβελης Ο κ. Χαρδούβελης εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας, ενώ προσθέτει ότι η Αθήνα προτίθεται ώς το τέλος του έτους να εκδώσει επταετές ομόλογο. Αναφορικά με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει τη βεβαιότητά του ότι κατά το γ' τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «η Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χαρδούβελη, προτίθεται εντός του έτους να εκδώσει στις χρηματαγορές ομόλογα με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Επειτα από πολλές επιτυχημένες εκδόσεις από την αρχή του χρόνου, η υπό κρίση χώρα σχεδιάζει κρατικό ομόλογο με επταετή προθεσμία εξόφλησης. Επιπλέον είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να διατεθούν ομόλογα διάρκειας 18 μηνών».

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο προδημοσίευσε χθες το απόσπασμα από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών που φιλοξενείται στο σημερινό φύλλο της «Handelsblatt», ο κ. Χαρδούβελης δηλώνει ότι με το νέο επταετές ομόλογο η Ελλάδα επιθυμεί να προσφέρει στους επενδυτές ευρύτερο φάσμα διάρκειας λήξης ομολόγων.

Επισημαίνεται δε ότι η Αθήνα δοκίμασε την πρόσβαση στην αγορά με τριετές ομόλογο τον Απρίλιο και πενταετές τον Ιούλιο.

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο βοήθειας των διεθνών πιστωτών της τρόικας, για το οποίο υπάρχουν εικασίες εδώ και μήνες», αναφέρει ο κ. Χαρδούβελης και προσθέτει: «Στο μεταξύ μπορούμε να αναχρηματοδοτούμαστε στις αγορές με ανεκτούς όρους και χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που μας χρεώνει το ΔΝΤ».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνει ότι «ο κ. Χαρδούβελης είναι βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη το γ' τρίμηνο του έτους σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πρώτη φορά μετά την έναρξη της ύφεσης το 2008» και ότι «εναποθέτει τις ελπίδες του στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά ενυπόθηκων τίτλων ABS».

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να δημιουργήσει ρευστότητα, όπου αυτή είναι αναγκαία. «Μία νομισματική πολιτική για όλους δεν μπορεί να λειτουργήσει», δηλώνει ο κ. Χαρδούβελης.

Παράλληλα, ο Ελληνας υπουργός τάσσεται υπέρ της διατήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ ερωτώμενος εάν η Γαλλία θα έπρεπε να λάβει περισσότερο χρόνο για την επίτευξη του στόχου που αφορά το έλλειμμα, δηλώνει: «Θα ήταν λάθος εάν η Γαλλία αγνοούσε τον κανόνα του ορίου του 3%. Δεν θα έπρεπε να επαναλάβουμε τα λάθη του 2003 και του 2004, όταν Γερμανία και Γαλλία παραβίασαν τους κανόνες για το έλλειμμα -και στη συνέχεια πολλοί έκαναν το ίδιο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Υπουργείο Οικονομικών