Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

Ο πρώτος αριστερός στον Πάπα

Με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντάται ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρώμη, σε μια συνάντηση που αιφνιδίασε πολλούς, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνονται λογικά έντονοι συμβολισμοί, καθώς ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

Μετά το Αγιον Ορος, σειρά έχει η Ρώμη και η Αγία Εδρα Μετά το Αγιον Ορος, σειρά έχει η Ρώμη και η Αγία Εδρα Με τη σημείωση από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο Ποντίφικας δεν έχει συναντηθεί ποτέ ξανά με Ευρωπαίο ηγέτη της Αριστεράς και είναι η πρώτη φορά που συναντιέται με Ελληνα πολιτικό αρχηγό.

Σε σχετικό non paper μάλιστα, η συνάντηση της Ρώμης παρουσιάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ σαν απάντηση στα διάφορα τρομολαγνικά σενάρια που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ανασύρουν με στόχο να συγκρατηθεί η δυναμική της Αριστεράς, σημαντικό μέρος της οποίας αποδίδεται και στη διεθνή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα τους τελευταίους μήνες.

«Μετά και την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά αναγνωρίζονται πλέον ως ισότιμοι συνομιλητές στα διεθνή φόρα, προβάλλοντας τη διαφορετική στρατηγική για την πορεία της Ευρώπης και την έξοδο από την κρίση. Σε αντίθεση με μια κυβέρνηση που αναμασά την καταστροφική συνταγή της κ. Μέρκελ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη, εκπροσωπώντας τους ευρωπαϊκούς λαούς ενάντια στους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες. Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος από την πρώτη μέρα ανάρρησής του στον παπικό θρόνο έδωσε ένα διαφορετικό μήνυμα υπεράσπισης των φτωχών, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι θέσεις του για το περιβάλλον, αλλά και για το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως και οι συναντήσεις του με αντιπροσωπείες απολυμένων εργαζομένων στην Ιταλία, τον καθιστούν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που διαφέρει πολύ από τους προηγούμενους προκαθήμενους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, στη συνάντηση των δύο η βασική ατζέντα αφορά το θέμα της παγκόσμιας ειρήνης και της ανάγκης ανάληψης πρωτοβουλιών για την αποτροπή των πολεμικών συγκρούσεων, το μεταναστευτικό -ιδιαίτερα μετά τις ανθρωπιστικές τραγωδίες στη Μεσόγειο-, καθώς και τις αναγκαίες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο Βατικανό για καταξίωση, στο Βερολίνο για προσκύνημα

Εντονοι συμβολισμοί συνοδεύουν τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο, ενώ ο Α. Σαμαράς προετοιμάζεται για ιερό προσκύνημα στην Ανγκελα Μέρκελ, την Πάπισσα της επιβολής της σκληρής λιτότητας.

Δικαίως το ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Βατικανό αιφνιδίασε, καθώς είναι η πρώτη συνάντηση με αρχηγό πολιτικού κόμματος από την Ελλάδα, αλλά και η πρώτη του Ποντίφικα με Ευρωπαίο ηγέτη της Αριστεράς. Η Κουμουνδούρου την εμφανίζει ως συνέχεια της αναγνώρισης του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στα διεθνή φόρα, όπου ο κ. Τσίπρας μεθοδικά προβάλλει μια διαφορετική πρόταση για έξοδο από την κρίση, κόντρα στην ασκούμενη πολιτική στην οποία επιμένει πιστά το Βερολίνο. Προκαλεί, δε, νέα αναταραχή στα κυβερνητικά στελέχη, καθώς επιβεβαιώνεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγεται ως συνομιλητής εκτός των τειχών της χώρας.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός καταφεύγει εκ νέου στην «Πάπισσα» της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε., σε μια περίοδο που η συγκυβέρνηση τελεί υπό κράτος πανικού και εμφανίζει έντονα σημάδια κατάρρευσης. Ο Α. Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει τη βοήθεια της Ανγκελα Μέρκελ, προσδοκώντας να αποσπάσει υποσχέσεις για λύση στο χρέος και προσβλέποντας στην αποφυγή ενός τρίτου Μνημονίου, ακόμη κι αν αυτό δεν «βαφτιστεί» ως τέτοιο.

Ο ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Angela, Rilfe bitte!*

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται όλο και πιο στριμωγμένη πολιτικά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ που «έρχεται» και της τρόικας που επιστρέφει, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ταξιδεύει την ερχόμενη Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο για να ζητήσει από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στήριξη για:

Ημέρες Αθήνας θα ζήσει ο... έρωτας Ημέρες Αθήνας θα ζήσει ο... έρωτας Λύση στο χρέος μέχρι το τέλος του έτους ή έστω έναρξη της επίσημης συζήτησης. Αποφυγή νέου χρηματοδοτικού προγράμματος και άρα τρίτου Μνημονίου. «Κατανόηση» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ώστε η δικομματική να μην κληθεί να περάσει από τη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πολυνομοσχέδιο με νέα δυσάρεστα μέτρα όσον αφορά στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Δυσάρεστη εξέλιξη σε ένα από τα τρία αυτά «μέτωπα» θα οδηγούσε άλλωστε σε κατάρρευση του κυβερνητικού σχεδιασμού για διασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας, ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, στις οποίες όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνάντηση ανακοινώθηκε από τη γερμανική καγκελαρία και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από την Αθήνα. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς μίλησε για «επίσκεψη ρουτίνας» και η ανακοίνωση της γενικής γραμματείας ενημέρωσης τόνιζε πως το ραντεβού είχε συμφωνηθεί στην κατ' ιδίαν συνομιλία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 16ης Ιουλίου. Και μόνον όμως το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς ταξιδεύει στο Βερολίνο λίγο πριν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέψουν στην Αθήνα αποφασισμένοι να κλείσουν τις εκκρεμότητες στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, καταδεικνύει την κρισιμότητα της συνάντησης για την ελληνική πλευρά.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει στη Γερμανίδα καγκελάριο το αδιέξοδο μπροστά στο οποίο θα βρεθεί η δικομματική εάν δεχθεί την επιβολή νέων μέτρων -τα οποία άλλωστε είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσει να ψηφίσει χωρίς απώλειες- και με επιχείρημα τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και το πρωτογενές πλεόνασμα, θα ζητήσει στήριξη για να κλείσει η διευθέτηση του χρέους, χωρίς τρίτο Μνημόνιο.

Τα μηνύματα όμως από το εξωτερικό το τελευταίο διάστημα δεν προϊδεάζουν για θετική αντιμετώπιση των ελληνικών αιτημάτων. Eurogroup και Βερολίνο συμφωνούν όσον αφορά στην πλήρη εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και επιθυμούν να συνδέσουν την πορεία της συζήτησης για το χρέος με την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της σημερινής πολιτικής. Και μπορεί στο εσωτερικό η κυβέρνηση να επενδύει στην -συζητήσιμης αποτελεσματικότητας- τακτική τρομοκράτησης των πολιτών, με απειλές για φυγή τραπεζικών καταθέσεων σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η κινδυνολογία όμως δεν φαίνεται πλέον να «πιάνει» ούτε στο εξωτερικό, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και εκτιμήσεις το τελευταίο διάστημα.

«Οπωσδήποτε η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε στην Ελλάδα για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Το ζητούμενο όμως είναι, εάν είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση κάνοντας συμβιβασμούς σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και εφαρμογής των συμφωνηθέντων, προκειμένου να αποφευχθεί μία αριστερή κυβέρνηση», γράφει μάλιστα χαρακτηριστικά η Deutsche Welle.

Μεταξύ τυρού...

Σημειωτέον ότι η κ. Βιρτς ανέφερε πως στο γεύμα εργασίας η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαμαράς θα συζητήσουν «την οικονομική θέση της Ελλάδας, ευρωπαϊκά πολιτικά ζητήματα και επίκαιρα ερωτήματα εξωτερικής πολιτικής». Το τελευταίο, με δεδομένη την πίεση που ασκεί το τελευταίο διάστημα το Βερολίνο για ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. χωρίς προηγουμένως να έχει λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, δημιουργεί ερωτήματα. Η Αθήνα βεβαίως δεν δέχεται ότι υπάρχει καν τέτοιο θέμα, ενώ η συζήτηση θα αφορά επίσης οπωσδήποτε την ουκρανική κρίση.

* Ανγκελα, παρακαλώ βοήθεια!

Ο Ποντίφικας και οι διαρροές

Αμεσα, οι σοβαροί άνθρωποι εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί να εξηγήσουν από την αρχή, με τη μορφή εντατικών μαθημάτων, σε όποιον/ους φέρει την ευθύνη της φαεινής ιδέας να διαρρεύσει επιλεκτικά σε ΜΜΕ η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο, στη Ρώμη, τα στοιχειώδη και αυτονόητα.

Να εξηγήσουν, δηλαδή, ότι τέτοιου υψηλού επιπέδου διεθνείς συναντήσεις δεν εκπίπτουν σε θλιβερούς επαρχιωτισμούς μικροκομματικής ενημέρωσης και σε συμπεριφορές γυμνασιόπαιδων, αλλά, ακριβώς επειδή αυτές οι επαφές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα εθνικά θέματα και όσα απασχολούν την κοινωνία, γνωστοποιούνται έγκαιρα και έγκυρα, μέσω αναλυτικών και επίσημων ανακοινώσεων από το Γραφείο Τύπου προς όλα τα ΜΜΕ ανεξαιρέτως. Με σκοπό την καθολική ενημέρωση του ελληνικού λαού. Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε αυτή η πρωτοφανής ανοησία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, πρώτον, να μην επαναληφθεί και, δεύτερον, να μη συνιστά δείγμα γραφής ενός κόμματος που θέλει επιτυχώς να κυβερνήσει και υπόσχεται τη σοβαρότητα σε τούτο το δύσμοιρο τόπο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Βατικανό