Έντυπη Έκδοση

«Κινδυνολογεί ο πρωθυπουργός από το... καφενείο της Βουλής»

Μέσω διαρροής επέλεξε να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Αντώνη Σαμαρά για όσα ο πρωθυπουργός φρόντισε να πει στο εντευκτήριο της Βουλής, κάνοντας λόγο για «ανευθυνότητα» και «κινδυνολογίες» που δεν συνάδουν με το θεσμικό του ρόλο.

«Ο ρόλος του πρωθυπουργού απαιτεί αίσθηση ευθύνης και όχι ανεύθυνες παρεμβάσεις στο καφενείο της Βουλής», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τους στενούς του συνεργάτες, την ώρα που στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμάται ότι ο κ. Σαμαράς εμφανίζει πλέον σημάδια πανικού, προσπαθώντας να βγει από τα αδιέξοδα και την κατάρρευση όπου οδηγείται.

Μάλιστα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υψώνοντας τους τόνους τόνισε ότι η πρωθυπουργική αναφορά περί «bank-run» συνιστά δήλωση «κατάλυσης της Δημοκρατίας». «Λυπάμαι πάρα πολύ για το επίπεδο στο οποίο περιέπεσε ο πρωθυπουργός της χώρας, να προτρέπει στην ουσία τους πολίτες, αν αλλάξει κυβέρνηση, να πάρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες. Οταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για μια κυβέρνηση που έρχεται με τη θέληση του ελληνικού λαού και θα είναι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι την επόμενη μέρα θα υπάρξει "bank-run", αυτή, στην ουσία, είναι δήλωση "κατάλυσης" της Δημοκρατίας. Αυτό δεν το έχω ακούσει από πουθενά και από κανέναν άλλο ηγέτη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνοντας διερωτήθηκε: «Η κυβέρνηση της χώρας μας θα αλλάξει, όχι γιατί θα γίνει κάποιο πραξικόπημα, αλλά με εκλογές, επειδή θα το θέλει ο ελληνικός λαός. Δεν είναι αποκλειστικότητα η διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οπως είναι επίσης επικίνδυνο να λέγεται από τον Α. Σαμαρά ότι είναι "πολιτική αυτοκτονία" οι πρόωρες εκλογές. Μα πού ζητάμε να προσφύγουμε, στη μαφία;» (Star).

Να γίνει διάλογος

Στο ίδιο πνεύμα ο Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργικός πανικός αυξήθηκε μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και χαριτολογώντας τόνισε ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα εκεί «έκανε και ένα καλό: έφερε εκτάκτως και ξαφνικά τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Δυστυχώς, σταμάτησε στο καφενείο», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής. «Η δική μου η πρόταση είναι να μπει μέσα και να γίνει διάλογος και ουσιαστική αντιπαράθεση. Με τους μονόλογους, την κινδυνολογία και τον εκφοβισμό των πολιτών δεν γίνεται τίποτα». Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ακόμη: «Είναι πάντως εντυπωσιακό πώς η κυβέρνηση, που επί δύο χρόνια ετοίμαζε τον ΕΝΦΙΑ και τα έκανε μαντάρα στους υπολογισμούς -κι όχι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ-, κατάφερε να λογαριάσει σε χρόνο dt το κόστος των οικονομικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Το δε υπουργείο Οικονομικών, αντί για τη 12σέλιδη ανακοίνωσή του, θα έπρεπε να μας πει πόσα έχει μαζέψει από τη λίστα Λαγκάρντ, πόσα από τις offshore, πόσο δίκαιη είναι η φορολογία, ποια είναι τα αποτελέσματα από την καταπολέμηση της ανεργίας κ.ο.κ.».

Διευκρίνιση της ΚΟΕ

Εν τω μεταξύ, με κοινή δήλωσή τους τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σωτηρίου και Ρούντι Ρινάλντι, και οι δύο προερχόμενοι από την ΚΟΕ, και σχετικά με δημοσιεύματα που τους φέρουν να διαφωνούν με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, διευκρινίζουν ότι η εκτίμησή τους αφορά την προγραμματική δουλειά και δεν είχε καμία αναφορά στα ζητήματα που τέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και πως αυτές οι απόψεις είχαν κατατεθεί στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Πέμπτης. «Επομένως, όλες οι αναφορές ότι πρόκειται για βολές ενάντια σε όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι εντελώς ανυπόστατες. Οποιος διαβάσει με προσοχή τη δήλωσή μας θα καταλάβει ότι σε αυτήν, πέρα από τα οικονομικά ζητήματα, γίνονται μια σειρά πολιτικές προτάσεις και αναφέρονται αναγκαίες πολιτικές προϋποθέσεις για μια μεγάλη νίκη, για μια μεταπολίτευση του λαού. Είναι εντυπωσιακός ο εκνευρισμός που δείχνουν ορισμένοι κύκλοι, ιδιαίτερα μετά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Ας μην ψάχνουν για εύκολες διαφυγές», καταλήγει η γραπτή δήλωση των δύο μελών της Π.Γ...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ