Έντυπη Έκδοση

Σε δύσκολα μονοπάτια το Κυπριακό

Θετική είναι η πρώτη εντύπωση της Λευκωσίας από το νέο απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Νορβηγό Εσπεν Αϊντε, ο οποίος διαδέχθηκε τον Αυστραλό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Η προσέγγιση του κ. Αϊντε στα θέματα που έχουν προκύψει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να είναι πιο πρακτική, και αυτό αποτυπώθηκε στην κοινή δήλωση που έγινε χθες, με την οποία αναγγέλθηκε ότι οι συνομιλίες εισέρχονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, παρά το ότι κάτι τέτοιο είχε θελήσει να το αποφύγει η τουρκική πλευρά.

Μετά το προχθεσινό δείπνο, χθες ο κ. Αϊντε είχε την πρώτη κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε θετική, αν και είχε προηγηθεί ένα «γλωσσικό ολίσθημα» του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, το οποίο παραλίγο να οδηγήσει σε ανατροπή της διαδικασίας. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, σε δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη, είχε αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στη φάση του «πάρε-δώσε», κάτι που εξόργισε τη Λευκωσία, αφού δεν υπήρξε συζήτηση των βασικών πτυχών του Κυπριακού. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες και λίγη ώρα αργότερα ο κ. Κι Μουν, μέσω του εκπροσώπου του, ανασκεύασε, δηλώνοντας πως το «πάρε-δώσε» θα είναι η τελική διαδικασία.

Μετά τις διευκρινίσεις, η χθεσινή συνάντηση διεξήχθη κανονικά και μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε οι δύο ηγέτες να συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα.

Ο κ. Αϊντε δήλωσε ότι η ουσιαστική φάση των διαπραγματεύσεων τώρα αρχίζει και όλα τα δύσκολα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθούν το εδαφικό, το περιουσιακό, το θέμα των προσφύγων, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ώστε να διαπιστωθεί σε τι απόσταση βρίσκονται οι δύο πλευρές και μετά να εισέλθουν οι διαπραγματεύσεις στο στάδιο του «πάρε-δώσε», με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Ντερβίς Ερογλου, από την πλευρά του, θεωρεί πως ήδη οι συνομιλίες μπαίνουν στο στάδιο των αμοιβαίων παραχωρήσεων για να συμφωνηθεί η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Θέμα συμπεριφοράς

Ο Κύπριος πρόεδρος, σε δηλώσεις του μετά την κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, παρέπεμψε στα όσα ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, λέγοντας πως όσα είπε ο κ. Αϊντε ομιλούν από μόνα τους.

Σημείωσε πως διατυπώθηκε η ανάγκη να μπει η διαδικασία σε ουσιαστική συζήτηση. Περιμένω, τόνισε, να δω τη συμπεριφορά του κ. Ερογλου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Αναστασιάδης δεν θέλησε να μιλήσει για τη συμπεριφορά του κ. Ερογλου για να μην θεωρηθεί, όπως είπε, ότι παίζει παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

Τις επόμενες ημέρες, τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και ο κ. Ερογλου θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη, όπου ενδεχομένως να έχουν νέα συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει επίσης επαφές με τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και Τζον Κέρι, αντίστοιχα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Κυπριακό