Έντυπη Έκδοση

Επιφυλάξεις Λαπαβίτσα στις εξαγγελίες Τσίπρα

Διακριτές επιφυλάξεις σε όσα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στη ΔΕΘ εκφράζει ο καθηγητής Οικονομικών Κώστας Λαπαβίτσας σε δύο βασικά σημεία. Το πρώτο αφορά τη διαπραγμάτευση. «Καλά κάνει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και στοχεύει στη μείωση του χρέους, κάτι που δεν είναι καθόλου ακραίο, αφού ακόμη και το ΔΝΤ συμφωνεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή μέρους του χρέους της.

Η διαπραγμάτευση αναγγέλλεται "σκληρή", αλλά θα λάβει χώρα μέσα στα "ευρωπαϊκά" πλαίσια, επιδιώκοντας μια "ευρωπαϊκή" λύση. Το πρόβλημα είναι, βέβαια, το πώς θα γίνει η "σκληρή" διαπραγμάτευση και ποια όπλα θα έχει μια ελληνική κυβέρνηση, πέραν του ενθουσιασμού των εκπροσώπων της. Δυστυχώς το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μας λέει τίποτε επ' αυτού, αναγνωρίζει όμως ότι μπορεί η λύση να καθυστερήσει λόγω των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης. (...)»

Το δεύτερο σημείο αναφέρεται στην κοστολόγηση των μέτρων, καθώς επίσης τα μέτρα για τα «κόκκινα δάνεια» και την αποτελεσματικότητα της Αναπτυξιακής Τράπεζας. «Το πρώτο και σημαντικό που έχει να παρατηρήσει κανείς είναι ότι δυστυχώς λείπουν οι αναλογιστικές μελέτες που θα τεκμηρίωναν το προβλεπόμενο κόστος. Πόσο έγκυρη, για παράδειγμα, είναι η εκτίμηση για τα 3,5 δισ. της φορολογικής ελάφρυνσης; Εξαίρεση αποτελεί το κόστος του Προγράμματος Δημόσιας Απασχόλησης, το οποίο εμφανώς στηρίζεται σε πρόσφατη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Λέβι των ΗΠΑ.

Χωρίς αναλογιστικές μελέτες, το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι, σε αντίθεση με τον ορυμαγδό ανοησίας που ακούστηκε ως απάντηση από το μνημονιακό στρατόπεδο της καταστροφής, το ποσό που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι θα κοστίσει το Σχέδιο -μεγάλο μέρος του οποίου θα πάει απ' ευθείας στη συνολική ζήτηση- δεν είναι καθόλου υπερβολικό για μια οικονομία σε τόσο βαθιά καταστολή όσο η ελληνική. Πηγαίνοντας ακόμη πιο πέρα όμως, στα δύο κομβικά θέματα της "σεισάχθειας" και της ρευστότητας, το Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον συντηρητικό και οι σχετικοί υπολογισμοί δεν φαίνονται να στηρίζονται σε μελέτες. Δύο βασικά ερωτήματα:

* Τα "κόκκινα δάνεια" των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ήταν 77 δισ., εκ των οποίων τα 35 δισ. ήταν χρέη των νοικοκυριών. Τι "σεισάχθεια" είναι αυτή, η οποία μόλις και φτάνει τα 2 δισ. και πώς υπολογίστηκε;

* Ως προς τη ρευστότητα, ποια μπορεί να είναι η ισχύς της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην εγχώρια αγορά, όταν το κεφάλαιό της θα είναι 1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το κεφάλαιο, για παράδειγμα, της Εθνικής Τράπεζας είναι 8 δισ., ή της Τράπεζας Πειραιώς 8,5 δισ. ευρώ;». Σ.Κ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)