Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Η ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ

Μέσω Facebook οι απειλές

Ανθρακας ο θησαυρός... Σε άτακτη αναδίπλωση προχώρησε το ΔΝΤ, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τα περί «απειλών για τη ζωή» της Κριστίν Λαγκάρντ από φοροφυγάδες στην Ελλάδα.

Τα μασάει τώρα η Λαγκάρντ Τα μασάει τώρα η Λαγκάρντ  Η εκπρόσωπος του Ταμείου απέδωσε την αναφορά της επικεφαλής του Ταμείου στα μηνύματα που είχαν στείλει στο λογαριασμό της στο Facebook Ελληνες χρήστες, με αφορμή απαξιωτικά της σχόλια σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» το 2012.

Η επικεφαλής του Ταμείου την περασμένη εβδομάδα αναστάτωσε πολιτικούς και επιχερηματικους κύκλους, όταν σε συνέντευξη της στους «Financial Times» είπε ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της επειδή αναφέρθηκε στη φοροδιαφυγή και σ' αυτούς που δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποθέσεις. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Σιμονέτα Ναρντίν, απαντώντας σε ερώτηση της «Ε», αν το Ταμείο έλαβε την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου (σ.σ. της ζητά επισήμως περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επίμαχες αναφορές της στους «Financial Times», αλλά και ποιους συγκεκριμένα κατηγορεί), δήλωσε σχετικά με γραπτή της ανακοίνωση: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι λάβαμε την επιστολή.

Η αναφορά (σ.σ. της Κρ. Λαγκάρντ) ήταν για μερικά σχόλια που δέχθηκε μέσω των social media πριν από μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας εκείνη την περίοδο».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια συνέντευξή της στον βρετανικό «Gurdian» τον Μάιο του 2012, απαντώντας για το αν θα χαλαρώσει το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας είχε πει επί λέξει: «Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας» σε όσους το αποφεύγουν, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να χαλαρώσει τους όρους της σύμβασης. Σε εκείνη τη συνέντευξη η επικεφαλής του Ταμείου προχώρησε επίσης και σ' ένα άστοχο παραλληλισμό.

«Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα παιδιά σε ένα σχολείο στον Νίγηρα, γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια από ό,τι στην Αθήνα», είπε μεταξύ άλλων προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

10.000 μηνύματα

Αυτά τα δύο απαξιωτικά σχόλιά της ήταν η αφορμή χιλιάδες Ελληνες -οι πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν για περισσότερους από 10.000 χρήστες- να στείλουν στο λογαριασμό της στο Facebook μηνύματα αγανάκτησης και διαμαρτυρίας, ορισμένα εκ των οποίων προφανώς ήταν επιθετικά, χυδαία και ενδεχομένως απειλητικά. Για τα υποτιμητικά σχόλιά της για την Ελλάδα, η Κρ. Λαγκάρντ είχε απολογηθεί μάλιστα σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 29 Μαΐου 2012, ζητώντας συγγνώμη και κάνοντας μάλιστα λόγο για ένα «γερό μάθημα» που πήρε από το λάθος της. Μόνο που το λάθος επαναλήφθηκε και πάλι σε μια εκ βαθέων εξομολόγησή της για τα πεπραγμένα του Ταμείου, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με τη δημοσιογράφο των «Financial Times», Γκίλιαν Τετ, σε κοσμικό ινδικό ρεστοράν της Ουάσιγκτον...

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι η επίσημη απάντηση του ΔΝΤ και η απερίσκεπτη στάση Λαγκάρντ ακυρώνει τις εντατικές προσπάθειες που έκαναν οι τεχνοκράτες του από τον Μάιο του 2010 -όταν και υπεγράφη το Μνημόνιο- για την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Στα επίσημα κείμενα των αξιολογήσεων της πρώτης περιόδου οι συντάκτες των εκθέσεων υπογράμμιζαν συνεχώς ότι υπάρχει «έλλειψη πολιτικής βούλησης» εκ μέρους της πολιτικής ελίτ για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι ατυχείς δηλώσεις Λαγκάρντ και η απάντηση του Ταμείου στην τρέχουσα χρονική συγκυρία εξυπηρετούν άριστα σε επικοινωνιακό επίπεδο τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να επιτεθούν, λίγο πριν από τη νέα διαπραγμάτευση, σ' ένα μέλος της τρόικας που θέλουν εδώ και καιρό να πάρουν... διαζύγιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
ΔΝΤ
Social Media
Πληροφορική και διαδίκτυο