Έντυπη Έκδοση

«ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΧΗΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ

Με βίντεο και στρατολογήσεις απαντούν οι τζιχαντιστές

Να πλήξουν το Λευκό Οίκο και να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες απειλούν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε βίντεο που αποτελεί την απάντησή τους στην εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου για εξάλειψη της οργάνωσής τους.

«Περισσότεροι πόλεμοι, περισσότερος εξτρεμισμός», υπενθυμίζουν τα μέλη  του «Ροζ κωδικού» στους γερουσιαστές των ΗΠΑ «Περισσότεροι πόλεμοι, περισσότερος εξτρεμισμός», υπενθυμίζουν τα μέλη του «Ροζ κωδικού» στους γερουσιαστές των ΗΠΑ Οι Αμερικανοί στρατιώτες που θα σταλούν στο Ιράκ δεν θα συμμετάσχουν σε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών, επανέλαβε ο Μπαράκ Oμpάμα, αναιρώντας ουσιαστικά όσα είχε νωρίτερα υπονοήσει ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ.

Βίντεο με τη μορφή κινηματογραφικού τρέιλερ και την ένδειξη «προσεχώς» κυκλοφόρησε λίγο αφότου ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ.

Χθες πάντως, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν θα έχουν αποστολή μάχης». Σε ομιλία του στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (Centcom), που εδρεύει στην Τάμπα της Φλόριντα, επέμεινε ότι η βασική συμβολή των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον του Ι.Κ. θα είναι οι αεροπορικές επιδρομές. Αυτές μάλιστα, θα είναι συντονισμένες με το διεθνή συνασπισμό που, όπως είπε, αριθμεί σήμερα περισσότερες από 40 χώρες.

Υποστήριξη

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του FBI, μαζί με τους επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, δήλωσαν ενώπιον του Κογκρέσου ότι η υποστήριξη προς το Ι.Κ. αυξήθηκε μετά τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ και ταυτόχρονα έχει αυξηθεί και ο αριθμός των μαχητών της οργάνωσης.

Το Ισλαμικό Κράτος «επιθυμεί να προκαλέσει φόβο και να προσελκύσει μαχητές» καθώς και να τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης, όπως φαίνεται από τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα με τους αποκεφαλισμούς των Αμερικανών δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ, δήλωσε ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. Πρόσθεσε επίσης ότι «η εκτεταμένη χρήση από το Ι.Κ. των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η αυξανόμενη διαδικτυακή υποστήριξη ενισχύθηκαν μετά την έναρξη των αμερικανικών πληγμάτων στο Ιράκ».

Ο αριθμός των μαχητών του Ι.Κ. στη Συρία και το Ιράκ κυμαίνεται από 20.000 έως 31.000 άνδρες, διευκρίνισε από την πλευρά του ο Μάθιου Ολσεν, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός αυτός παρουσιάζει «αύξηση», κυρίως μετά τις αεροπορικές επιδρομές.

Συλλήψεις

Πάντως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν διαθέτουν «καμία πληροφορία ότι το Ι.Κ. προετοιμάζει μια επίθεση εναντίον των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Ολσεν. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Συρία παραμένει ο κύριος τόπος εκπαίδευσης ανεξάρτητων οργανώσεων ή οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Εν τω μεταξύ, έξι άτομα που φέρονται να συμμετείχαν στη στρατολόγηση νεαρών γυναικών για να λάβουν μέρος στον ιερό πόλεμο στη Συρία συνελήφθησαν στη Γαλλία, την ώρα που συνεχίζεται στο Κοινοβούλιο η συζήτηση για το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Επίσης, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε 15 υπόπτους για τρομοκρατία.

Παράλληλα, ένας άνδρας στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης θα παραπεμφθεί σε δίκη, κατηγορούμενος ότι προσπάθησε να παράσχει υλική υποστήριξη στο Ι.Κ.

(Πηγές: AFP-Reuters- Guardian-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Πολεμικές επιχειρήσεις
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Διεθνής τρομοκρατία
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
ΗΠΑ