Έντυπη Έκδοση

Επιστρέφει ο Σαρκοζί στην πολιτική σκηνή

Την ολοένα και περισσότερο φθίνουσα δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ έσπευσε να εκμεταλλευθεί δεόντως ο πρώην πρόεδρος του κόμματος UMP της γαλλικής Δεξιάς Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έπειτα από πολλές φραστικές παλινδρομήσεις αποφάσισε να ανακοινώσει πλέον επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές το 2017 στο τέλος της εβδομάδας.

Τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος ο Σαρκοζί... Τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος ο Σαρκοζί... Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας (2007-2012) πρόκειται να ανακοινώσει, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, την υποψηφιότητά του καταρχήν για την προεδρία του UMP, στις εκλογές του Νοεμβρίου, κι από κει θα συνεχίσει για τη «μεγάλη λεωφόρο» των Ηλυσίων, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτειολόγων, όπως ο Εντί Φουζιέ, δεν θα είναι μάλλον και τόσο στρωμένη με ροδοπέταλα, παρά το χαρισματικό προφίλ του.

Οι δημοσκοπήσεις φαίνονται μάλλον να συμφωνούν. Η πλειονότητα των Γάλλων μπορεί να μην επιθυμεί τον Φρανσουά Ολάντ για πρόεδρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ήθελε να τον αντικαταστήσει με τον Νικολά Σαρκοζί. Ο ίδιος πάντως ο Νικολά Σαρκοζί «ποντάρει» πολύ στη χαμηλή δημοτικότητα του νυν προέδρου, αλλά και τη χαμηλή διαφορά με την οποία είχε υπερισχύσει στις προηγούμενες εκλογές.

Τα σκάνδαλα

Τα δύο αυτά χρόνια πολλά έχουν όμως αλλάξει. Το σημαντικότερο είναι το σκάνδαλο που εκκρεμεί ακόμη εις βάρος του και το οποίο, αν όλα πάνε τελικά κατ' ευχήν για τον φέρελπι πρόεδρο, φαίνεται ότι θα εξελίσσεται δικαστικά παράλληλα με την προεκλογική του καμπάνια.

Η δημοτικότητα του Ολάντ δεν θα πρέπει να τον ανησυχεί. Βαίνει διαρκώς φθίνουσα. Στο UMP όμως θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύο παλιούς του συνεργάτες, τον Αλέν Ζιπέν και τον Φρανσουά Φιγιόν, οι οποίοι έχουν εκφράσει ομοίως την επιθυμία τους να «κατέβουν» ως υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές.

Η γαλλική πολιτική και η οικονομία στο μεταξύ βρίσκονται σε κρίση. Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ψήφου εμπιστοσύνης, με μικρή πλειοψηφία, που πήρε στη γαλλική εθνοσυνέλευση ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, δεν φαίνεται να ανατρέπουν καθόλου το αρνητικό κλίμα.

«Η Γαλλία είναι ασθενής, δεν είναι καλά, πρέπει να περιγράψουμε την κατάστασή της. Υπάρχει ένας πυρετός στη χώρα αυτή εδώ και πολλά χρόνια, που ονομάζεται μαζική ανεργία... δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε για να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία» είπε, αλλά ήδη η ρήξη με την αριστερά πτέρυγα, που κατηγορεί την κυβέρνηση για «συνθηκολόγηση» με τους εργοδότες, δύσκολα θα πληρωθεί.

Στο μεταξύ, όσο ο δικομματισμός στη Γαλλία αγωνίζεται να διατηρηθεί «ακμαίος», η Μαρίν Λεπέν «γελά» με τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος με τη σειρά του «γελά» με τον Φρανσουά Ολάντ.

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία