Έντυπη Έκδοση

Καταλανοί, Σερβοβόσνιοι και Βαυαροί παίρνουν τη σκυτάλη...

Ανήσυχοι παρακολουθούν οι Ευρωπαίοι τις εξελίξεις στη Σκοτία, υπό το φόβο της «θεωρίας του ντόμινο». Το παράδειγμα της Σκοτίας μπορεί να πυροδοτήσει αντίστοιχες αξιώσεις άλλων εθνών, όπως των Καταλανών, των Βαυαρών και των Σέρβων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να μετριάσει τη «ζημιά».

«Αν ένα έθνος όπως η Σκοτία έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του, γιατί όχι και η Καταλονία;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καταλανός πρόεδρος Αρτούρ Μας. Την προηγούμενη εβδομάδα, χιλιάδες Καταλανοί σχημάτισαν ένα μεγάλο «V» (από τη λέξη «vote») σε δύο κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης, διεκδικώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τους, αίτημα το οποίο απέρριψε το ισπανικό κοινοβούλιο.

Μια απόσχιση της Σκοτίας θα επηρέαζε και τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία μπορεί εύκολα να αποσταθεροποιηθεί. Η περιοχή είναι διχασμένη ανάμεσα στους προτεστάντες, που επιθυμούν να διατηρηθεί η ένωση με τη Βρετανία, και τους καθολικούς, που επιθυμούν την ένωση με την Ιρλανδία.

Το τοπικό Κόμμα της Βαυαρίας, που αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για την ανεξαρτητοποίηση του κρατιδίου, υποστηρίζει ότι το «ναι» των Σκοτσέζων θα είναι ουσιώδης εξέλιξη για το αίτημα των Βαυαρών. «Νομίζω ότι αυτή είναι μια σχεδόν γελοία σκέψη» απάντησε εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ. Αυτή η απάντηση δεν εμπόδισε το βαυαρικό κόμμα να ευχηθεί «νίκη του "ναι" στο σκοτσέζικο δημοψήφισμα».

Τις εξελίξεις στη Σκοτία αλλά και την Καταλονία παρακολουθούν στενά και οι Σέρβοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο των Σερβοβόσνιων, Μίλοραντ Ντόνικ, όλα αυτά «είναι σημαντικές εμπειρίες για εμάς». Ο Ντόνικ σκοπεύει να εντάξει το ζήτημα της ανεξαρτησίας στις προεκλογικές του ομιλίες, ενώ ο Σέρβος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Μίλος Σόλαγι δήλωσε πως «αν αύριο οργανωθεί δημοψήφισμα, η πλειονότητα των Σερβοβόσνιων θα ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας».

Τη στιγμή που μια ανεξάρτητη Σκοτία θα ενθάρρυνε ακόμα και τους Φλαμανδούς εθνικιστές του Βελγίου, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποτρέψουν το ντόμινο διαμηνύοντας στους Σκοτσέζους ότι δεν θα μπορέσουν εύκολα να ενταχθούν στην Ε.Ε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σερβία
Σκοτία
Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Δημοψηφίσματα
Κύριο θέμα
Τέσσερις στους επτά παραμένουν αναποφάσιστοι