Έντυπη Έκδοση

Ανησύχησε και ο Ραχόι...

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, αλλά και πιθανό δημοψήφισμα στην Καταλονία, απειλούν να «τορπιλίσουν» την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Οπως δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, τέτοιου είδους διαδικασίες θα επιφέρουν «βαθύτερη οικονομική ύφεση και φτώχεια», ενώ η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» έγραψε ότι αν επικρατήσει το «ναι» θα προκαλέσει σημαντική γεωπολιτική αναταραχή.

Απευθυνόμενος χθες στο ισπανικό Κοινοβούλιο, ο Ραχόι χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας ως «τορπίλες κάτω από τη θάλασσα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ενώ ανέφερε ότι το «πνεύμα της εποχής» είναι η ένωση και όχι η διάλυση. Γι' αυτό το λόγο, πρόσθεσε, δεν θεωρεί λογικό το να επιτρέψει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της ανεξάρτητης Σκοτίας, ο Ραχόι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να την παρεμποδίσει. Ο Ισπανός πρωθυπουργός σχολίασε ότι το νέο κράτος θα πρέπει να υποστεί όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται όταν μια χώρα ζητεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. Διευκρίνισε ότι, όπως προκύπτει από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες, «αν ένα μέρος ενός κράτους χωριστεί, γίνεται αυτόματα "τρίτος" σε σχέση με την Ε.Ε.» και υποστήριξε ότι σε αυτή την περίπτωση θα περάσουν χρόνια μέχρι να γίνει δεκτό.

Στο μεταξύ, αρκετοί αναλυτές αναμένουν αναταραχή στην Ευρώπη, σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι». Ο Φιλίπ Ασκεναζί έγραψε στη «Le Monde» ότι η πορεία της Σκοτίας προς την ανεξαρτησία δεν αποτελεί έκπληξη, όμως η γεωπολιτική αναταραχή που θα επιφέρει θα είναι σημαντική. Σύμφωνα με τον Γάλλο αναλυτή, ολόκληρη η πολιτική και οικονομική πορεία της Ευρώπης ίσως χρειαστεί να σχεδιαστεί από την αρχή. Ο Ασκεναζί εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η Ισπανία πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τις ακόμα πιο σφοδρές αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας. Το «ναι» «θα είναι ένα ηλεκτροσόκ, που μπορεί να αποδειχθεί τόσο σωτήριο όσο και επικίνδυνο για μια ήπειρο αβέβαιη για το μέλλον της», έγραψε χαρακτηριστικά.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σκοτία
Δημοψηφίσματα
Ισπανία
Κύριο θέμα
Τέσσερις στους επτά παραμένουν αναποφάσιστοι