Έντυπη Έκδοση

Διαζύγιο ή νέοι όρκοι πίστης;

Πρώτη φορά έπειτα από τρεις αιώνες η Σκοτία αποφασίζει σήμερα για την ανεξαρτησία της ή την παραμονή της στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου, με ένα ιστορικό δημοψήφισμα. Τα ζητήματα που απασχολούν τους υποστηρικτές του «ναι» και του «όχι» είναι κυρίως το οικονομικό και η λειτουργία του δημόσιου τομέα, ενώ προσωπικότητες του Βασιλείου παίρνουν ανοιχτά θέση.

Το 1707, Αγγλία και Σκοτία ενώθηκαν σχηματίζοντας το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας με κοινό βασιλιά και κοινό κοινοβούλιο. Το 1997 έγινε το νικηφόρο δημοψήφισμα που πρώτη φορά επέτρεψε τη δημιουργία τοπικού σκοτσέζικου Κοινοβουλίου, το οποίο τελικώς συστάθηκε το 1999. Σήμερα, η Σκοτία ζει μία ακόμη σημαντική στιγμή στην ιστορία της. Το σημερινό δημοψήφισμα θα καταδείξει το αν η περιοχή θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή θα συνεχίσει ως ανεξάρτητο κράτος.

Οι προεκλογικές αναμετρήσεις στρέφονται πρωτίστως γύρω από το οικονομικό κομμάτι. Πρόσφατα, ένα βρετανικό think tank υποστήριξε ότι η ανεξαρτησία της Σκοτίας θα της κοστίσει μία μαύρη τρύπα σχεδόν 14 εκατομμυρίων στερλινών. Ωστόσο, η απάντηση των οπαδών του «ναι» στην απόσχιση είναι ότι το πετρέλαιο στη θαλάσσια περιοχή της Σκοτίας αποτελεί την οικονομική δύναμη της περιοχής και το λόγο για τον οποίο η Βρετανία δεν θα μπορέσει να αρνηθεί στο Εδιμβούργο να κρατήσει ως εθνικό νόμισμα τη στερλίνα.

Το θέμα του νομίσματος είναι στην κορυφή των διαπραγματεύσεων, με τον Σκοτσέζο πρωθυπουργό Αλεξ Σάλμοντ να προτείνει νομισματική ένωση με το Λονδίνο και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να θεωρεί ότι το ισχυρό βρετανικό νόμισμα αποτελεί δυνατό μέσο πίεσης. Ετσι ξεκαθάρισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μοιραστεί το ίδιο νόμισμα με μια ανεξάρτητη Σκοτία.

Υπέρ και κατά

Θέση επάνω στο δημοψήφισμα έχουν πάρει πολλές προσωπικότητες. Οι Βρετανοί Ελένα Μπόναμ Κάρτερ, Τζούντι Ντεντς, Μικ Τζάγκερ, Πολ Μακάρτνι και Στινγκ έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της διατήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η Βρετανίδα συγγραφέας του Harry Potter, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, έκανε μια αξιοσημείωτη δωρεά στην εκστρατεία των ενωτικών Better Together. Οπως έγραψε στην ιστοσελίδα της, «Ο ενδοιασμός μου απέναντι στην ανεξαρτησία δεν έχει να κάνει με την έλλειψη εμπιστοσύνης στον καταπληκτικό λαό της Σκοτίας ή στα επιτεύγματά του. Η απλή αλήθεια είναι πως η Σκοτία δέχεται τις ίδιες πιέσεις του εικοστού πρώτου αιώνα με τον υπόλοιπο κόσμο».

Αντίθετα, οι Σκοτσέζοι Σον Κόνερι, Τζέραρντ Μπάτλερ, Μπράιαν Κοξ, Αλαν Κάμινγκ και Φράνκι Μπόιλ τοποθετούνται υπέρ ενός ανεξάρτητου σκοτσέζικου κράτους. «Είναι ξεκάθαρο», δήλωσε στο BBC ο Σον Κόνερι, «ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει πιο ισχυροί οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά. Ο κόσμος μας περιμένει και ξέρω ότι η Σκοτία είναι έτοιμη».

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Independent, USAToday, The Scottish Parliament Past & Present)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σκοτία
Δημοψηφίσματα
Κύριο θέμα
Τέσσερις στους επτά παραμένουν αναποφάσιστοι