Έντυπη Έκδοση

Οι φυσικές καταστροφές, χειρότερες από πολέμους

Είκοσι δύο εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους το 2013 λόγω φυσικών καταστροφών, τρεις φορές περισσότεροι από όσους εκτοπίστηκαν λόγω εσωτερικών συγκρούσεων που ήταν σε εξέλιξη στη χώρα τους. Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Κέντρο Καταγραφής Εσωτερικών Μετακινήσεων (IDMC) του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC).

Είκοσι δύο εκατομμύρια κάτοικοι αυτού του πλανήτη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στο 2013, λόγω φυσικών καταστροφών Είκοσι δύο εκατομμύρια κάτοικοι αυτού του πλανήτη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στο 2013, λόγω φυσικών καταστροφών Σύμφωνα με τον οργανισμό, τα στοιχεία που προκύπτουν από τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες αποδεικνύουν ότι σήμερα τέτοιου είδους, εσωτερικές, μετακινήσεις απαντούν με τη συχνότητα που συνέβαιναν το 1970, κυρίως λόγω της ανάπτυξης των μεγάλων αστικών κέντρων και της συγκέντρωσης του πληθυσμού σε αυτές.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του οργανισμού, η μετακίνηση πληθυσμού λόγω φυσικών καταστροφών είναι όμως ένα παγκόσμιο φαινόμενο που παρατηρείται ολοένα και πιο συχνά και με τάση αυξητική λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του IDMC, Αλφρέντο Ζαμούντιο, πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές καθώς σε πολλές χώρες του Τρίτου Κόσμου το μέγεθος των φυσικών καταστροφών μεγεθύνεται ακριβώς από την απουσία τους.

Το 2013 συνέβησαν 600 φυσικές καταστροφές, οι 37 προκάλεσαν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών της τάξεως των 100.000 έως 4 εκατομμυρίων ατόμων. Η Ασία, όπως πάντα, είναι η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο, με 19 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μόνο στις Φιλιππίνες, ο τυφώνας «Γιολάντα» ανάγκασε 4,1 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τον περασμένο Νοέμβριο (ένα εκατομμύριο περισσότερες μετακινήσεις από το σύνολο των μετακινήσεων που έχουν καταγραφεί σε Αφρική, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ευρώπη και Ωκεανία μαζί).

Στην αφρικανική ήπειρο, 1,8 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να «μετακινηθούν» εξαιτίας των καταιγίδων σε χώρες όπως ο Νίγηρας, το Τσαντ, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν.

Αλλά και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, οι ζημιές δεν ήταν μικρότερες. Ο τυφώνας «Μαν-Γι», που έπληξε την Ιαπωνία, ανάγκασε και εκεί 260.000 ανθρώπους να αφήσουν τα σπίτια τους, ενώ 218.500 στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, λόγω των κυκλώνων.

(ΠΗΓΗ: EUROPAPRESS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα