Έντυπη Έκδοση

Αν φόραγε κράνος ο Ριχάρδος, θα γλίτωνε...

Επειτα από 500 και πλέον χρόνια από το θάνατο του βασιλιά Ριχάρδου Γ' στη μάχη του Μπόσγουορθ, Βρετανοί επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τα αίτια του θανάτου του, ο οποίος, όπως φαίνεται, προήλθε από χτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι.

Οπως προκύπτει από την ανάλυση στα οστά του, ο Ριχάρδος δέχτηκε επίθεση από ένα ή και περισσότερα άτομα, ενώ εννέα από τα 11 χτυπήματα που εφανώς δέχτηκε στη μάχη ήταν στο κεφάλι και ένα στη λεκάνη. Ο σκελετός του βασιλιά Ριχάρδου Γ' ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους κάτω από έναν δημοτικό χώρο στάθμευσης στην πόλη Λέστερ της κεντρικής Αγγλίας το 2012 και στη συνέχεια αναγνωρίστηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της πόλης.

Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Αγγλίας στάθηκε η αποκορύφωση του Πολέμου των Ρόδων, του αιματηρού 30ετούς εμφυλίου ανάμεσα στον Οίκο του Γιόρκ, όπου ανήκε ο Ριχάρδος, και στον αντίπαλο Οίκο του Λάνκαστερ.

Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, στη Μάχη του Μπόσγουορθ, κοντά στο Λέστερ, στις 22 Αυγούστου του 1485 ο Ριχάρδος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το άλογό του όταν κόλλησε μέσα σε βούρκο και στη συνέχεια σκοτώθηκε στη μάχη. Από την εξέταση επιβεβαιώνεται η επικρατούσα θεωρία ότι δεν φορούσε πολεμικό κράνος, γεγονός που θεωρείται μοιραίο για το θάνατό του καθώς τα χτυπήματα στο κεφάλι συνάδουν με κάποιες αρκετά σύγχρονες περιγραφές της μάχης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εξέτασης των επιστημόνων που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Η ομάδα της Χέινσγουορθ χρησιμοποίησε διαγνωστικές μεθόδους, όπως ολόσωμη αξονική τομογραφία και μικρο-αξονική τομογραφία για να αναλύσει το είδος των τραυμάτων στα οστά του Ριχάρδου ώστε να αποφανθεί ποια από τα τραύματα που δέχτηκε ήταν μοιραία.

Δικαστήριο αποφάνθηκε τον Μάιο ότι ο τελευταίος βασιλιάς της δυναστείας των Πλανταγενετών θα πρέπει να ταφεί και πάλι κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε στη μάχη, απογοητεύοντας έτσι τους απογόνους του οι οποίοι επιθυμούσαν να επιστραφούν τα οστά του στο Γιόρκ της βόρειας Αγγλίας. ΓΙΟΥΛΑ ΖΑΧΙΩΤΗ

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Ανθρωπολογία & παλαιοντολογία
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες