Έντυπη Έκδοση

Το γάλα ακρίβυνε 1-2 λεπτά, οι παραγωγοί έχασαν 1,7 λεπτά

Ηβούληση ορθή, το αποτέλεσμα αβέβαιον. Ο λόγος για το θέμα της τιμής του γάλακτος, που απασχολεί την κυβέρνηση μετά τις απίθανες αλχημείες του άλλοτε ισχυρού διδύμου του υπουργείου Ανάπτυξης, Χατζηδάκη - Σκορδά, που οδήγησαν στο νόμο-τερατούργημα, βασισμένο στις προτάσεις ΟΟΣΑ, και τελικά ανέβασαν έστω και λίγο την τιμή του νωπού αγελαδινού αντί να την κατεβάσουν.

Οι παραγωγοί χάνουν, οι γαλακτοβιομηχανίες θησαυρίζουν Οι παραγωγοί χάνουν, οι γαλακτοβιομηχανίες θησαυρίζουν Στο πλαίσιο αυτό έγιναν δύο αλλεπάλληλες συσκέψεις, μία με γαλακτοπαραγωγούς κι άλλη μία με ιδιώτες, βιομήχανους, συνεταιριστές κι εκπροσώπους σουπερμάρκετ, στο υπουργείο Ανάπτυξης μέσα σε δύο ημέρες, υπό τον υφυπουργό Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων υπήρξε προχθές ένας κοινός τόπος διαλόγου, αλλά οι κτηνοτρόφοι, που αδικήθηκαν από τη ρύθμιση Χατζηδάκη, έθεσαν τα δικά τους προαπαιτούμενα. Καταθέτοντας τις προτάσεις τους στον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο τόνισαν, κατά πληροφορίες, ότι το νωπό γάλα «τσίμπησε» 1-2 λεπτά στη λιανική ενώ την ίδια στιγμή η τιμή παραγωγού κατέβηκε από 44,8 σε 43,1 λεπτά. Του ζήτησαν να υπάρξει πρόβλεψη για το θέμα της αναγραφής της χώρας προέλευσης, καθώς είναι σε εξέλιξη σχετική έρευνα στην Ευρώπη για τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Υποστήριξαν πως για να μειωθεί η τιμή του γάλακτος πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει για τον ΦΠΑ, καθώς ακόμη και σε χώρες με μνημονιακές υποχρεώσεις δεν είναι τόσο ψηλά στα είδη πρώτης ανάγκης ή γενικότερα στα τρόφιμα.

Στη δεύτερη σύσκεψη που έγινε χθες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γεώργιος Στεργίου τόνισαν ότι θεωρούν αυτονόητη την ανάληψη πρωτοβουλιών από κάθε επιχείρηση τη στιγμή που υπάρχει οικονομική κρίση. Υποστήριξαν πως η κυβέρνηση δεν κάνει συμφωνίες κυρίων αλλά αναζητά λύσεις μέσα από την αναμόρφωση των συστημάτων διανομής και τη δυναμική τιμολόγησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος χαρακτήρισε «προσωπικό στοίχημα» τη μείωση της τιμής του γάλακτος, ωστόσο οι γαλακτοβιομήχανοι κι οι παράγοντες από τα σουπερμάρκετ δεν έδειξαν να συμμερίζονται την άποψή του και κατά κανόνα δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους. Από τα θετικά των δύο συσκέψεων ήταν ότι η κυβέρνηση φαίνεται να επανεξετάζει πιο σοβαρά το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Γαλακτοβιομηχανίες